U Galeriju Filodrammatica stiže izložba MIRKO ILIĆ: IZ POVIJESTI LJUDSKE GLUPOSTI – DIZAJNERSKA POVIJEST SVIJETA

Izložba Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta predstavlja panoramski prikaz Ilićevog rada u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od sredine 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.

U organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i udruge Drugo more, izložba se otvara u četvrtak, 9. lipnja 2022. u 20 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), gdje ostaje do 1. srpnja, svakim danom osim nedjelje i praznika u radnom vremenu od 16 do 20 sati.

Lijevo: The Havoc in Yugoslavia, ad: Steven Heller, The New York Times Book Review, 21.1.1996.; desno: Germany Toward Unity, Time International, 25.6.1990. ; Fotografiju ustupio Drugo more

Mirko Ilić (1956.) jedan je od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora. Suosnivač je strip kolektiva Novi kvadrat, a u prvoj fazi karijere dizajnirao je i ilustrirao za novine i časopise kao što su Polet, Start, Danas, Panorama, kazališne plakate, glazbena izdanja i drugo. Od 1986. živi i radi u New Yorku, bio je art direktor internacionalnog izdanja Time Magazinea i Op-Ed stranica New York Timesa, a objavljuje i u Wall Street Journalu, Village Voiceu, Washington Postu itd. Radovi mu se nalaze u muzejskim kolekcijama Smithsoniana, SF MOMA-e i MoMA-e. Predaje ilustraciju na School of Visual Arts u New Yorku i suautor je desetak knjiga o dizajnu i vizualnoj kulturi.

Riječima Marka Goluba, autora izložbe, tekstova i postava, «izložba konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji to na prvi pogled nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi. Redoslijed je relativan i izmjenjiv, sve teče u više različitih smjerova, svaki vizual je mogući putokaz za nešto drugo.»

Ono što riječku izložbu razlikuje od njezinih prethodnih uprizorenja u Zagrebu, Puli, Sisku, Bihaću, Tuzli, Splitu, Osijeku, Ljubljani i Podgorici, jesu pojedini originalni Ilićevi radovi koje je iz svojeg fundusa za ovu priliku ustupio riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Ulaz je slobodan, a više o izložbi doznajte na internetskim stranicama Drugog mora i Hrvatskog dizajnerskog društva.

[Izvor informacije Drugo more]