Ovaj filmski nastavak nije bio potreban, baš kao niti nedavni “Blade Runner 2049”. No srećom su ipak snimljeni, te su svojim osebujnim stilom, a ne samo nostalgijom, očarali zahtjevnu publiku, uključujući i kritičare. Obadva filma pojavila su se i u posebnim IMAX i 4DX formatima.

Kako “Top Gun: Maverick” nije predviđen za multiosjetilne dodatke, 4DX montažeri morali su biti kreativni s dodavanjema fizičkih efekata sinkroniziranim s prizorima na ekranu. Za očekivati je bilo da film o avionima ima impresivnu primjenu 4DX efekata, no očekivanja se nisu baš obistinila u ovom slučaju. Naime, poput “Blade Runnera 2049” ima dosta scena laganog tempa i bez akcijskih prizora pa se zapravo ništa imerzivnog u pogledu 4DX-a niti ne dešava.

Fotografiju ustupio TB

Situacija se dakako mijenja u scenama u kojima se pojavljuju avioni. Već pri paljenju mlaznih motora aktivira se vibracija sjedala, u letu se osjeti vjetar i mlaznice zraka, sjedala se dinamično pomiču prateći gibanje aviona… Najdojmljivi su efekti pri dužim kadrovima suludo brzih letova, primjerice dok Maverick demonstrira nemogući manevar.

Začudo, pri eksplozijama nije korišteno strob svjetlo, kako to obično biva (nema ga uopće!), niti dim, što bi pojačalo dojam zračnih borbi. Ono što je dodano pri eksplozijama je blagi miris koji bi trebao dočarati paljevinu. No, dosta je slatkasti poput onoga koji se pojavi u sceni na plaži pa gubi učinkovitost. U dotičnoj sceni efektno naglašava ugođaj plaže, te rijedak osjećaj ugode i bezbrižnosti koji likovi imaju u filmu.

Nema primjena dima, strob svjetla, mjehurića, niti kiše u filmu, no barem su na domišljati način korištene škakljajuće uzice pod sjedalima. Njima se dočaravalo pomicanje komandne palice pri naglom uspinjanju aviona, niske letove, te rafalnu paljbu u zračnim borbama.

Kako posebnost filma leži u tome da je djelomično sniman prestižnim IMAX kamerama, uključujući najnoviju generaciju koja je omogućavala instalaciju u samim pilotskim kabinama, “Top Gun: Maverick” najbolje iskustvo pruža u dojmljivoj IMAX verziji. 4DX verzija preporuča se samo obožavateljima koji žele pogledati film više puta, ali na drukčiji način. Nijedna verzija od navedenih dakako nije moguća u kućnim streaming uvjetima.

Tihoni Brčić

Top Gun: Maverick – Movie Site
Top Gun: Maverick – IMDb