Subota na 20. ZFF-u: Proglašenje dobitnika Zlatnih kolica, festivalsko zatvaranje uz ‘Trokut tuge’ Rubena Östlunda, masterclass montažera ‘Velike ljepote’, ‘Mladosti’ i ‘Mladog pape’.

Zagreb, 28. listopada 2022. –  Subotnji dan na ZFF-u obilježit će proglašenje pobjednika i dodjela nagrada koja će se održati u Galeriji SC (Studentski centar, Savska 25) s početkom u 18 sati. Podsjetimo, službena festivalska nagrada Zlatna kolica dodjeljuje se u tri kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji kratki igrani film i za najbolji hrvatski film u programu Kockice, a o nagradama odlučuju dva zasebna žirija.

Trokut tuge ; Fotografiju ustupio ZFF

Nakon dodjele nagrada, uslijedit će zatvaranje jubilarnog, 20. izdanja festivala, i to uz film Trokut tuge u režiji jednog od najuzbudljivijih filmaša današnjice, Šveđanina Rubena Östlunda, koji se na ZFF-u prikazuje izvan konkurencije. Ova ekscentrična satira na temu klasnih dinamika redatelju je osigurala drugu Zlatnu palmu u karijeri, a film će uz Q&A s Ninom Kovačićem predstaviti Zlatko Burić Kićo, domaći glumac s danskom adresom i karijerom koji u najnovijem Östlundovom ostvarenju tumači jednu od uloga. Trokut tuge 17. studenog u distribuciji ZFF-a kreće na turneju po hrvatskim kinima.

Na drugim zagrebačkim lokacijama festivalski dan u subotu odvijat će uz reprizne projekcije glavnog natjecateljskog programa i nove naslove iz popratnih programa 20. ZFF-a. U kinu Tuškanac dan započinje uz reprizne projekcije Kockica s početkom u 17 sati i nastavlja uz dva od četiri ovogodišnja hrvatska naslova u glavnoj konkurenciji Sigurno mjesto Jurja Lerotića i Garbura Josipa Žuvana.

U kinu Kinoteka dan započinje u podne uz film za najmlađu publiku i Kapetanicu Novu, nastavlja se u 18:30 sati uz japanski film Ljubavni život, obiteljsku melodramu o modernoj ljubavi koja ujeda tamo gdje je najbolnije, premijerno prikazanu u konkurenciji Venecije. U 21 sat u kinu Kinoteka gledamo pobjednički film dugometražne igrane konkurencije i dobitnika Zlatnih kolica za najbolji igrani film 20. ZFF-a.

Na subotnjem rasporedu MSU-a film je iz programa Ponovno s nama Najsretniji čovjek na svijetu nagrađivane makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, drame koja tematizira pitanje oprosta, dok u večernjem terminu MSU-a u 20:30 sati gledamo raskošnu povijesnu dramu Korzet nagrađenu za najbolju glumu u programu Izvjestan pogled u Cannesu koja se obračunava sa steriliziranom kičastom legendom o austrijskoj carici Sisi. Odvažna i tvrdoglava Sisi kakvom je vidi redateljica Marie Kreutzer daleko je od legende o Sisi, nježnoj miljenici naroda.

Cristiano Travaglioli, montažer koji stoji iza vizualnih remek-djela talijanskog redateljskog velikana Paola Sorrentina održat će u subotu u kinu Kinoteka (15 sati) masterclass o svom iskustvu rada na filmovima kao što su Velika ljepota, Mladost, Božja ruka kao i Netflixovoj seriji Mladi papa. Predavanje organizirano u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i Društvom hrvatskih filmskih montažera, moderirat će Vladimir Gojun i Tomislav Pavlic, nagrađivani hrvatski montažeri koji su u sklopu Industrije održali petodnevnu radionicu izrade filmskih trailera.

[izvor informacije Zagreb film festival]