U četvrtak, 29. rujna 2022. godine, Teatar Tirena službeno je proslavio 25 godina djelovanja te najavio slavljeničku sezonu.

Osnivačica Ines Škuflić – Horvat osvrnula se na početke te ukratko sažela 25 godina rada Teatra Tirena prema poljima djelovanja, umjetnička voditeljica Nina Horvat predstavila je program slavljeničke sezone 2022/2023, dok je redateljica Marina Petković Liker ispričala svoj put od amaterizma do profesionalizma koji je vezan upravo za Teatar Tirena.

Fotografiju ustupio Teatar Tirena

Proslavi su nazočili predstavnici Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, novinari, kolege, suradnici, prijatelji i želimo svima od srca zahvaliti što su s nama podijelili ovaj sretan trenutak te zahvaljujemo na kontinuiranoj podršci.

25 GODINA TEATRA TIRENA

Zagreb, 29. rujna 2022. – Predstave, dramske grupe, knjige, šalabahteri, radionice, igre, putovanja, međunarodni projekti… sve su to sastavni dijelovi Teatra Tirena, nezavisnog kazališta za djecu i mlade koje ove sezone slavi svoj 25. rođendan.

Teatar Tirena osnovan je 1997. godine i od samog je početka fokusiran na djecu i mlade. U Tireni se postavljaju predstave koje se bave aktualnim (nerijetko i tabu) temama koje sa svojom publikom rezoniraju i formom i sadržajem. Tirena je jedno od rijetkih kazališta u Hrvatskoj koje kontinuirano radi predstave za tinejdžere.

U Tireninom dramskom studiju koji je jedan od najvećih u zemlji, podjednak je naglasak na odgoju i umjetnosti. U dramskim grupama djeca i mladi u zaštićenim okolnostima vježbaju za život u stvarnom svijetu i upoznaju se kazališnom umjetnošću.

Tirena je ujedno i edukativni centar u kojem je održano dvjestotinjak raznovrsnih kazališnih radionica namijenjenih djeci i mladima i njihovim voditeljima.

U 25 godina postojanja u Tireni su postavljene 43 predstave hrvatskih autora, održano je 18 Kazališnih kampova, izdane su 3 zbirke igrokaza za djecu i mlade te priručnik dramskih igara i vježbi za obradu gradiva iz hrvatskog jezika, pokrenuta je online platforma “Kazališni šalabahter” i proveden je EU projekt “Klikni s kazalištem”. Teatar Tirena partner je u mnogim međunarodnim projektima, suorganizator znanstveno – umjetničkih simpozija o dramskoj pedagogiji i mjesto umjetničko-pedagoške prakse Poslijediplomskog specijalističkog studija dramske pedagogije.

Tirena će svoj 25. rođendan slaviti tijekom cijele sezone. U četvrtak, 29. rujna u 11 sati u Kačićevoj 6a predstavljen je bogati program Tirenine jubilarne 25. kazališne sezone koja je podijeljena tematski, po mjesecima.

Rujan je mjesec dramskog studija. Trenutno su u tijeku upisi u 23 dramske grupe koje na 7 lokacija u Zagrebu i Samoboru vodi 11 dramskih pedagoga. Predstava “Sumnja” Tirenine studentske grupe putuje na festival u Rijeku, a šestero polaznika u Višegrad, na međunarodne radionice u sklopu projekta Bina mira. U rujnu vas očekuje i retrospektiva dramskog studija – kako je Tirena nastala, koje su se predstave radile i nagrade osvajale te koji su kazališni profesionalci svoje prve predstave radili upravo u Tireni!

Tijekom sezone bit će premijerno izvedena nova predstava za tinejdžere radnog naslova “Žensko / muško” redateljice Nore Krstulović i dramaturginje Nine Horvat koja će se baviti rodnim ulogama i stereotipima. U studenom objavljujemo četvrtu zbirku igrokaza Biblioteke Tirena “Pobuna likova”. Objavit ćemo i priručnik dramske pedagogije čija je autorica renomirana dramska pedagoginja, ujedno i osnivačica Teatra Tirena, Ines Škuflić – Horvat.

U planu je održavanje niza raznovrsnih radionica, okruglih stolova i predavanja o interaktivnom kazalištu, dramskom odgoju te interakciji kazališta i škole.

