Moonage Daydream a.k.a. BOWIE
Redatelj: Brett Morgen
Glume: David Bowie

Film o Davidu Bowieju, koji na početku nosi naziv Bowie (da ne bi bilo zabune, u karakterističnom fontu), a na kraju se naziva neprevodivo ‘Moonage Daydream’, vizualno je intenzivan dvosatni dokumentarac, za koji bih željela da je trajao duže. Gotovo svaki kadar prikazuje Bowieja u različitim pozama, iz različitih kutova, udaljenosti i perspektive. Svjestan svog iznimnog izgleda, Bowie spominje kako se ugodno osjeća u svojoj koži, ali to o nije šepurenje, već izraz kreativnog samopouzdanja. Uzgred, uvriježeno mišljenje da Bowie ima različitu boju očiju ili čak da mu je jedno oko stakleno, ne stoji, već je ‘diskoloracija’ rezultat vizualne iluzije jer mu je zjenica jednog oka veća od drugog. Ovo je vidljivo u nekoliko krupnih kadrova.

Fotografiju ustupio Editus

Film je, uz demonstraciju Bowijeve pojave, testament njegove filozofije, njegovih umjetničkih interesa i glazbe. Znakoviti crni kadrovi, kao pauze, razbijaju film na dijelove koji odgovaraju različitim fazama Bowijeva života. Ove faze, iako linearno kronološke (od koncertnih početaka do braka u kasnoj fazi i kreativnog smiraja), prikazuju Bowijewu personu poput kolaža vremena i prostora. Bowie se razvija u vrsnog pripovjedača. Sposoban je izraziti, najčešće preciznim metaforama, svoj unutarnji svijet.

Brojni lightmotivi prožimaju film u različitim kontekstima, primjerice, njegovo putovanje pokretnim stepenicama, crnobijeli prikazi svemirskih tijela ili isječci crnobijelog filma. Redatelj koristi dvije metode kombiniranja slike i zvuka: slike vizualno podupiru rečeno (kada se govori o rukama prikazane su scene ruku obožavatelja koje ga žele dodirnuti, ritual kojem je podvrgnut ili krupni kadrovi njegovih ruku) ili su u suprotnosti s izrečenim (uz odu životu prikazivane su scene Bowijeva strijeljanja iz filma ‘Sretan Božić, gospodine Lawrence’).

Film prikazuje Bowija kao glazbenika, kipara, slikara (samokritičnog i nesigurnog), kazališnog i filmskog glumca. U fokusu su njegova zanimanja i hobiji, a minimalno je posvećen njegovom privatnom životu. Jedina dva aspekta njegovog privatnog života koja dotiče film, i to kratko, njegova su (bi)sexualnost na samom početku filma te brak u 45. godini života. Mogući utjecaj bračne konvencije na beskompromisnog individualca nagovještava krupni kadar zubiju ‘popravljenih’ u generički ‘holivudski osmjeh’, u trenutku kada govori da je sedam mjeseci u braku, u sceni netom nakon flasha njegove uloge u ‘Labirintu’.

Redatelj kontinuirano demonstrira Bowijevu povezanost s obožavateljima, koje je na početku karijere fascinirao neobičnom odjećom, frizurom i šminkom u ulozi Ziggyja Stardusta. Kao antiteza ovim prizorima prikazan je u zreloj fazi, ‘normalno’ obučen i nenašminkan, etabliran toliko da mu ništa ‘extra’ nije potrebno doli vlastitog glasa i pojave da obožavatelje ‘baci’ u trans. Kao što je to slučaj s mnogim umjetnicima i glazbenicima, ni njega nije zaobilazila stvaralačka kriza, ali tijekom cijele svoje karijere uspješno je pronalazio načine kako se s njom nositi i nanovo oduševljavati. Ono što mu je bilo najbitnije je stvarati za sebe, a ne druge. Negdje u sredini filma izražava stav da nije cilj postići cilj, koji je zapravo završetak, već osvijestiti proces postizanja cilja i uživati u njemu.

Eksplozijom kolaža, snimki, videozapisa iz (bez)brojnih materijala o Bowieju, ali i suvremenim događajima, osobama i kulturnim smjernicama, prezentira se opseg Bowijeva života, za koji sam kaže da bi ga proživio još jednom.

Ostanite do kraja odjavne špice ako mu još jednom želite čuti glas.

Vendi Jukić Buča
Zagreb, 06.10.2022.

Informacije o filmu:

Moonage Daydream
BMG, Live Nation Productions, Public Road Productions, 2022.
Trajanje: 135 min
Format: 1,78 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, IMAX 6-Track
Scenarij: Brett Morgen
Glazba: David Bowie
Još glume:

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Moonage Daydream – Movie Site
Moonage Daydream – IMDb