Nepoznatoj mladoj ženi odrubljena je glava, a brutalnost zločina podsjeća na neriješen slučaj otprije deset godina. Ipak, sada postoji glavni osumnjičenik, direktor lanca modnih trgovina, kojem se gubi svaki trag. Dvojica detektiva Peter Lindgren i Manfred Olsson kreću u izazovnu potragu i istragu.

Sve upućuje na Jespera Orrea kao počinitelja okrutnog zločina. Ipak, Orrea ne traži samo policija, već potragu za njim započinje i Emma Bohman, koja s njim prolazi nenadanu i duboku romansu, da bi je on ubrzo nakon zaruka napustio bez objašnjenja, pa mu ona sada pokušava ući u trag i suočiti se s njim.

Fotografiju ustupila Fraktura

U istragu se uskoro uključuje i briljantna kriminalistička profilerka Hanne Lagerlind-Schon, koja pokušava steći drugačiji uvid u žrtvu i ubojicu te pronaći moguće veze sa zločinom odrubljivanja glave na kojem je radila prije deset godina. Sasvim nenadano, uskoro pratimo i nježnu, pomalo nestvarnu ljubavnu priču koja se odvija usred ovog napetog psihološkog trilera. Na tankom ledu mnogo je više od samo kriminalističke priče, od trilera; u njemu se likovi bore za vlastitu emancipaciju, identitet i ljubav.

Camilla Grebe izborila se psihološkim trilerom Na tankom ledu za bitno mjesto na polju nordijskih krimića, potvrđujući se poslije i cijelom serijom romana. Na tankom ledu prvi je dio priče o Hanne, genijalnoj i talentiranoj profilerki, koji nam jasno pokazuje izniman talent Camille Grebe da poštujući granice žanra napiše emotivan i kompleksan roman.

Tour de force koji ovu autoricu podiže na sam vrh neprestano rastućeg žanra nordijskog noira.”
Kirkus

“Odrubljivanjem glave mlade žene započinje izniman debi Camille Grebe koji propituje tri života slomljena neuspjehom u Stockholmu, gdje čak i nebo plače, kako bi ih dovela do preuzimanja odgovornosti.”
Publishers Weekly

“Ovaj uznemirujući psihološki triler, izgrađen oko dobro vođene čvrste detektivske priče, bavi se temama ljubavi, izdaje i opsesije, kao i time koliko će daleko ljudi ići u borbi za ono što vjeruju da im pripada ili kako bi se osvetili. Premotavanje Emmine priče unatrag i dopuštanje dvjema radnjama da se kreću različitom brzinom povećavaju napetost i pomažu nam da razumijemo kako su se točno događaji odvijali i kako su protagonisti povezani sa svojim najrazornijim osjećajima. Također, budući da je svaki protagonist različite dobi (Emma u dvadesetima, Peter u srednjim četrdesetima i Hanne u kasnim pedesetima), zanimljivije su i točke gledišta i perspektive koje se mijenjaju kako roman ide prema šokantnom, nezaboravnom finalu.”
Crime Review

Camilla Grebe višestruko je nagrađivana švedska autorica kriminalističkih romana. Rođena je 1968. u Stockholmu, gdje živi i radi. Debitirala je 2009., kad je sa sestrom Asom Traff objavila prvi od pet dijelova priča o psihoterapeutkinji Siri Bergman. S Paulom Leander-Engstromom napisala je trilogiju Moskva Noir, prema kojoj je snimljena serija Dirigenten.

Na tankom ledu, prvi iz niza od šest romana, njezino je prvo samostalno djelo. Roman je preveden na više od dvadeset jezika, a filmska prava za njega kupila je američka kuća New Line. Drugi roman iz ove heksalogije, Kućni ljubimac, proglašen je najboljim švedskim kriminalističkim romanom 2018. te je dobio prestižnu nagradu Glasnyckeln za najbolji skandinavski krimić. Godine 2020. istim je nagradama nagrađen i četvrti roman, Lovac na sjene, iz istog ciklusa romana.

Informacije o knjzi:

Camilla Grebe
Na tankom ledu

Naslov izvornika: Älskaren från huvudkontoret
Jezik izvornika: švedski
Prijevod: Lana Momirski
Broj stranica: 376
Vrsta uveza: meki
Visina: 225 mm
Težina: 470 g
Datum izdanja: svibanj 2022.
ISBN: 978-953358459-1

[izvor informacije Fraktura]