Top Gun: Maverick (2022.)
Redatelj: Joseph Kosinski
Glume: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer

Akcijski blockbuster ‘Top Gun’ startao je 1986. godine u kojem je mladi (i publici, naročito ženskoj) privlačan Tom Cruise izvodio zahtjevne pilotske akrobacije. Film je u međuvremenu stekao kultni status, a njegov redatelj Tony Scott nastavio je snimanjem virtuozno atraktivnih filmova do svojeg tragičnog kraja. Iako komercijalno i kreativno uspješan, ‘Top Gun’ nije doživio nastavak sve do ove godine, nakon 36 godina. Epidemija Covida-19 usporila je izlazak novog ‘Top Guna’ na filmsko tržište, kojemu je u naslovu dodan samo ‘Maverick’, ali već je prvi vikend pokazao kako je to bio pun pogodak, i komercijalno i kreativno. Za redatelja odabran je holivudski perfekcionist Joseph Kosinski, redatelj koji je snimio relativno malo filmova, ali svaki od njih ima određeni značaj u filmskoj industriji. Tom Cruise ponavlja svoju ulogu, u malo starijem izdanju.

Fotografiju ustupio Blitz

Nakon 36 godina kapetan Pete Mitchell s nadimkom Maverick (Tom Cruise) nije ostvario očekivanu karijeru na opće nezadovoljstvo svojih nadređenih. Jedini koji mu čuva leđa je admiral Tom ‘Iceman’ Kazansky (Val Kilmer), sada teško bolestan i pitanje je koliko će biti u stanju štititi ga od zakulisnih igara. Međutim, ni stare snage nisu za odbaciti kada se pojavi zahtjevan zadatak za koji ‘mladunci’ nisu adekvatno obučeni, a jedini koji može provesti pravu obuku upravo je Maverick. Na sebi svojstven način pokazat će i dokazati da su i ‘stare snage’ još uvijek sposobne za nemoguće pothvate. I kod najsofisticiranije računale opreme još uvijek je bitan i ljudski faktor, a Maverick je idealan tip starog kova koji će učiniti nemoguće, a što će se pokazati u završnici filma kada ekipa nadobudnih pilota ode u gotovo samoubilačku misiju spašavanja svijeta.

I nastavak koristi istu formulu kao i prvi film, dolazak u Školu borbenog letenja (TOP Gun), upoznavanje i rivalstvo, nezgoda na poslu i na kraju opasna akcija u kojoj naši junaci izlaze kao pobjednici. Snimljen skoro kao dvosatni reklamni uradak bez uključivanja stvarnosti i realnih situacija, ‘Top Gun Maverick’ glorificira sposobnosti američke vojske. Dok je u prvom ‘Top Gun-u’ Tom Crusie ljubovao s Kelly McGillis, u nastavku ju je zamijenila još atraktivna Jennifer Connelly.

Jospeh Kosinski prethodno je snimio ‘Tron: Nasljedstvo’ (2010.), ‘Zaborav’ (2013.)(i još jedan osvrt na ‘Zaborav’) i ‘Samo za hrabre’ (2017.).

Robert Jukić, Zagreb, 01.06.2022.

Informacije o filmu:

Top Gun: Maverick
Paramount Pictures, Skydance Media, Jerry Bruckheimer Films, 2022. / 2022.
Trajanje: 130 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Surround 7.1, Dolby Digital, Dolby Atmos, Auro 11.1, IMAX 6-Track
Based on characters created by Jim Cash & Jack Epps Jr.
Story by Peter Craig & Justin Marks
Scenarij: Ehren Kruger, Eric Warren Singer & Christopher McQuarrie
Glazba: Lorne Balfe, Harold Faltermeyer, Lady Gaga & Hans Zimmer
Još glume: Miles Teller, Bashir Salahuddin, Jon Hamm, Charles Parnell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez, Glen Powell, Jack Schumacher, Manny Jacinto, Kara Wang, Greg Tarzan Davis, Jake Picking, Raymond Lee

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Top Gun: Maverick – Movie Site
Top Gun: Maverick – IMDb

Akcijski ‘Top Gun: Maverick’ u ljeto 2020. u hrvatskim kinima

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2772485456123443&type=3