Elvis (2022.)
Redatelj: Baz Luhrmann
Glume: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge

Razigrani Baz Luhrman u biografskom filmu ‘Elvis’ upečatljivo prikazuje mračnu stranu stranu glazbenog uspjeha jednog od najboljih pjevača dvadesetog stoljeća, Elvisa Presleyja, čovjeka koji je imao svojeg Mefistofelesa u obliku vječnog menadžera Pukovnika Toma Parkera (Tom Hanks). Svaki uspjeh ima i svoju cijenu, a Elvis je i na samom vrhu instrumentaliziran od strane tajanstvenog Pukovnika koji ga bezobzirno manipulira, i sam pritisnut svojim problemom ovisnosti.

Fotografiju ustupio PR365

Elvis je trajno obilježio tri glazbena desetljeća (pedesete, šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća), uz visoke zarade i mnogobrojne obožavatelje(ce), često i dugo na vrhu top liste najprodavanijih ploća samostalnog izvođača, i opet nakon smrti navodno je ostao dužan čovjeku koji je najviše zaradio na njemu.

Baz Luhrmann u vizualno raskošnom stilu, s nizom opservacija ali usredotočen na bitne detalje, iznosi tragičnu priču iz perspektive Pukovnika (Tom Hanks) koji se na samrtnoj postelji prisjeća kako je upoznao mladog Elvisa i postao njegov agent, smatrajući se zaslužnim za za sve ono što je posato u svjetskim okvirima. Kombinirajući rock’n roll i crnački ritham & blues, Evis već svojim prvim pjesmama postiže uspjeh kod publike, što je znakovito, i to na američkom Jugu, što se ne sviđa bijeloj konzervativnoj Americi. Elvis Presley šokirao je bijele konzervativce ne samo sa svojim repertoarom, već i plesnim načinom izvođenja svojih pjesama, a što je histeričnim transom pozdravljao ženski dio publike. Već prvim nastupom na televiziji Elvis je izazvao bijes raznih političkih moćnika koji ga putem njegovog menadžera pokušavaju svesti u prihvatljivu kategoriju ponašanja, ali Elvisa se odupire pritiscima ‘odozgo’…

Izbor Austina Butlera za zahtjevnu ulogu karizmatičnog pjevača na prvi pogled činilo se da i nije puni pogodak, ali kako film odmiče, potvrdjuje izbor. Više ne gledamo glumca u ulozi pjevača (izvodi Elvisove numere), već tragični lik koji se mora nositi sa slavom koja ga pritišće odupirući se zakulisnim igrama vezanim za prizemne interese, kojima ga usmjeravaju samo u konvencionalnom smjeru. Nakon početnog uspjeha i odrađene ‘kazne’ za neposluh u obliku dvogodišnjeg vojnog roka u Njemačkoj, Elvis Presley odlazi u Hollywood gdje svojim filmovima postiže određeni komercijalni uspjeh, ali ne zadovoljavaju njegove glumačke ambicije jer se radi uglavnom o glazbenim filmovima u kojima pjeva i pleše. Taj dio Elvisove karijere u filmu samo je naznačen, a mogao bi se samo o tom razdoblju snimiti poseban film. Naime, Elvis Presley snimao je filmove za Warner Bros, koji je ujedno i producirao ovaj Luhrmannov film, te za konkurentnu kompaniju Paramount Pictures, tako da je to možda jedan od razloga što producenti ovog filma preskaču taj dio Elvisovog života.

U Njemačkoj Elvis Presley upoznaje Priscillu (Olivia DeJonge), ljubav svojeg života, ali to neće unijeti promjene u odnosu s njegovim Mefistom, odnosno Pukovnikom. Koliko god Elvis bio na glazbenom vrhu, ništa ga ne spašava iz mreže suptilnih manipulacija, što u konačnici i rezultirati njegovim krajem kakav je najmanje želio. Osamljen i napušten te pod utjecajem raznih stimulansa koji ga održavaju u stanju konstantne iscrpljenosti, nastupao je sve do smrti u velebnom hotelu u Las Vegasu. U završnoj špici saznajemo još neke podatke o tome što se dogodilo nakon njegove smrti.

‘Elvis’ u furioznom vizualnom ritmu pokazuje kancerogenu moć slave kojom se teško upravlja. Pripremite se na 159 minuta zahtjevnih i ekstavagantnih narativnih skokova uz ekonomičnu uporabu kratkih kadrova za povremena objašnjena prošlih situacija. Uz takav ritam, film vam ne dopušta da predahnete sve do samog kraja.

Redatelj Baz Luhrmann poznat je po glazbenim filmovima ‘Zabranjeni koraci’ (Strictly Ballroom; 1992.), ‘Romeo + Juliet’ (1996.), ‘Moulin Rouge!’ (2001.), te romantičnim dramama ‘Australia’ (2008.) i ‘Veliki Gatsby’ (The Great Gatsby; 2013.). Austin Butler uglavnom do sada glumio je različitim televizijskim serijalima, a od filmova igrao je obiteljskoj komedji ‘Aliens in the Attic’ (2009.), hororu ‘The Intruders’ (2015.), horor komediji ‘Yoga Horses’ (2016; Kevin Smith), opet hororu ‘The Dead Don’t Die’ (2019; Jim Jarmusch) i ‘Bilo jednom u … Hollywoodu’ (Once Upon a Time… in Hollywood; Qunetin Tarantino). O Tome Hanksu ne treba pisati, osim da je toliko dobar u ulozi prevejanog Pukovnika da ne bilo čudo da iduće godine osvoji još jednog Oscara.

Robert Jukić, Vodnjan, 24.06.2022.

Informacije o filmu:

Elvis
Village Roadshow Studios, Oxenford, Queensland, Australia, 2022.
Trajanje: 159 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, IMAX 6-Track, Dolby Surround 7.1
Story by Baz Luhrmann & Jeremy Doner
Scenarij: Baz Luhrmann, Sam Bromell, Craig Pearce & Jeremy Doner
Glazba: Elliott Wheeler
Još glume: Helen Thomson, Richard Roxburgh, Kelvin Harrison Jr., David Wenham, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey, Dacre Montgomery, Leon Ford, Gary Clark Jr., Yola, Natasha Bassett, Xavier Samuel, Adam Dunn, Alton Mason, Shonka Dukureh

Film je pogledan u multipleksu CineStar Pula

Elvis – Movie Site
Elvis – IMDb

Biografska glazbena drama ‘Elvis’ u ljeto 2022. u hrvatskim kinima

Donosimo najnoviji trailer najvećeg filma ovog ljeta – Elvis

Biografski ‘Elvis’ uskoro u hrvatskim kinima

Spektakularni ‘Elvis’ nagrađen 12-minutnim ovacijama u Cannesu

Facebook – FILM: ELVIS, biografski [osvrt Robert Jukić]