RAD NAPRAVLJEN OD ČESTICA NAJBOLJI JE RAD PO ODLUCI ŽIRIJA 20. FESTIVALA PRVIH

Zagreb, 24. listopada 2022. –  Dodjelom nagrada službeno je završen 20. Festival prvih, koji se od 19. do 24. rujna 2022. održavao u Centru KNAP i Kulturno informativnom centru KIC. Ovogodišnje izdanje obilježila je umjetnička svestranost na festivalsku temu vrijeme rizika – nesigurnost kao konstanta. 

Fotografiju ustupio Studio Artless

Odlukom tročlanog stručnog žirija, kojeg su činili multimedijalna umjetnica Nikolina Butorac, ravnateljica Centra KNAP Anja Planinčić i povjesničarka umjetnosti Josipa Bubaš, rad “Postprostori” Anite Miloš Tomaić napravljen koristeći sitne čestice prašine proglašen je pobjedničkim radom 20. Festivala prvih.

«Poput preklopljenih, sahranjenih sjećanja, uzoraka zvijezda, izdisaja i udisaja, geometrije čestica, umjetnica kroz rad magnetski vuče našu pažnju. Prašina oblikuje materiju i antimateriju, sjene pravilno izvučenih silueta predmeta. Ulovljene čestice su višak, u isto vrijeme i manjak, izazov, nježna efemernost, sakupljenost sakupljenog u čemu vidimo mogućnost zadaljnje razvijanje i eksperiment.– stoji u obrazloženju ove nagrade.

Žiri u istom sastavu dodijelio je posebno priznanje umjetničkim bilježnicama “Antibiografija” i “Čudne naslikane oči” za koje je autorica Marlen Ban koristila fragmente tekstova preuzete iz časopisa „Ispod pločnika“ i „Libra libera” te povezala u dva poglavlja. Žiri smatra kako ”Antibiografija” pojašnjava faktore koje je čovjek sam stvorio, koji se manifestiraju izvana i determiniraju personalni život pojedinca. Djelovanje crkve i/ili politike stvara dinamiku koja nas najčešće dovodi u osobne dileme poput onih: što se od nas očekuje, kakvi bi trebali biti, a kakvi smo zapravo.

Tapiserija “Pustinja” Franke Iskra nagrađena je najboljim radom od strane publike.

[izvor informacije KV]