Fanny Keisman u gradu nazivaju vilde chaya, divlja životinja. Grad je to u kojem se ne događa ništa, pa je žena koja je vješta s nožem zacijelo svima zanimljiva. Njezin je otac mesar, može se reći i koljač, jer se specijalizirao za ritualno klanje životinja kako to nalaže vjera. Fanny se ne bavi tim poslom, udala se za mljekara, ali nož i dalje drži uz desnu nogu. No on će joj jako dobro doći kad počne tražiti svog šogora, čovjeka koji je ostavio u neimaštini njezinu sestru i djecu i nestao. Krenut će u potragu s nijemim čamdžijom Žižekom, ne sluteći da će ta potraga uzdrmati temelje i samoga Ruskog Carstva.

Fotografiju ustupio Petrine knjiga

Ovaj roman izraelskog pisca Yaniva Iczkovitsa pravo je osvježenje ne samo u Izraelu nego i u svijetu. Njegovo su objavljivanje na engleskom jeziku posebno pohvalili časopisi poput Economista i The Timesa. Priča ovog romana puna je živopisnih likova, crnog humora, odjeka ruske i židovske književnosti i duha nestalog svijeta. Roman je s engleskog prevela Mirna Čubranić.

Da su braća Cohen ikada stvarala izvan granica Amerike, u ovom romanu bi našli mnoštvo tema za svoje filmove.
– New York Times Book Rewiev

Uz beskrajnu maštu i uzbudljiv stil, Yaniv Iczkovits stvara živopisnu obiteljsku dramu koja će uzdrmati devetnaestostoljetnu Rusiju i donosi nam nesvakidašnje hrabru junakinju. Iczkovits rabi pero duhovito i samouvjereno. Ovo je posebno,
uzbudljivo štivo.
– David Grossman

Iznimno živopisno.
– The Times

Rođeni pripovjedač. Ne smije ga se ispustiti iz vida.
– Jewish Cronicle

Yaniv Iczkovits nagrađivani je književnik i nekadašnji profesor filozofije na Sveučilištu u Tel Avivu. Njegova prethodna djela uključuju romane ‘Puls’ (2007.) i ‘Adam i Sophie’ (2009.) i filozofsko djelo ‘Wittgensteinova etička misao’ (2012.). Godine 2012. bio je začetnik i prvi potpisnik «pisma ratnika» kojim su stotine izraelskih vojnika odbile boriti se na okupiranim područjima i zbog toga je proveo mjesec dana u vojnom zatvoru. ‘Mesarova kći’ njegov je treći roman, za koji je 2015. dobio Nagradu Agnon, kad je dodijeljena prvi put u deset godina, a 2016. Nagradu Ramat Gan. Bio je u užem izboru i za Nagradu Sapir.

Informacije o knjizi:

Yaniv Iczkovits
Mesarova kći

Naslov izvornika: The Slaughterman’s Daughter
Prijevod: Mirna Čubranić
Oblikovanje naslovnice: Marko Jovanovac
Godina originalnog izdanja: 2015.
Godina hrvatskog izdanja: 2022.
Broj stranica: 523
Uvez: Meki s klapnama
ISBN 978-953-8423-37-6,
Cijena: 165,75 kn (22,00 €)

Facebook stranica: https://www.facebook.com/petrineknjigee/
Instagram stranica: www.instagram.com/petrineknjige/

[izvor informacije Petrine knjige]