Avatar (2009)
Readtelj: James Cameron
Glume: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

Uvijek primamljivo zvuči otići na putovanje u neku daleku zemlju, no što bi bilo kad bi mogli otići na putovanje van planete Zemlje? I to ne napuštajući vlastiti grad. Upravo to je 2009. godine najslavniji redatelj današnjice James Cameron ponudio filmom “Avatar”. Stvorio je spektakularni bioluminiscentni svijet mjeseca Pandore na oduševljenje stanovnika planete Zemlje (još uvijek drži titulu najkomercijalnijeg filma na svijetu).

“Želimo vas povesti na Pandoru, da ju osjetite, omirišite, da odete na pravo putovanje…” S ovim riječima redatelj James Cameron je svojevremeno opisao imerziju u kino doživljaj filma “Avatar”. Tu imerziju ne postiže samo kreativnim filmskim sredstvima, već i filmskom tehnologijom prikazivanja – konkretno veličinom kino platna, visokokvalitetnim surround ozvučenjem, iluzijom trodimenzionalnosti, te u ovogodišnjoj inačici nečim posvim novim.

Fotografije ustupio TB

Cameron 2009. godine nije još niti slutio da će mu se film narednih 13 godina još četiri puta vratiti u kina. A u posljednjem (ove godine) to je učinio poboljšan multiosjetilnim 4DX kino formatom. Moglo bi se očekivati da ogromno platno i gromoglasni zvuk IMAX-a pruža najbolju opciju uranjanja u svijet “Avatara”, no iznenadio sam se da je to upravo njegova 4DX verzija.

Film nije ludog tempa, kakvog znaju često imati akcijski filmovi, pa se može prepusti i uživati u dojmu. Najbolji dojam egzotičnog putovanja pružaju mirniji prizori u kojem se gledatelje upoznaje s egzotičnom florom i faunom Pandore. Izmaglica i vodopadi dočarani su diskretnim raspršivanjem vodene pare po dvorani, uvlačenje spiralnog cvijeća naglim pomicanjem sjedala, povjetarac turbinama…

Začudo, nisu bili rabljeni mirisi, što je bilo prikladno u nekoliko prizora, no stroboskopske bljeskalice znale su više puta ispuniti dvoranu u prizorima s bitkama, a i mlaznice zraka su bile povremeno aktivne kad bi strijele doletjele prema kameri. Sve to upotpunjuje dubinski dojam koji je izuzetno efektan jer je film zamišljen za 3D i sniman posebno razvijenim 3D kamerama.

Najefektniji su najjednostavniji 4DX efekti – zračne turbine i vibracije sjedala. Turbine pojačavaju dojam da se nalazimo u prirodi, pa je tako penjanje po lebdećim planinama Aleluja ili letenje helikopterom i na zmajolikim ikranima zaista posebno iskustvo u kojem se lako zaboravi da smo uopće u kinu. Dapače, prizvali su mi ugođaj koji sam imao na pravom letu helikopterom i prilikom posjeta kineskog geoparka Zhangjiajie s monumentalnim liticama koje su inspirirale lebdeće planine Aleluja.

Ukoliko će i nastavci Avatara biti mirnijeg tempa da se može upijati atmosfera filma, 4DX bi svakako trebao biti prvi izbor kino formata za pogledati. Prvi nastavak slijedi sljedećeg mjeseca, ostala tri očekuju se u prosincu 2024., 2026. i 2028. godine.

Tihoni Brčić