Muškarci
Men (2022.)
Redatelj: Alex Garland
Glumci: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu
Žanr: drama, horor, SF
Trajanje: 100 min
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:

Nakon osobne tragedije, mlada žena odlazi sama na odmor u englesko selo. No, ubrzo sazna da nešto nije u redu s ovim mjestom, s ovim ljudima, koji su svi igrom slučaja… muškarci. ‘Muškarci’ je novi horor hvaljenog filmaša Alexa Garlanda. Garland, književnik, scenarist, producent i redatelj poznat je po znanstveno fantastičnim trilerima ‘Ex Machina’ (2014.) i ‘Istrebljenje’ (2018.).

Nakon što je njezin bivši muž počinio samoubojstvo, Harper odlazi sama u prekrasno englesko selo kako bi se oporavila. Iako na prvi pogled izgleda idilično, to mjesto joj je čudno od samog početka. Ubrzo, netko ili nešto ju počne uhoditi. Ono što počinje kao tinjajući strah postaje prava noćna mora, puna njezinih najmračnijih sjećanja i strahova.

Baš kao u ‘Istrebljenju’, radnja filma ‘Muškarci’ se odvija u mirnoj prirodi koja ubrzo postaje mračna i zlokobna. Kroz čitav film se bojimo za Harper i strepimo za nju do samog kraja.

Jessie Buckley je u ulozi Harper, udovice koju je bivši muž držao odgovornom za vlastito samoubojstvo, a njega glumi Paapa Essiedu.

Muškarci – Movie Site
Men – IMDb


Hudin salon
Huda’s Salon (2021.)
Redatelj: Hany Abu-Assad
Glumci: Ali Suliman, Maisa Abd Elhadi, Samer Bisharat
Žanr: triler
Trajanje: 91 min
Država: Egypt, Netherlands, Occupied Palestinian Territory
Distribucija: MCF d.o.o.

Sadržaj:
O ženi čiji se posjet frizerskom salonu pretvara u noćnu moru kad je ucjenjuje vlasnik.

Hudin salon – Movie Site
Huda’s Salon – IMDb


Kraljica od baršuna
La Panthère des neiges / The Velvet Queen (2021.)
Redatelj: Marie Amiguet & Vincent Munier
Glumci: Marie Amiguet & Vincent Munier
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 92 min
Država: Francuska
Distribucija: MCF d.o.o.

Sadržaj:
Visoko na tibetanskoj visoravni, među neistraženim i nepristupačnim dolinama, nalazi se jedno od posljednjih svetišta divljine u kojem živi rijetka i neotkrivena fauna. Vincent Munier, jedan od najpoznatijih svjetskih fotografa divljih životinja, vodi avanturista i romanopisca Sylvaina Tessona sa sobom na svoju najnoviju misiju. Nekoliko tjedana će istraživati ove doline u potrazi za jedinstvenim životinjama i pokušati uočiti snježnog leoparda, jednu od najrjeđih i najtežih velikih mačaka.

Kraljica od baršuna – Cineuropa
La Panthère des neiges / The Velvet Queen – IMDb


Luzzu
Luzzu (2021.)
Redatelj: Alex Camilleri
Glumci: Jesmark Scicluna, Marlene Schranz, David Scicluna
Žanr: drama
Trajanje: 94 min
Država: SAD, Malta

Sadržaj:
Četvrti filmski program Kino magistrale – zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku koji, među ostalim, donosi simultane premijere znamenitih europskih filmova – rezerviran je za premijeru drame Luzzu Alexa Camillerija. Jesmark je mladi malteški ribar koji uzdržava obitelj ribolovom drvenim brodom naslijeđenim od oca. Sve manji ulovi, nametnute zakonske restrikcije i kompetitivno ribarsko tržište dovode ga do financijske krize koju produbljuju neočekivani izdaci za zdravlje novorođenog sina. Očajnički želeći financijski osigurati obitelji, Jesmark ulazi u svijet ilegalnog ribolova okrećući leđa generacijama ribarske tradicije. Luzzu je prvi malteški film ikada prikazan na platnu velikog festivala, Sundance Film Festivala, a glavnu ulogu tumači naturščik Jesmark Scicluna koji je za svoju impresivnu glumačku izvedbu nagrađen.

Luzzu – Movie Site
Luzzu – IMDb


Uhljeb
Employee of the Month / Irréductible (2022.)
Redatelj: Jérôme Commandeur
Glumci: Jérôme Commandeur, Pascale Arbillot, Malik Bentalha
Žanr: komedija
Trajanje: 85 min
Država: Francuska

Sadržaj:
Vincent Peltier ima život kakav je oduvijek želio i posao iz snova. Kao državni službenik, proveo je život uživajući u blagodatima svog statusa. Upravo će zato, kada nova reformistička vlada odluči smanjiti birokraciju, Vincent odbiti dobrovoljno otići. Međutim, zaposlenica ministarstva Isabelle Bailliencourt, obećala je da će ga se riješiti. Vincent biva premještan s jednog besmislenog posla na drugi, s jednog izoliranog mjesta na drugo. Poslan na Sjeverni pol susreće Evu, znanstvenicu koja mu mijenja pogled na život… Vrijeme je da Vincent donese najvažniju odluku života. Urnebesna francuska komedija koju je napisao i režirao Jérôme Commandeur, ujedno i u glavnoj ulozi.

Uhljeb – Kinorium
Employee of the Month / Irréductible – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]