Od danas napokon u svim kinima i u 4D formatima. ZAŠTO SE ‘ŽENI KRALJ’ PREDVIĐA NEKOLIKO NOMINACIJA ZA OSCARA.

Uz dosadašnju zaradu od gotovo 90 milijuna dolara film ‘Žena kralj’ nastavlja s prikazivanjem diljem svijeta. Nakon pretpremijernog prikazivanja u multipleksima, ova akcijska drama danas, 3. studenog 2022., napokon kreće i u redovnu distribuciju u hrvatskim kinima. Iako je prvenstveno, s obzirom na naslov i radnju, uglavnom veći interes ženske publike za ovakav film, akcijske scene i izvedba glumaca privukle su i znatan udio muškaraca da pogledaju ‘Ženu kralj’.

Fotografiju ustupio Con Film

Još od premijere filma sredinom rujna na Toronto Film Festivalu, ‘Ženu kralj’ su gurnuli u prvi plan za nominacije za Oscara. I to čak u nekoliko kategorija!

Kao potencijalne kategorije nominacija spominju se originalna glazba filma, odnosno, Terence Blanchard koji već ima dvije nominacije od ranije (Da 5 Bloods, BlacKkKlansman) te je surađivao s redateljicom filma Ginom Prince-Bythewood. Upravo se i Gina spominje na popisu u kategoriji za najbolju režiju. Njezin angažman oko ovog filma je neizmjeran jer se kod fizičkih priprema pridružila ekipi kako bi stvorila bolju atmosferu i kemiju pred snimanje filma. Drugim riječima, upravo je zajedništvo ono čime je ostvaren puni potencijal filma.

Zajedništvo su istaknule i Lashana Lynch i Thuso Mbedu koje se nalaze na potencijalnom popisu nominacija za nagradu za najbolju sporednu glumicu. Upravo se i njihovi likovi, Nawi i Izogie, u filmu veoma zbližavaju. Nominaciju za zlatni kipić mogla bi očekivati i dizajnerica Gersha Phillips čije su upečatljive ratne uniforme Agojie ratnica ostavile snažan dojam za potencijalnu nominaciju u kategoriji najbolje kostimografije.

Sami naslov filma proizlazi iz činjenice da je narod Dahomeja vjerovao u legendu dva kralja. Preciznije, o muškarcu i ženi koji su potpuno jednaki. Kako se u filmu očekuje okrunjene glavne junakinje Nanisce za kralja, tako i publika priželjkuje nominaciju za Oscara za Violu Davis. Ona već po tom pitanju drži rekord kao tamnoputa glumica s najviše nominacija u povijesti Hollywooda a ovo bi joj bila čak 5. nominacija. Ako Viola za ulogu Nanisce osvoji Oscara za najbolju glavnu glumicu, čime bi postavila još nekoliko rekorda, zasigurno će ostati zapisana zlatnim slovima u filmskim knjigama. A iznenađenje ne bi bilo ni da se ‘Žena kralj’ pojavi među nominiranima za najbolji film.

‘Žena kralj’ je izvanredna priča o Agojie, ratnicama koje su štitile afričko kraljevstvo Dahomey početkom 19. st. vještinama i energijom koji još nikad nisu bili viđeni. Inspiriran istinitim događajima, ‘Žena kralj’ prati emotivno epsko putovanje zapovjednice Nanisce (dobitnica Oscara Viola Davis) kako obučava sljedeću generaciju ratnica i priprema ih za bitku protiv neprijatelja koji je odlučio uništiti njihov način života. Za neke stvari vrijedi se boriti…

The Woman King – IMDb

[izvor informacija Con Film]