Ryû to sobakasu no hime (2021)
Redatelj: Mamoru Hosoda 
Glumci: Kaho Nakamura, Ryô Narita, Shôta Sometani

Rijetka je prilika da u kinima imamo priliku pogledati japanske animirane filmove, pa je tako “Belle: Zmaj i pjegava princeza” prava poslastica za ljubitelje tzv. animea ali i filma općenito. “Belle” je pravi predstavnik suvremenog animea i može stajati uz bok novijim ostvarenjima poput “Tvoje ime” (2016). Japanski animirani filmovi često su komercijalno uspješni poput igranih filmova u vlastitoj zemlji, pa je tako u Japanu “Belle” bio 3. najgledaniji film prošle godine.

Postigao je veliki uspjeh na festivalu u Cannesu, te odlične kritike internacionalne publike i kritičara, a vrijeme će pokazati da li će steći kultni status poput animea legendarnog Hayao Miyazakija iz studija Ghibli ili već spomenutog “Tvoje ime”. Redatelj Mamoru Hosoda inače je autor odlično primljenih i nagrađivanih “Djevojka koja je skakala kroz vrijeme” (2006), “Djeca-vukovi” (2012) i “Mirai” (2018). Smatra se jednim od najtalentiranijih redatelja animiranog filma danas, a neki ga već proglašuju novim Miyazakijem.

Fotografiju ustupio Kino Valli

“Belle: Zmaj i pjegava princeza” priča je o sramežljivoj srednjoškolki koja u virtualnom svijetu pronalazi sebe kao pjevačica Belle. Postaje fascinirana tajanstvenom zvijeri koja ulijeva strah virtualnim stanovnicima, te kreće u emocionalnu potragu otkrivanja identiteta zvijeri, ali i same sebe.  Za razliku od ispraznih manufakturiranih animiranih filmova poput “Svjetlosnog”, “Belle” nudi prekrasni hibrid rukom crtane i kompjuterske 3D animacije, spektakularne prizore, dirljive emotivne scene i plemenite poruke. Reklo bi se da ima dušu.

Iako se poziva na elemente klasične Disneyeve animirane bajke “Ljepotica i zvijer”, “Belle” nudi zrele teme za djecu digitalnog doba. Progovara o utjecajima cyberbullyinga, odnosno ponižavanja i emotivnog povrijeđivanje djece u virtualnom svijetu. Stoga se preporuča film gledati obiteljski u kinu, bez obzira da li ste vi i vaša djeca ljubitelji animea. Dapače, “Belle” bi kako njima, tako i vama mogla biti ulaznica u maštoviti svijet animea. Ionako stilski djeluje kao mješavina tradicionalnog japanske i suvremene disneyevske animacije.

“Belle” pokazuje i dobre strane virtualnog svijeta. Primjerice, da ljepota dolazi iznutra (osobnost), ne izvana (avatari), te kako se može pomoći djeci suprotstavljanem bullyingu prvo u virtualnom a zatim i u stvarnom svijetu. Tu su i teme traumatičnog gubitka člana obitelji, te nošenje sa tugom, izolacijom i zlostavljanjem unutar obitelji. Roditelji bi svakako trebali iskoristiti priliku i popričati s djecom o tim temama prije gledanja filma.

Naime, mlađa i osjetljivija djeca mogla bi imati problema s prikazom čudovišta i obiteljskog zlostavljanja, no to ipak nije film za djecu mlađu od 11 godina. Od nasilja i zastrašujućih prizora izdvaja se nekoliko scena. U jednoj odrasli čovjek u napadu bijesa do krvi ogrebe dijete po licu. Iako nije izravno prikazano, u filmu je jasno dano do znanja da jedan otac fizički zlostavlja svoju djecu. Prikazan je i napad panike uz povraćanje, a prisutno je i virtualno nasilje, odnosno cyberbullying.

Što se tiče za djecu nepodobnog rječnika, pojavljuje se ponešto vrijeđanja tipa “idiote”, no psovanje je ionako rijetkost u animeima. Seksualnih prizora niti aluzija nema, a tempo filma je umjeren. Prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Tihoni Brčić

Belle: Zmaj i pjegava princeza – Movie Site
Ryu to sobakasu no hime / Belle: The Dragon and the Freckled Princess – IMDb

Facebook