Roman ‘Kim Jiyoung, rođena 1982.’ autorice Cho Nam-joo objavljen je u vrijeme nastanka #MeToo pokreta, koji je u Južnoj Koreji dosegao vrhunac 2018. godine najvećim ženskim protestima u povijesti. Ovaj međunarodni bestseller pokrenuo je lavinu kritika te postao inspiracija za jačanje novog vala feminizma u Koreji. Prema romanu je snimljen i film 2019. godine, koji je podjednako potaknuo osude prema autorici kao i glumcima koji su pristali glumiti u filmu.

Fotografiju ustupio Petrine knjige

Kad se Kim Jiyoung rodila, svi su očekivali dječaka. U djetinjstvu je sobu morala dijeliti sa sestrom jer je brat morao imati zasebnu sobu. U školi su je vrebali učitelji, a otac ju je zlostavljao kad bi se kasno navečer vraćala kući. Iako dobra studentica, na studiju nije dobivala preporuke za posao, a kad se napokon zaposlila, unatoč dobrim rezultatima, nije mogla napredovati. Udavši se i rodivši, posvećuje će obiteljskom životu. A onda se počinje čudno ponašati: oglašava se glasovima drugih žena, živih i mrtvih, i mora otići na liječenje, gdje će ispričati cio svoj život jer njezino stanje očito nije posljedica nedavnih događaja.

Odmah po pojavljivanju na korejskom tržištu, ovaj roman je postao prava senzacija. Pisan poput kliničkg izvještaja, ukazao je na mizoginu situaciju u društvu u kojem se žene od rođenja dovode u podređeni položaj koji ih, prema autoričinu mišljenju, može odvesti u teške psihičke poremećaje. Ženama se zamjera ako ostaju kod kuće, a zamjera im se i ako se posvete karijeri, situacijua je zbunjujuća, žene se sve teže snalaze. Kulturološke razlike nisu nimalo naudile ovoj knjizi, dapače. Zbog univerzalne teme prevedena je na brojne jezike i svagdje postigla veliki uspjeh jer je, očito, sudbina žena posvuda vrlo slična.

Informacije o knjizi:

Cho Nam-joo
Kim Jiyoung, rođena 1982

Prijevod: Aleksandra Barlović
Broj stranica: 116
Uvez: Tvrdi
ISBN 978-953-8423-35-2
Cijena: 120,55 kn (16€)

82 nyeonsaeng Kim Ji-yeong – IMDb

[izvor informacije Petrine knjige]