The Black Phone (2022.)
Redatelj: Scott Derrickson
Glume: Ethan Hawke, James Ransone, Jeremy Davies, Madeleine McGraw, Mason Thames

Autor kratke priče prema kojoj je snimljen ovaj horor je Joe Hill, fanovima horora poznat kao sin jednog od najboljih autora literarnog horora, Stephena Kinga. Očeva reputacija Hillu predstavlja izazov, jer teško je nadmašiti kultnog pisca, ali je u tome uspio i ostvario nekoliko respektabilnih djela, od kojih su kod nas objavljeni ‘Kutija u obliku srca’ (Algoritam; 2008.) i ‘NOS4A2’ (Hangar 7; 2019.).

Fotografiju ustupio Universal

‘Crni telefon’ ima sve Kingove karakteristike, opaki negativac, samozatajni dječak maltretiran od vršnjaka koji u odsutnim trenucima pokazuje hrabrost i snalažljivost, i, što je Joe Hill preokrenuo u odnosu na očeve negtivce, nadnaravni likovi u pozitivnom djelovanju kako bi spasili glavnog lika.

Trinaestogodišnji Finney (Mason Thames) otet je na putu iz škole prema kući. Njegov otmičar sadistički je ubojica specijaliziran za otmicu djece. U gradu već neko vrijeme tajanstveno nestaju djeca, a policija je nemoćna usprkos medijskoj pažnji, a malobrojni tragovi koji ostaju na mjestu otmice nedostatni su da dovedu do otmičara. Jedan od karakterističnih tragova su kombi i crni baloni (sjetimo se stare i nove verzije horora ‘Ono’) koji još više zbunjuju policiju. Neki od Finneyevih školskih oznanika također su oteti, a zadnji od njih je učenik koji ga je štitio od nekolicine školskih zlostavljača. A sada se i Finney našao u ulozi žrtve u nekom podrumu u kojem se nalazi i crni telefon s prerezanim žicama. Drugim riječima, telefon nije u funkciji. Ali, kada nije s otmičarem, telefon zvoni, i Finney započinje komunikaciju s žrtvama koje mu se javljaju ‘s one strane’…

Ulogu sadističkog otmičara preuzeo je Ethan Hawke, koji je čitavo vrijeme pod raznim zastrašujućim maskama. ‘Crni telefon’ uznemirujući je horor koji upečatljivo govori o danas sve eksponiranijoj pedofiliji s tragičnim posljedicama. Ipak, u ime demokratičnosti i humanosti, manje se raspravlja o pravima žrtava, uz sustav fokusiran na prava osumnjičenih i zaštitu njihovog integriteta. Finney je gotovo bezizlaznoj situaciji, a teško da će mu netko pomoći na nepoznatom mjestu, osim mlađe sestre (odlična Madeleine McGraw) koja u snoviđenjima saznaje neke detalje vezane za otmicu svojeg brata. Iako film ima nekoliko sitnih previda, kao što je mogućnost bijega kroz prozor, spada u bolja horor ostvarenja koja se mogu vidjeti na velikom ekranu. Duboko uznemirujući film s porukama relevantnim i izvan žanra.

Redatelj Scott Derrickson poznat je našoj publici po filmovoima ‘The Exorcism of Emily Rose’ (2005.), ‘Sinister’ (2012.), ‘Izbavi nas od zla’ (Deliver Us From Evil; 2014.) i ‘Doktor Strange’ (2016.).

Robert Jukić, Vodnjan, 13.07.2022.

Informacije o filmu:

Crni telefon
Universal Pictures, Blumhouse Productions, Crooked Highway, 2022.
Trajanje: 103 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Based on the short story ‘The Black Phone’ by Joe Hill
Scenarij: Scott Derrickson & C. Robert Cargill
Glazba: Mark Korven
Još glume: E. Roger Mitchell, Troy Rudeseal, Miguel Cazarez Mora, Rebecca Clarke, J. Gaven Wilde, Spencer Fitzgerald Jordan Isaiah White, Brady M. Ryan, Tristan Pravong, Jacob Moran, Brady Hepner, Banks Repeta, Parrish Stikeleather

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Crni telefon – Movie Site
The Black Phone – IMDb