Iza romana Perumala Murugana ‘Napola žensko’ stoje brojne kontroverze. Pozornost i bijes različitih kastinskih frakcija izazvao je prikaz izvanbračnog seksa što je dovelo do mobilizacije ljudi, naročito žena, protiv knjige. Uz brojne prosvjede, gotovo 10.000 spaljenih primjeraka, podnesena je tužba te zahtjev za zabranom knjige i uhićenjem autora. Murugan je bio prisiljen u procesu nagodbe ponuditi javnu ispriku te povući knjigu objasnivši to naknando na svom Facebook profilu «književnim samoubojstvom». Visoki sud kasnije je poništio odluku i presudio u korist autora.

Fotografiju ustupio Petrine knjige

Kaali i Ponna u braku su već nekoliko godina, ali ni narodna medicina ni vjerski obredi nisu mogli ispuniti njihovu želju za djecom. Kaali ne želi tražiti drugu ženu, njih se dvoje iskreno vole, ali pritisak okoline, obitelji i vjere tjera ih da ipak pokušaju uraditi još nešto, a čini se da postoji još samo jedan izlaz. Na kraju godišnje hramske svečanosti u obližnjem gradu prestaju važiti sva društvena pravila. Žene mogu slobodno, bez osude društva, spavati sa svakim muškarcem na ulicama, jer se nikad ne zna u kojem će se obliku hermafroditski bog iz hrama ukazati vjernicima u gradu. No odluku o tome neće biti lako donijeti.

‘Napola žensko’ priča je o diskriminaciji i poniženjima kojima je izložen mladi par bez djece u ruralnom Tamil Naduu oko 1946. godine. Intimna je to ljubavna priča o ljudima kojima okolina ubija ljubavni žar, a žena se promatra isključivo kroz odgovornost za produženje vrste. Ovaj je roman nakon objavljivanja 2010. godine u Indiji izazvao veliku pozornost. Radikalne hinduističke skupine i one koje se zasnivaju na kastama uporno su tražike kaznu za autora koji je po njihovom mišljenju pretjerao, širio laži o lokalnim običajima i bogohulno pisao o zaštitniku grada Turuchengodea, božanstva imena Ardhanarishvata, koji je ‘napola žensko’. Viskoki sud u u Madrasu donio je 5. srpnja 2016. rješenje kojim se Perumalu Muruganu priznaje pravo na pisanje takve knjige i odbio peticiju za zabranu romana.

Informacije o knjizi:

Perumal Murugan
Napola žensko

Prijevod: Branka Grubić
Broj stranica: 172
Uvez: tvrdi
ISBN 978-953-8423-34-5
Cijena: 128,08 kn (17 €)

Facebook stranica: https://www.facebook.com/petrineknjigee/
Instagram stranica: www.instagram.com/petrineknjige/

[izvor informacije Petrine knjige]