Film Radivoja Andrića najbolji u izboru oba žirija, profesionalnog i dječjeg, nagrada publike pripala slovenskom filmu Kapa 

Zagreb, 1. listopada 2022. − Sedmo izdanje KinoKina – Filmskog festivala za djecu službeno je završeno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u subotu u kinu Kinoteka, a odluke su donijeli zasebno profesionalni i dječji žiri – složni da je Ljeto kad sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića najbolji film ovogodišnje igrane dugometražne konkurencije.

Fotografiju ustupio FIVIA

Profesionalni žiri činili su glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i popularni voditelj Boris Jokić. Najboljim filmom proglasili su Ljeto kad sam naučila letjeti uz obrazloženje: Vidjeli smo puno filmova koje odrasli rade onako kako zamišljaju da bi to djeca voljela. I u tome su češće neuspješni nego uspješni. No vrlo je malo onih filmskih autora koji su u stanju ovako istinski prilagoditi filmski jezik djeci i tako ga spretno uroniti u određeni trenutak u vremenu i podneblju. Takva aktualizacija u formi, ali s bitnim i gotovo arhetipskim temama – omogućuje da se i mala i velika publika može s ovim filmom identificirati do krajnjih granica.

Dječji žiri 7. KinoKina činilo je petero zagrebačkih osnovnoškolaca: Paul Đulvat, Karlo Jurčić, Irma Kušan, Nina Magzan i Goa Šarić, složnih u jednoglasnoj odluci da je Ljeto kad sam naučila letjeti najbolji film selekcije, uz obrazloženje: Svatko tko voli komedije uživat će u ovom filmu jer je smiješan. Možemo se poistovjetiti s glavnim likom i zato nas film drži zainteresiranima. Film prikazuje današnje doba, tako da možemo zamisliti i neke stvari koje nisu u filmu. Vidimo sve što se događa kroz jedan period života s glavnim likom, dobre i loše stvari. Ovaj film stvarno je dobar, i svako dijete bi ga trebalo pogledati i sigurno bi svi uživali u njemu.

Nagradu publike za najbolji film osvojio je slovenski film Kapa redatelja Slobodana Maksimovića, s kojim smo pred brojnom publikom otvorili ovo sedmo festivalsko izdanje. Nakon festivalske premijere Kapa 10. studenog kreće u distribuciju po kinima diljem Hrvatske.

Zatvarajući službeni program, festivalska koordinatorica Katarina Crnčić istaknula je da ipak ništa ne može zamijeniti odlazak u kino: Nakon dvije pandemijske godine bilo je prilično izazovno organizirati festival, ali u ova četiri dana ponovno smo se uvjerili da ništa ne može zamijeniti odlazak u kino i da je i dalje nužno i potrebno raditi na programima za najmlađe generacije, jer kina su mjesta gdje se ljubav prema filmu može prenijeti na najbolji način.

Da KinoKino od sljedeće godine postaje cjelogodišnji filmski program objavila je njegova direktorica Selma Mehadžić na ceremoniji otvaranja Festivala: Do odluke da postanemo cjelogodišnji program došlo je iz potrebe da ovakve programe imamo češće i redovitije na repertoarima kina, a zahvaljujući vodstvu kina Kinoteka, dom KinoKino programa za početak bit će upravo ovo gradsko kino. S obzirom na to da nam nije bilo lako zatvoriti ovu festivalsku priču, zaista ćemo dati sve od sebe da svako KinoKino događanje u sljedećoj godini bude mala proslava, mali festival za sebe.

Dodjelom nagrada i proglašenjem pobjednika završen je službeni festivalski program, dok se popratni program nastavio uz projekciju filma Labirint iz programa Klasici.

KinoKino nastavlja se i u nedjelju uz besplatni online program na platformi kinoeuropa.hr.

[izvor informacije Zagreb film festival]