Sve je spremno za otvaranje 15. Festivala mediteranskoga filma Split, koji u svoje jubilarno izdanje ulazi s dva važna inozemna priznanja.

Po prvi put se održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri, a i uoči prve projekcije britanski “The Guardian” svrstao ga je među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta.

FMFS će danas, 16.06.2022., u Ljetnom kinu Bačvice otvoriti svjetska premijera filma “Baci se na pod” redateljice i glumice Nine Violić, a tijekom deset dana održavanja 72 filma iz 30 zemalja prikazat će se na već poznatim lokacijama: Ljetno kino Bačvice, plato ispred Doma mladih i Kinoteka Zlatna vrata, ali po prvi put i u FMFS kinu smještenom unutar bedema Tvrđave Gripe. Svi dugometražni filmovi su hrvatske premijere.

Fotografiju ustupio FMFS

15. izdanje FMFS-a donosi brojne programske i organizacijske novosti, najvažnija je uvođenje novog programa u večerenjem terminu, i to upravo na lokaciji Tvrđava Gripe, a u sklopu kojeg će se prikazivati nagrađivani filmovi koji stižu iz zemalja van Mediterana.

Program “Ješke” je tijekom godina stekao veliku popularnost među FMFS publikom, pa kratki domaći film ostaje u ‘prime time’ terminu na Bačvicama. Autoru najboljeg filma pripast će i novačana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za ovu kategoriju filma.

Na FMFS stižu četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, poseban dio festivala prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja se fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova. U sklopu Ljetnog kina Bačvice “Split Nomad Gallery” najavljuje prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika koje su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci.

“Zatrpajte” se filmovima, jer lito počinje na FMFS-u!

[izvor informacije Festival mediteranskog filma Split]