Od 8. do 13. studenog 2022. na Zagrebačkom velesajmu održat će se međunarodni sajam knjiga Interliber, a Naklada Ljevak za vas je pripremila razne novitete koje možete pronaći na sajamskom popustu. 

Velik izbor raznovrsnih publicističkih i beletrističkih naslova čeka vas na našim štandovima u petom i šestom paviljonu!

Potražite nas od 8. do 13.11.2022. na Velesajmu i pronađite knjigu za svaku priliku i raspoloženje.

Fotografiju ustupio Naklada Ljevak

PUBLICISTIKA

HITLEROV AMERIČKI GAMBIT, Brendan Simms i Charlie Laderman
(prev. Damir Biličić)

U ovoj iznimnoj knjizi, na primjeru jednog od ikoničkih događaja 20. stoljeća, izloženog kao kronika nekoliko dana, obrađeni su svi elementi rata i politike: lažne vijesti, pokušaji iskrivljavanja stvarnosti i špijunažu; način donošenja odluka u visokoj politici i koliko u visokoj politici bitnu ulogu igra slučaj, a koliko dubinske analize i planiranje te kako se donose odluke koje utječu na život i smrt milijuna ljudi. Ovo je važna knjiga za sve koji žele znati što je odredilo sudbinu svijeta u Drugom svjetskom ratu, a pokazuje i to kako mnogi događaji zapravo nisu neizbježni. Milijuni stradalih zbog lošeg upravljanja često ne dobiju zadovoljštinu, kao ni mogućnost razumjeti zašto su postali žrtve.

PRISILJEN DA RAZMIŠLJAM, Boris Perić i Tomislav Pletenac

Nova knjiga Prisiljen da razmišljam autorskog dvojca Borisa Perića i Tomislava Pletenca, koji su svoje zavidno teorijsko znanje već potvrdili dvama zapaženim esejističkim djelima (Ne možeš ti to i Priručnik za ekstremiste)  zamišljena je kao niz psihoanalitičko-teorijskih ogleda o poetici hrvatske popularne glazbe, kako u tekstualnom, tako i u glazbenom pogledu. U stihu „Prisiljen da razmišljam / Ja shvatio sam sve“ sadržana je sama srž hrvatske duhovnosti, koja u svom munjevitom uzletu nije zaobišla ni rock and roll. Na tragu konstatacije britanskog kulturologa Stuarta Halla da je „popularna kultura arena u kojoj se međusobno natječu hegemonijski diskursi“ knjiga kao što je „Prisiljen da razmišljam“ mogla bi dati značajan doprinos samorefleksiji hrvatskog društva u većini njegovih segmenata.

PUTNIK S LAŽNIM PASOŠEM, Zdravko Zima

U svojoj spisateljskoj karijeri Zima Zdravko oglašavao se ponajprije kao književni kritičar, feljtonist i esejist, a posljednjih godina predstavio se i s dvjema obimnim knjigama dnevničkoga žanra. Za novu knjigu priprema tri eseja o Matošu, koji je u našoj nacionalnoj književnosti obilježen superlativima: najveća lutalica, najveća prznica, najveći putopisac, najduhovitiji polemičar i tako dalje. Teško je reći koji je od tih tekstova in statu nascendi provokativniji: onaj u kojem Zima piše o Matoševoj indiferentnosti prema moru, onaj u kojem ga uspoređuje s njegovim u nas nepoznatim luzitanskim blizancem Gustavom de Matosem Sequeirom (1880-1962) ili onaj u kojem detektira Matoševe beogradske tragove.

ZATOČENICI LJUBAVI, Maja Vukušić Zorica

Knjiga Zatočenici ljubavi propituje književne i neknjiževne, humanističke tekstualne prakse fenomena homoseksualnosti u okviru francuske tradicije, heterogenost i historičnost njenih kodova i diskursa, i njeno nimalo jednoznačno imenovanje. No, kroz prizmu govora o homoseksualnosti, književnosti i angažmanu autorica nastoji predočiti mjesto koje je i njezino vlastito, između dvije kulture, dvije tradicije.