Na društvenim mrežama možete pratiti retrospektive Tireninih predstava, međunarodnih projekata i Kazališnih kampova, te posebnu prezentaciju online platforme i digitalne knjižice “Kazališni šalabahter”.

Tirena će svoj 25. rođendan slaviti tijekom cijele sezone. Sve o informacije o Tireninoj jubilarnoj sezoni možete pratiti na službenoj web stranici te na društvenim mrežama.

25. GODINA TEATRA TIRENA

LISTOPAD – mjesec kazališta
21. listopada održat će se premijera Tirenine nove predstave za tinejdžere radnog naslova “Žensko / muško” koja će se baviti rodnim ulogama i rodnim stereotipima. Predstavu autorski potpisuju redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Nina Horvat. Tijekom mjeseca će se izvoditi aktualne predstave za djecu i tinejdžere, a na društvenim mrežama bit će retrospektiva dramskih predstava postavljenih u Tireni.

STUDENI – mjesec biblioteke Tirena
U studenom će se održati promocija digitalnog i tiskanog izdanja Tirenine nove, četvrte po redu zbirke igrokaza Biblioteke Tirena “Pobuna likova”. “Pobuna likova” sadrži 12 igrokaza za djecu i mlade koje su napisali Kristina Gavran, Nina Horvat, Jona Jovanović, Jelena Kovačić, Iva Milley, Magdalena Romer, Ines Škuflić – Horvat, Marija Šorša i Katarina Šulc. Kroz mjesec će biti predstavljeni i ostali naslovi iz Biblioteke Tirena te će biti najavljen priručnik o dramskoj pedagogiji koji je u pripremi.

PROSINAC – mjesec kazališta u školi
Tirenine predstave, igrokazi te online platforma “Kazališni šalabahter” uvršteni su u mnoge školske udžbenike te u nastavne jedinici online nastave za vrijeme pandemije. U mjesecu koji će biti fokusiran na odnos kazališta i škole održat će se okrugli stol te retrospektiva udžbenika i nastavnih jedinica u koje su bili uvršteni programi Teatra Tirena.

SIJEČANJ – mjesec dramske pedagogije
U siječnju će biti održana promocija priručnika dramske pedagogije. Autorica priručnika je osnivačica Teatra Tirena, renomirana dramska pedagoginja Ines Škuflić – Horvat. Osim promocije priručnika bit će održano i nekoliko radionica dramskog odgoja.

VELJAČA – mjesec interaktivnog kazališta
Teatar Tirena prvi je u Hrvatskoj izvodio interaktivne predstave s punim sudjelovanjem publike. U veljači će biti održano predavanje o interaktivnom kazalištu, retrospektiva Tireninih interaktivnih predstava te radionica interaktivnog kazališta.

OŽUJAK – mjesec kazališta
U ožujku se obilježavaju i Svjetski dan kazališta i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a Tirena će cijeli ožujak posvetiti kazalištu. Održat će se prezentacija online platforme i digitalne knjižice “Kazališni šalabahter” koja je u dvije godine od kad je napravljena postigla veliki uspjeh. Održat će se radionica “Kako gledati kazališnu predstavu” te će u zagrebačkim centrima za kulturu biti izvođene aktualne predstave Teatra Tirena.

TRAVANJ – mjesec međunarodnih projekata
Teatar Tirena je kroz godine sudjelovao u mnogobrojnim međunarodnim projektima. Trenutno je partner u tri različita Erasmus+ projekta. Kroz travanj će biti održana radionica nastala u sklopu jednog od Erasmus+ projekata te retrospektiva svih međunarodnih projekata u kojima je kroz godine sudjelovao Teatar Tirena.

SVIBANJ – mjesec kazališnog kampa
Prošle je sezone Kazališni kamp postao punoljetan i navršio 18 godina. Tijekom 18 godina održano je preko 200 radionica kroz koje je prošlo oko 1200 polaznika. U svibnju će se održati kazališne radionice, retrospektiva 18 Kazališnih kampova te najava 19. Kazališnog kampa koji će se odvijati u kolovozu.

LIPANJ – mjesec dramskog studija
U lipnju će se održati Tirenafest – festival završnih produkcija i predstava dramskog studija Tirena na kojem će sve 23 dramske grupe prezentirati svoj rad.

[izvor informacije Teatar Tirena]