Halloween Ends (2022.)
Redatelj: David Gordon Green
Glume: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, James Jude Courtney, Will Patton, Rohan Campbell, Kyle Richards

Prošle (2021.) godine, kada je prikazan ‘Noće vještica ubija’ (Halloween Kills; 2021.) ponadali smo se da je ova horor franšiza konačno došla do kraja te da smo se riješili Michaela Myersa, neuništivog serijskog ubojice sa specifičnom maskom kao zaštitnim znakom. To je bila varka, jer tek se ove godine konačno ova franšiza privodi kraju, filmom sa znakovitim naslovom ‘Noć vještica kraj’. Producenti su brzo djelovali želeći iskoristiti komercijalni potencijal ovog serijala, a u završnici su uspjeli ‘nadrobiti’ svega i svačega na užas ljubitelja horora. Međutim, u toj završnici beskonačne sage nema više one začudne zastrašujuće atmosfere koju je Carpenter uspio ostvariti u svojem filmu. Carpenter nije više sudjelovao kao redatelj ni u jednom filmu iz toga serijala, osim kao producent te zaštitni brand za privlačenje publike.

Fotografiju ustupio Editus

Kao fan horor filmova, moram priznati da sam nestrpljivo čekao da se film odvrti na velikom platnu, jer teško je bilo podnijeti što su scenaristi sve smišljali, otežući serijal, što gotovo da nema veze sa zdravim razumom. Znamo da u toj vrsti filmova negativcima nedostaje zdrav razum, ali da se to prenese na autorsku ekipu, nije baš uobičajeno. Redatelj je pokušavao bezuspješno zastrašiti publiku, uglavnom krvavim koljačkim prizorima. U jednoj od prvih scena ističe se u nekom auto otpadu moćni stroj za drobljenje starih automobila. Odmah je jasno što će se odigrati u završnici filma.

A kako je Michale Myers preživio prethodni film, to se autori nisu ni potrudili objasniti. On je i dalje u svojem gradiću i u nekoj pećini gradske kanalizacije čeka svoj pravi trenutak, a taj trenutak je kada opsjedne jednog od likova (Rohan Campbell), a taj se zbliži s Laurinom (Jamie Lee Curtis) unukom (Andi Matichak). Slijedi klasični obrazac u kojem mladi ne vjeruju starijima kada ih upozoravaju na opasnost, a krvavi pokolj može spriječiti jedno požrtvovana Laurie, još uvijek tužna i bijesna jer su joj u prethodnom filmu nastradali kćerka i zet…

Da li je to stvarno kraj Michaela Myersa i čitave franšize, teško je procijeniti, jer najmanji nagovještaj da bi se moglo zaraditi perpetuiranjem ove priče, dovest će na scenu kloniranog Michael Myersa.

Robert Jukić, Zagreb, 25.10.2022.

Informacije o filmu:

Noć vještica: Kraj
Blumhouse Productions, Miramax, Rough House Pictures, 2022.
Trajanje: 111 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Based on characters created by John Carpenter & Debra Hill
Scenarij: Paul Brad Logan, Chris Bernier, Danny McBride & David Gordon Green
Glazba: Cody Carpenter, John Carpenter & Daniel A. Davies
Još glume: Jesse C. Boyd, Michael Barbieri, Destiny Mone, Joey Harris, Marteen, Joanne Baron, Rick Moose, Michele Dawson, Keraun Harris, Michael O’Leary, Jaxon Goldenberg, Candice Rose

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Noć vještica: Kraj – Movie Site
Halloween Ends – IMDb

FILM: NOĆ VJEŠTICA, horor [osvrt Robert Jukić]