V.B.Z. je u prvoj polovici 2022. godine objavio mnoštvo sjajnih publicističkih i beletrističkih hitova koji će oduševiti i najzahtjevnije čitateljice i čitatelje.

U lipnju je objavljena knjiga “Sabrane priče” Paula Bowlesa, kultnog američkog pisca 20. stoljeća koji se prvo proslavio kao skladatelj, a potom je publiku širom svijeta osvojio romanom “Zaklon od neba”, po kojem je Bernardo Bertolucci snimio film “Čaj u Sahari”. “Sabrane priče” sjajan su presjek njegove dugogodišnje spisateljske karijere – preteča beat-generacije, Bowles pripovijeda o ljudima, prostorima i krajevima u koje nismo nikad nogom kročili, ali istovremeno otkriva u njima i ono univerzalno, duboko ljudsko, što svi dijelimo.

Sve ljubitelje proze Gabriela Garcíje Márqueza, ali i novinarstva čeka prava književna poslastica: “Skandal stoljeća” antologija je Márquezove novinarske ostavštine, a članci koji su u nju uključeni presjek su četrdesetogodišnjeg rada za dnevne novine i časopise. Novinski tekstovi Garcíje Márqueza ne razlikuju se mnogo od njegove fikcije: piše s lakoćom, opušteno i duhovito.

V.B.Z. je objavio i knjigu “Poslije apokalipse” filozofa Srećka Horvata u kojoj Horvat propituje načine stvaranja drugačijeg (kraja) svijeta, svijeta u kojem vrijednosti nisu vezane uz punjenja bankovnih računa privilegirane manjine, dok u još jednom publicističkom hitu, “Nemogućem usponu”, Marka Synnotta upoznajemo svijet penjanja i ljude koji su uistinu pomicali fizičke granice. U središtu ove knjige ipak je nevjerojatan solo uspon Alexa Honnolda na El Capitan, a o tom usponu snimljen je i dokumentarni film Free solo koji je nagrađen Oscarom.

U svibnju je objavljeno i epohalno djelo Poslije rata, najvažnije djelo o Europi u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata 1945. do 2005. iz pera jednog od najcjenjenijih povjesničara s prijelaza 20. u 21. stoljeće Tonyja Judta.

Skandal stoljeća
Gabriel García Márquez

Svijet prepoznaje Gabriela Garcíju Márqueza kao jednog od najboljih romanopisaca 20. stoljeća. Manje je poznato da je ovaj slavni kolumbijski nobelovac bio i vrstan novinar. Skandal stoljeća antologija je njegove novinarske ostavštine. Novinski tekstovi Garcíje Márqueza ne razlikuju se mnogo od njegove fikcije. Piše s lakoćom, opušteno i duhovito.

Sabrane priče
Paul Bowles

Sabrane priče sjajan su presjek dugogodišnje spisateljske karijere kultnog američkog pisca Paula Bowlesa koju je većim dijelom proveo u sjevernoafričkom gradu Tangeru, no vodi nas i na Daleki istok, u Južnu Ameriku i Europu – gdje god je u svom dugom i umjetnošću ispunjenom životu boravio.

Poslije apokalipse
Srećko Horvat

U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao „otkrivenja“, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju „kraja“. Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije.

Nemogući uspon
Mark Synnott

Penjač i publicist Mark Synnott pruža nam u knjizi Nemogući uspon jedinstven uvid u penjačku kulturu, te donosi cijelu povijest penjanja u Yosemiteju, na najpoznatije visoke stijene na svijetu, ali u središtu ove knjige ipak je nevjerojatan solo uspon njegova prijatelja Alexa Honnolda na El Capitan.

Poslije rata 1
Tony Judt

Ovo je prva moderna povijest o šezdeset dugih godina koje su presudno oblikovale naš kontinent, u njegovu zapadnom dijelu, kao i u zemljama koje su velik dio tog razdoblja provele iza Željezne zavjese.
Ambiciozno napisano, a lako čitljivo, Judtovo remek-djelo Poslije rata pruža rijedak užitak čitatelju i omogućava nam da bolje razumijemo današnja zbivanja u svjetlu europskog povijesno-političkog nasljeđa.

Poslije rata 2
Tony Judt

Nastalo na temelju istraživanja na šest jezika, Judtovo djelo provodi čitatelje kroz trideset četiri zemlje u turbulentnom razdoblju političkih i kulturnih promjena započetih Hitlerovim porazom, detaljno objašnjavajući pozadinu povijesnih tijekova koji su doveli do podjele Njemačke i Europe, Hladnoga rata koji se prelamao na europskim leđima, pada Berlinskog zida i rata u bivšoj Jugoslaviji, sve do konsolidacije Europske unije početkom novog stoljeća.

[izvor informacije V.B.Z.]

Facebook