Around the World in 80 Days (2021)
Redatelj: Samuel Tourneux
Glumci (glasovi): Mirela Brekalo Popović, Ana Magud, Janko Rakoš, Sanja Marin Ožbolt, Slavko Juraga, Robert Ugrina, Dora Jakobović, Lana Blaće, Ivan Vukelić, Lovro Juraga, Nikola Podkrajac

Po običaju, u kinima je raznolika ponuda dječjih filmova, a među njima je francuski animirani film “Put oko svijeta za 80 dana” u režiji Samuel Tourneuxa. Ovo mu je prvi dugometražni animirani film, a do sada je režirao kratkometražne animirane filmove poput “Lego city adventures” i “Despicable Me: Minion Madness”.

Fotografiju ustupio Cineplexx

“Put oko svijeta za 80 dana” je donekle inspiriran romanom istoimenog naziva legendarnog Julesa Vernea, koji nas je naučio o zemljopisu više nego svi atlasi zajedno. Za razliku od knjige, ovdje su glavni junaci simpatični majmun Passepartout i žabac Phileasom. Passepartout je mladi znanstvenik koji čezne za slobodom i upoznavanjem novih svjetova, dok Phileas više-manje vješto manipulira druge kako bi dobio što želi. Passepartout prihvaća okladu s Phileasom da će u 80 dana obići svijet. Njih dvojica tako kreću u ludu i uzbudljivu avanturu koja je po običaju punu obrata i iznenađenja.

Ovaj fIlm je pogodan za dječju dob od 8+, odnosno za cijelu obitelj. Tempo je vrlo dinamičan, a u kombinaciji s brzim razvojem radnje kod mlađe djece mogao bi onemogućiti praćenje radnje i izazvati gubitak pažnje. Nema zastrašujućih prizora niti dijaloga seksualne prirode, no ima ponešto uvredljivih riječi. Kroz film se klađenje prikazuje kao jedan od vrlo uspješnih načina da se dosegne bogatstvo, a bogatstvo se tretira kao izvor sreće i uspjeha. Dakle, ništa novoga što se tiče diskutabilnih životnih poruka djeci – ostaje na roditeljima da ih osvjeste i usmjere. Ono što film potiče je timski rad, ali da se na njemu treba poraditi i biti ustrajan, te nadići kojekakve trzavice.

“Put oko svijeta za 80 dana” prikazuje se samo u 2D verziji i to sinkroniziran na hrvatski jezik. Možda potakne djecu da u knjižnicama potraže knjigu i prepuste se originalnoj Verneovoj avanturi po svijetu.

Iva Brčić

Put oko svijeta u 80 dana – Hulu.com
Around the World in 80 Days – IMDb