BELETRISTIKA

BRAT PO DUŠI, David Diop
(prev. Maja Vukušić Zorica)

Alfa Ndiaye je senegalski vojnik koji odlazi u jednu francusku satniju boriti se u Prvome svjetskom ratu, a nakon pogibije najboljeg pijatelja započinje osvetničke akcije pokrećući time spiralu nezamisliva nasilja i otvarajući pred sobom ponor ludila… Brat po duši francusko-senegalskoga autora Davida Diopa djelo je koje na malo stranica otvara mnoštvo dubokih pitanja: o rasizmu, stereotipima, kolonijalizmu, običajnom pravu i zakonu dužnosti, o slobodnoj volji, činu hrabrosti, besmislu rata i mahnitosti, zločinu i mraku, o smislu ljubavi i ljepoti života… David Diop postao je prvi francuski pisac koji je osvojio International Booker, upravo za ovo vrhunsko djelo.

STIJENA TANIOS, Amin Maalouf 
(prev. Maja Vukušić Zorica)

Stijena Tanios još je jedan izniman roman koji istražuje mitove i strasti libanonske prošlosti. Znalački kontrolirajući višestranu naraciju velike ljepote i snage, Maalouf ispisuje povijest jednog neobičnog života: života Taniosova, djeteta planina. Stijena Tanios pustolovno je romaneskno putovanje na tajanstveni i izmaštani Orijent, no u ovom romanu pripovjedač istražuje i umiješanost vlastite obitelji u legendu o Taniosu: nesretni je Tanios ubio prelata nakon što mu je ovaj ukrao ženu i potom trideset godina lutao Mediteranom prije nego što je i sam ubijen i pretvoren u stijenu. Amin Maalouf za ovo je djelo dobio nagradu Goncourt.

PČELINJA OBITELJ, Anja Mugerli
(prev. Anita Peti-Stantić)

Sedam kratkih priča Anje Mugerli okupljenih u zbirku Pčelinja obitelj, za koju je autorica dobila Europsku nagradu za književnost 2021., uvezuju stari običaji karakteristični za slovensku kulturu, smješteni u neuobičajene kontekste i u suvremenost u kojoj dobivaju novi lik i oslikavaju prostor i vrijeme na drugačiji način. Granica između stvarnog i fiktivnog često je zamagljena, a u tom čarobnom spoju imaginarnog i opipljivog rađaju se osjetljivi uvidi u čovjekovu autentičnu prirodu.

DJEČJI NASLOVI

PETRIN PIN, Mladen Kopjar

Kopjarove priče u zbirci Petrin pin odlikuju se izborom privlačnih motiva za mlade, vještim fabuliranjem, skladnom pripovjednom kompozicijom i humorom bliskim suvremenim generacijama mladih. Sve pripovijetke u zbirci spaja motiv mladenačke ljubavi koji se njima provlači, no pripovijetke otvaraju i mnoga pitanja i razmišljanja koja su uobičajena pri odrastanju. Autor spretno ubacuje i humorističke dionice pa su pripovijetke dobar spoj refleksivnosti i humora.

LAJANJE NA SVEMIR, Lada Martinac Kralj

Četrnaestogodišnja djevojčica i svemirski projekt, čopor pasa lutalica i interesi svjetskih sila, školske ljubavi i tajni agenti – na ovim gotovo nedodirljivim oprekama razvija se uzbudljiv roman Lade Martinac Kralj Lajanje na svemir, smješten u povijesni okvir 60-ih godina prošlog stoljeća kad je svemirska utrka bila na vrhuncu. Marina, učenica osmog razreda, glavna je protagonistica koja postupno otkriva istinu o ulozi pasa lutalica za čije je šetnje zadužena. Hoće li pobijediti dječja buntovna narav s čvrstim uvjerenjem u svoju pravednost i pokazati se jačom od bilo kakvoga društvenoga okvira ili je Marina već zašla u dob kad počinje shvaćati potrebu za kompromisima?

Interliberske novitete pronađite i na web shopu

[izvor informacije Naklada Ljevak]