U Vojnovićevu romanu Jugoslavija moja zemlja (2012), koja parafrazira nekadašnji slovenski turistički slogan, ali nas sjećanjima na glavnog lika romana neprestano vraća u vremena bivše zajedničke države, prati putovanje Vladana Borojevića Balkanom i njegovu potragu za ocem Nedeljkom. , Srbin, bivši časnik Jugoslavenske narodne armije zločinac u bijegu od vlasti, koji je početkom 1990-ih nenajavljeno ostavio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane i od tada je u očima djece proglašen mrtvim. Anksiozno putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa životnim traumama, strahovima i ponovno otkriti svoj identitet. Sjećanja iz djetinjstva tako se preklapaju s pripovjedačevom sadašnjošću, a sučeljavanje dviju vremenskih zona prikazuje književne ličnosti u svoj njihovoj složenosti.

Fotografiju ustupio INK Pula

Roman koji je slovenskom filmskom i televizijskom redatelju i scenaristu, književniku i kolumnistu Goranu Vojnoviću rodio iz istinite priče o časničkoj djeci s kojima se svako ljeto do svoje jedanaeste godine družio u Puli, no jednog su dana jednostavno “nestali”. autor je uredio i pozornicu. Krstio ju je i režirao Ivica Buljan na kraju sezone 2014./15. na sceni ljubljanske Drame.

Dramaturzi Ivan Velisavljević i  Aleksandar Novaković dramatizirali su Vojnovićev roman za koprodukciju Kazališta Koper, Kazališta Prijedor i Fondacije Friedrich Ebert . Redatelj produkcije je Marko Misirača kojeg smo upoznali u Kazalištu Koper kao redatelja gostujuće predstave Sinovi umiru prvi  na 26. Primorskom ljetu.

AUTORSKI TIM

Režija: Marko MISIRAČA
Autor dramatizacije: Ivan VELISAVLJEVIĆ, Aleksandar NOVAKOVIĆ
Scenograf: Dragana PURKOVIĆ MACAN
Kostimograf: Jelena VIDOVIĆ
Autor glazbe i videa: Petar BILBIJA
Dizajner scenskih pokreta: Marija MILENKOVIĆ
Predavač: Martin VRTAČNIK, Nataša KECMAN
Asistent redatelja: Ivan LOBODA

IGRAJU

Vladan – Blaž POPOVSKI
Duša – Mojca PARTLJIČ
Nedjelja – Boris ŠAVIJA
Emir – Aleksandar STOJKOVIĆ
Brana – Igor ŠTAMULAK
Danilo – Željko ERKIĆ
Nadja – Tjaša HROVAT, Sabina HALILOVIĆ, Lea COK (skok)
Mediha – Miljka BRĐANIN
Cera, Risto – Dean BATOZ
Katarina, Kosa – Mirela PREDOJEVIĆ


„Jugoslavija, moja domovina“ okrunjena Nagradom „Viminacium Maximus“

„Jugoslavija, moja domovina“, čije je gostovanje u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula najavljeno za četvrtak, 30. lipnja 2022. u 20 sati, dobitnica je Nagrade „Viminacium Maximus“ za najbolju predstavu na IV Viminacium Festu.

27.lipnja 2022. završen je četvrti po redu Viminacium Fest dodjelom nagrada za najbolju predstavu i glumačko ostvarenje. Možda mlad, ali definitivno festival pun potencijala održava se u jedinstvenom povijesnom ambijentu, u vanvremenskom okruženju nekad velikog rimskog vojnog grada Viminaciuma kraj Požarevca, Srbija. Na ruševinama nekadašnjeg amfiteatra, danas je drvena rekonstrukcija nekadašnje arene, fantastičan prostor za ambijentalno kazalište.

Festival specifičan po svojoj selekciji jer okuplja kazališta iz regije odgovarajući na pitanja o starim i novim mitovima.

Baš to i jest bila tema ovogodišnjeg festivala „Stari i novi mitovi“ unutar koje je odigrano šest predstava iz Novog Sada, Kopra, Prijedora, Vranja, Sombora i Beograda.

Žiri festivala činili su glumac Lepomir Ivković, teatrolog Aleksandar Milosavljević i Miloš Latinović, ravnatelj Bitef teatra.

Predstava „Jugoslavija, moja domovina“ dobitnica je sveukupno 14 velikih priznanja na raznim festivalima.

Ulaznice se mogu kupiti ONLINE preko službene stranice INK (www.ink.hr) ili osobno na BLAGAJNI svakim radnim danom od 10 do 13 sati ili sat vremena pred početak bilo kojeg programa.

[izvor informacije INK Pula]

Facebook

Facebook – Jugoslavija, moja domovina“ okrunjena Nagradom „Viminacium Maximus