Božićni igrani film za djecu KAPA ovaj tjedan stiže u kina. Ovog četvrtka u u distribuciji Duplicata u kina stiže božićni igrani film za djecu „Kapa“. Premijera filma je zakazana za danas 7. studenoga 2022. u 19 sati u zagrebačkome CineStaru u Branimir Migle Mallu, a od četvrtka 11. studenoga 2022. prikazivat će se u svim kinima. Film je sufinanciran, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te sredstvima Hrvatske radiotelevizije (HRT).

Fotografija preuzeta s web stranica Kapa

Film „Kapa“ je božićna filmska priča o prijateljstvu i dobroti koju je režirao Slobodan Maksimović, a u glumačkoj ekipi istaknutu ulogu odigrao je Frano Mašković. „Kapa“ je već osvojila vrijedna međunarodna priznanja: kao najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala 2022, te Nagradu publike Kinokino film festivala u Zagrebu 2022. Snimljen je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luxembourga i Slovačke. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, a sufinanciran je, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske radiotelevizije.

Riječ je o božićnom filmu za djecu koji prati priču devetogodišnjeg dječaka Erika koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnje djevojčice Lucije koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Film je sniman u Ljubljani koja je filmu ponudila svoju prekrasnu božićnu kulisu, a ekipa je dio snimanja provela i u Zagrebu.

Uoči premijere filma redatelj Slobodan Maksimović je izjavio: Film „Kapa“ je najbolji slovenski božićni odnosno novogodišnji film za djecu jer je i jedini takav koji je ikada snimljen. Možda čak i u regiji. To je jedna divna i poučna priča o stjecanju prijateljstva između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve“.

Zanimljivo je da film prati i detaljno obrađena metodička priprema za razgovor o filmu nakon školskih projekcija. Nakon jako uspješnog prikazivanja na KinoKino festivalu prošli mjesec u Zagrebu i odličnih reakcija ne samo dječje publike već i profesorica koje su gostovale na edukativnom predavanju vezanom uz film, producenti se nadaju da će ovaj film biti rado viđen i projekcijama za školarce.

Redatelj je Slobodan Maksimović. Scenarij za film napisala je Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentica Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr. Urednik s HRT-a je Mislav Brumec. U hrvatskoj sinkronizaciji sudjelovali su: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća. Tonska obrada: Luka Grubišić Čabo.

Božićni igrani film za djecu „Kapa“ pogledajte u kinima već ovog četvrtka a ulaznice su u prodaji online ili na blagajnama kina.

ZAPRATI NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:
Kino: https://zagreb.cinestarcinemas.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/BlitzHrvatska/
Instagram: https://www.instagram.com/blitzhrvatska/

Kapa u kinima od 10.11.2022.

Informacije o filmu:

Kapa
Slovenija, Luksemburg, Slovačka, Hrvatska
2022.
86 minuta
Avantura, Božićni

režija Slobodan Maksimović
scenarij Saša Eržen
producentica Ida Weiss
koproducenti Marina Andree Škop, Adolf El Assal, Vanda Raýmanová, Darija Kulenović Gudan
direktor fotografije Sven Pepeonik
montažer Jurij Moškon
zvuk Michel Schillings, Luca Theis, Jeroen Truijens
glazba Michal Novinski
kostimografija Carmen Di Pinto
scenografija Mateja Medvedič
uloge Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, René Štúr, Klemen Slakonja, Zala Djuric, Klemen Klemen, Primož Pirnat, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Emil Cerar, Jernej Kuntner, Lovrenc Tišma

u hrvatskoj sinkronizaciji sudjelovali su
uloge: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop, Sergej Stokuća
tonska obrada: Luka Grubišić Čabo, Soundbrick Studio
režija hrvatske sinkronizacije: Marina Andree Škop, Dina Uglešić

Sadržaj:

Dječak koji nema ništa i djevojčica za koju se čini da ima sve, usred noći se u upuštaju u avanturu prateći Djeda Božićnjaka. Te noći im se ostvaruju sve božićne želje, ali ne baš onako kako očekivali.

Erik, čiji je nadimak Kapa, zbog problematičnih roditelja živi u Dječjem domu. Njegova je jedina želja da se ovaj Božić može vratiti kući svojim roditeljima.

Međutim, provodi ga s nepoznatom imućnom obitelji i djevojčicom Lučkom koja za Božić želi sestricu i štenca. Usred Badnje noći, Erik i Lučka u dnevnom boravku misle da su susreli Djeda Božićnjaka, no to je ustvari maskirani lopov. Puna nade, djeca se skriju u njegov auto. Tada za njih kreće nevjerojatna pustolovina.

Festivali i nagrade

Nagrada za najbolji film Dječijeg programa Sarajevo film festival 2022.
Nagrada publike, KinoKino film festival 2022.

Luxemburg City Film Festival // 2022 // Made in Luxemburg
Kinolub Int. Film Festival for Children and Youth // 2022 // Main competition
Zlin Film Festival // 2022 // Panorama
Pula Film Festival // 2022 // Manjinske koprodukcije/Minority cooproductions
BIKY – Busan International Kids & Youth Film Festival // 2022 // Non-competitive festival
Sarajevo Film Festival // 2022 // Dječji program // Nagrada za najbolji dječji film
Cinematik International Film Festival // 2022 //Kids Kino International Film Festival // 2022 //
KinoKino – Filmski festival za djecu // 2022 // Glavni program // Nagrada publike
Schlingel – International Film Festival for Children and Young Audience // 2022 //
Cineast // 2022 //
Sharjah International Film Festival For Children & Youth // 2022 //
Cinekid Festival // 2022 //
Filem’On – Brussels Children’s Film Festival // 2022 //
Festival slovenskega filma // 2022 //
Juniorfest // 2022 //
Liffe – Ljubljana International Film Festival // 2022 //
Chicago International Children’s Film Festival // 2022 //
Black Nights Film Festival – Just Film International Children’s Programme // 2022 //
Eastern Neighbours Film Festival // 2022 //

produkcijska kuća Senca Studio (SLO)
koproducenti Wady Films, Objectif, Studio dim, PomPom Film
prodajni zastupnik Princ Films
hrvatski distributer Duplicato

potpora Slovenski filmski centar, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund (AVF), Croatian Audiovisual Centre(HAVC), Eurimages, Creative Europe MEDIA Program, Filmski studio Viba Film, Re-Act, Hrvatska radiotelevizija
uz koprodukciju sa Radiotelevizijom Slovenije i Slovačkom radiotelevizijom

Web stranica www.kapa-film.si

Kapa – IMDb

[izvor informacije Blitz Film & Video]