V.B.Z. uoči Interlibera svake godine objavljuje nove knjige domaćih autora i autorica,  najveće svjetske bestselere te raznovrsne i aktualne naslove koji će obogatiti vaše biblioteke i uljepšati vam jesenje dane!

Fotografiju ustupio V.B.Z.

Vidimo se od 8. do 13. studenog 2022. u paviljonu 5. Zagrebačkog velesajma na V.B.Z.-ovom štandu, gdje vas očekuju akcijske cijene svih naših izdanja – od starijih klasika preko domaćih noviteta i dječje književnosti do najvećih svjetskih trilera, krimića i najpopularnijih publicističkih naslova; dok će se u paviljonu 6 naći manji izbor knjiga i outlet-štand s popustima do 90 % na starija izdanja.

NOVITETI KOJI ĆE OBILJEŽITI KNJIŽEVNU JESEN

Izdvajamo neke novitete koji će zasigurno obilježiti ovu izdavačku jesen – V.B.Z. predstavlja dugoočekivani roman legendarnog Jonathana Franzena Raskrižja, kapitalno djelo britansko–američkog povjesničara Tonyja Judta o povijesti Europe nakon 1945., Poslije rata 1 i 2 te novi, intrigantni roman Zorana Ferića Dok prelaziš rijeku. U susret svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, objavljujemo i autobiografiju legendarnog kapetana hrvatske reprezentacije Darija SrneZašto te zovu Srna, napisanu u suradnji s Milanom Vlaović.

U romanu Raskrižja, Franzen se vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća i istražuje povijest dviju generacija jedne obitelji. Svojim karakterističnim humorom i kompleksnim narativom Franzen dočarava svijet koji snažno odjekuje i u naše vrijeme. I u ovom, Franzenovu šestom romanu, prepoznajemo njegov karakterističan potpis: pripovijedanje priče iz različitih perspektiva, kako bi potpuno ogolio likove u centru radnje. Raskrižja su priča o američkoj obitelji sa Srednjeg zapada u prijelomnom trenutku ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, na zalazu Vijetnamskog rata.

Knjiga Poslije rata: povijest Europe poslije 1945. kapitalno je djelo britansko-američkog povjesničara Tonyja Judta koje predstavlja nezaobilaznu sintezu za proučavanje suvremene europske povijesti. Ujedno je riječ o prvom integralnom historiografskom djelu koje istodobno pokriva povijest i Istočne i Zapadne Europe poslije Drugog svjetskog rata, čime je autor na neki način pokazao da se „Istok ne može razumjeti bez Zapada, ali i obrnuto“.

Omiljeni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna u svojoj autobiografiji koju je napisao s Milanom Vlaović, pripovijeda svoju uzbudljivu i dirljivu životnu priču. Zašto te zovu Srna knjiga je o čovjeku koji je unatoč urođenoj dobroti i postignutim uspjesima doživio i prebrodio puno teških situacija i izazova.

Dok prelaziš rijeku, novi roman jednog od najnagrađivanijih hrvatskih pisaca Zorana Ferića istovremeno je divlja i bolno nježna, transgresivna ljubavna priča između pedesetrogodišnjeg pisca i dvadesetdvogodišnje studentice kiparstva. Knjiga se naslanja na kultni roman Marguerite Duras Ljubavnik, ne samo sadržajem nego i naslovom, ali ovaj je, umjesto iz perspektive mlade ljubavnice sredovječnog kineskog bankara, pisan iz perspektive ljubavnika, u drugom vremenu i prostoru.

NOVI KRIMIĆI

V.B.Z. kontinuirano prati svjetsku produkciju pa na hrvatskom jeziku predstavlja najbolje suvremene krimiće i trilere: engleski pisac Alex Pavesi svojim je prvim romanom Osam detektiva, priskrbio laskave usporedbe s neprikosnovenom kraljicom žanra Agathom Christie, dok je Djeve moraju umrijeti, drugi roman Alexa Michaelidesa, autora svjetskog bestselera Nijema pacijentica, triler od kojeg će vam se zavrtjeti u glavi!  V.B.Z. je nedavno objavio i novi roman kraljice skandinavskih krimića Camille Läckberg, koji je napisala u suradnji s mentalistom Henrikom Fexeusom. Mentalist, nezaboravno zabavna i uzbudljiva intriga, prvi je dio nove skandinavske hit-trilogije i priča o istrazi ubojstva žene pronađene u mađioničarskom kovčegu. Također, ljubitelji hita Lanac Adriana McKintyija zasigurno će uživati i u novom trileru Otok, koji nas vodi u mračne tajne daleke Australije.

NOVI KLASICI

Na Interliberu predstavljamo i tri naslova književnih klasika – objava romana Sjene nad Hudsonom na engleskom jeziku šest godina nakon Singerove smrti i četrdeset godina nakon izvornika na jidišu, dočekana je kao izniman književni događaj, a sada ga možete čitati u hrvatskom prijevodu! Berta Islaroman jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Javiera Maríasa priča je o životu postmoderne Penelope, a Sabrane priče kultnog američkog pisca 20. stoljeća Paula Bowlesa sjajan su presjek njegove dugogodišnje spisateljske karijere koju je većim dijelom proveo u sjevernoafričkom gradu Tangeru, no vodi nas i na Daleki istok, u Južnu Ameriku i Europu.

POTPISIVANJA KNJIGA I SUSRETI S AUTORIMA NA INTERLIBERU

Također, tijekom sajma možete upoznati naše domaće autorice i autore koji će potpisivati svoje novitete  – u utorak, 8. studenog 2022. u 18 sati na V.B.Z.-ovom štandu Zoran Ferić potpisivat će roman Dok prelaziš rijeku, u srijedu, 9. studenog Ivica Ivanišević Kao pakao, a u četvrtak u isto vrijeme Vedrana Rudan knjigu Doživotna robija.

Ulaskom u vikend nastavljamo s druženjem od 18 sati na našem štandu na Interliberu pa ćete tako u petak, 11. studenog 2022. imati priliku upoznati Darija Srnu i njegovu knjigu Zašto te zovu Srna, a u subotu na istom mjestu u isto vrijeme dolazi nam ovogodišnji dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman – družite se s Draganom Jurakom i Peléovim priručnikom!

U nedjelju, 13. studenog 2022. u 18 sati na glavnoj pozornici u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma autorica Svjetlana Gjoni predstavit će Shèngbĭde̒băo  impresivan, lingvistički izazovan, ali i zabavan roman, koji nakon njezina V.B.Z-ovom nagradom ovjenčanog romana Nula Nemo potvrđuje da je riječ o moćnoj, samosvjesnoj i izuzetno zanimljivoj pripovjedačici!

Vidimo se na Interliberu, pripremite svoj popis želja i uživajte u fešti od knjiga!

[izvor informacije V.B.Z.]