Od Pedra Almodóvara preko Nannija Morettija do Mikea Millsa – vruće filmsko ljeto u Vodnjanu    

Kada je film u pitanju, jedno od nezaobilaznih mjesta ovog ljeta ponovno će biti i Vodnjan sa svojim Art kino Cineast. Kino na otvorenom ovoga puta će se održati na novoj lokaciji u vodnjanskoj Bašti/Rotondi i to sedmi put zaredom u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Vodnjana uz umjetničkog savjetnika i programskog selektora, vizualnog umjetnika, Matiju Debeljuha. Program će se održavati svakog četvrtka, od 07. srpnja do 25. kolovoza 2022. i prikazat će se ukupno osam dugometražnih igranih filmova, uglavnom europske kinematografije i nezavisne produkcije, redom nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima. Ovog ljeta filmovi će se žanrovski kretati od drame i melodrame, akcijske i romantične komedije, horora i trilera, do mjuzikla. Svakoj projekciji prethodit će uvod u film, odnosno razgovor koji će voditi nagrađivani pulski redatelj i filmski kritičar, Elvis Lenić.

Fotografiju ustupio Kulturistra

Vodnjansku filmsku-sezonu u četvrtak, 7. srpnja 2022. u 21,30 sati otvara posljednji film Pedra AlmodóvaraParalelne majke (Parallel mothers) koji je nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, na kojem je Penelope Cruz osvojila nagradu za najbolju glumicu, dobio sjajne kritike i nagrade, kao i dvije nominacije za Oscara. U ovom, do sada, najpolitičkijem Almodovarovom filmu prikazana je priča u kojoj se osobna povijest isprepliće s kolektivnom, i to mračnom, fašističkom španjolskom prošlošću. Paralelno pratimo život dvije žene koje se zbliže u bolnici gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Stvaraju neočekivanu povezanost, koja će razvojem situacije s dvoje novorođene djece i novonastalim komplikacijama zauvijek promijeniti njihove živote.

Cineast repertoar nadalje čini film koji je na Cannes Film Festivalu u sklopu programa “Un Certain Regard” nagrađen za najoriginalniji film, a bio je i među 15 finalista nominiranih za Oscar za najbolji strani film. Radi se o filmu Janje (Lamb) islandskog redatelja Vladimara Jóhannssona koji ide u red trilera i mistične drame. Sa sjevera Europe predstavlja se i film Jahači pravde (Riders of Justice), s najvećom danskom glumačkom zvijezdom Madsom Mikkelsenom. Ovom akcijskom komedijom danska je kinematografija dodatno potvrdila svoju etabliranu poziciju u svijetu filma. Iz skandinavskih zemlja stiže i norveški kandidat za Oscara, kojeg je Vanity Fair proglasio filmom godine i koji je Renate Reinsve donio nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu. Radi se o nekonvencionalnoj romantičnoj komediji – Najgora osoba na svijetu (The worst person in the world), završnim dijelom poznate Oslo trilogije međunarodno najistaknutijeg norveškog redatelja Joachima Triera. Pod vodnjanskim nebom gledat će se još jedna uspješnica legendarnog talijanskog filmaša Nannija Morettija – humorna drama Tri kata (Tre piani).

Prikazat će se i prvi tuniski film nominiran za Oskara – Čovjek koji je prodao svoju kožu (The man who sold his skin), poznate tuniske redateljice dokumentarnih i igranih filmova Kaouther Ben Hania. Inspirirana kontroverznim radom belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, stvorila je romantičnu melodramu s Yahyaijem Mahaynijem koji je u Veneciji nagrađen za najboljega glumca. Program upotpunjuju i dva američka filma. Radi se o crno-bijelom indie filmu Idemo, idemo (C’mon C’mon) s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi, a pod redateljskom palicom Mikea Millsa, jednog od najinteresantnijih američkih nezavisnih filmaša te o netipičnom mjuziklu Annette poznatog francuskog redatelja Leosa Caraxa kojem je ovaj film na festivalu u Cannesu donio nagradu za najbolju režiju.  

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program svakog četvrtka počinje u 21,30 sati.

Vizualni identitet Art kina „Cineast“ izradili su STUDIO DOTA (Davorka Tumpić, Tina Erman i Anselmo Tumpić), a realizaciju projekta omogućilo je Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“ uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

PROGRAM

07.07. Parallel mothers
14. 07. Lamb
21. 07. Riders of Justice
28.07. C’mon C’mon
04. 08. The man who sold his skin
11. 08. Tre piani
18. 08. The worst person in the world
25. 08. Annette

[izvor informacije IM]

Facebook