ŽUDNJA, SMRT I LUTKE: NATJECANJE STUDENTSKOG FILMA ANIMAFESTA 2022

Zagreb, 1. lipnja 2022. – Radikalniji, neposredniji, formalno i tematski nesputani izraz obilježje je Animafestova međunarodnog Natjecanja studentskog filma od njegova uvođenja 1998. godine. Studiji animacije i njihove filmske produkcije namnožili su se od tada u mnogim krajevima svijeta pa je za Svjetski festival animiranog filma u Zagrebu 2022. prijavljeno 780 radova. Srećom, sva djela Natjecanja studentskog filma mogu se pogledati besplatno zahvaljujući Zagrebačkoj banci koja sponzorira i Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film.Tradicionalne predvodnike među visokoškolskim ustanovama teško je nadmašiti pa je ove godine, po mišljenju selekcijske komisije u sastavu Kata Gugić, Hrvoje Selec i Daniel Šuljić, najbolji prosjek prijavljenih radova ponudila Nacionalna škola filma i televizije (National Film and Television School – NFTS) iz Ujedinjenog Kraljevstva, zasluživši time Nagradu za najbolju školu animacije. U Natjecanju studentskog filma koje broji 42 filma, među kojima i 2 hrvatska (Illuminated Morane Marije Vulić i Stinky u Mračnoj šumi Sunčane Brkulj), NFTS prikazuje 4 rada.

Fotografiju ustupio Animafest

Meke životinje Renee Zhan erotska su minijatura o slučajnom susretu starih poznanika i životinjskoj privlačnosti, rađena u vrlo zanimljivoj kombinaciji ugljena i slikanja na staklu. Stop-animirani Ne hranite golubove (r. Antonin Niclass) privlače, pak, dizajnom spljoštenih likova i mikrosituacijom autobusne čekaonice kojom ovladava golubinja čarolija. Noć živih užasa (r. Ida Melum) komedija je koja se u tehnici lutka-filma poigrava tropima psihološkog horora, ali ustvari govori o osobnoj povijesti i gradnji identiteta u okrilju nesigurnosti te šalje poruku o prihvaćanju same sebe u svim razdobljima života. Znatiželjna protagonistica Curiose (r. Tessa Moult-Milewska), ostvarene kombinacijom piskilacije i lutka-filma, ulazi u glavu novog dečka, no nakon prvotnog oduševljenja tamo pronalazi bogatu prošlost s kojom se možda ne može nositi.

S druge slavne škole, pariškog Gobelinsa, dolazi Nesiguran snijeg grupe autora o fotografkinji koja izgubljena u bijeloj pustoši čezne za kolegom iz istraživačke stanice. Češke Sestre Andree Szelesove s praške FAMU u potpuno drukčijem, pustinjskom podneblju posredno govore o jednom sestrinskom odnosu koji se možda nalazi u prošlosti, a možda se nikada i nije dogodio. U još jednom filmu s Gobelinsa, Doviđenja, Jérôme!, grupa autora šarenim nadrealističkim crtežom prikazuje raj u kojem naslovni junak nakon smrti traži suprugu, ali ona ne namjerava nastaviti tamo gdje je s njime stala na ovome svijetu. S druge glasovite francuske škole La Poudrière stižu Ostaci budućnosti Nicolasa Verdiera, klasična, rukom rađena studija izvrsnih transformacija o modernističkoj arhitekturi 1970-ih i u njoj utjelovljenim vizijama budućnosti. No vjerojatno najzanimljiviji francuski studentski film Seinine suze dolazi s nešto manje poznate škole Pôle 3D. U njemu grupa autora dodiruje traumu Alžirskog rata, odnosno Pariškog masakra iz 1961. u kojem je policija ubila desetke, možda i stotine prosvjednika, mahom Alžiraca, pri čemu je velik broj žrtava bačen i u rijeku. Rađene iz perspektive prvoga lica, odnosno isprekidanih snimki prijenosne kamere, s likovima koji podsjećaju na lutke (iako je riječ o računalnoj animaciji), Seinine suze u maniri Slike koja nedostaje na umjetnički način daju pravo reprezentacije događaju čije su posljedice bile zataškavane sve do 1998. Posebno je zanimljivo završno imaginiranje koncertnog slavlja kao svojevrsne apoteoze.

U konkurenciji se ističu i dva njemačka filma. U njegovoj milosti Christopha Büttnera crno-bijela je kreacija u kombinaciji rotoskopije i 2D/3D crteža temeljena na kratkoj priči francuskog simbolista Villiers de L’Isle-Adama. Film izrazite atmosfere prati oniričke vizije dugogodišnjeg zatvorenika i osuđenika na smrt te se posebno ističe provodnim motivom vlažnosti. Zoon Jonatana Schwenka neobičan je, ali privlačan stop-animirani film s aksolotlima koji se međusobno proždiru i koje proždiru nedefinirana raspjevana bića koja se potom rasplinu na nebu.

I druge europske kinematografije imaju u Natjecanju studentskog filma 2022. svoje adute. Evokativnom crno-bijelom, rukom crtanom animacijom mađarsko Manje zlo (r. Máté Horesnyi) poigrava se konvencijama film noira, ali je ustvari riječ o apsurdističkom, humornom i pomalo bijesnom radu temeljenom na prozi Attile Hazaija u kojem se presijecaju ispovijedi i žudnje nekoliko likova. Zvijeri među nama Natalije Durszewicz iz još jedne ugledne animacijske škole, one iz Łódźa, u nadrealističnom tonu vodi nas u intenzivnu, primordijalnu situaciju u kojoj je ljudski rod porobljena cirkuska atrakcija i hrana. Talijanski feministički ispovjedni film o ženskom nogometu ostvaren kombinacijom rotoskopije, 2D-a i slikanja na staklu Cure razgovaraju o nogometu režirala je, pak, Paola Sorrentino.

Duhovita meta-zezancija na Trumanov šou i proces stop-animacije o teleprodavaču Noj mi je rekao da je svijet lažan i mislim da mu vjerujem Lachlana Pendragona na Animafest dolazi čak iz Australije. A meta lutka-film je i autobiografski, podosta autoironični, a za „festivalske ljude“ i urnebesno interni Ovo neće biti festivalski film Julije Orlik, autorice jednog od najboljih studentskih filmova u cjelokupnoj povijesti ovoga natjecanja (Ovdje sam, Nagrada Dušan Vukotić 2021), s čijim se uspjehom u ovom novom radu Orlik i samosvjesno zafrkava.


BESPLATAN PROGRAM ZA DJECU I MLADE – ROĐENDANSKI POKLON ANIMAFESTA 2022 NAJDRAŽIM POSJETITELJIMA

Zagreb, 3. lipnja 2022. – Povodom 50. obljetnice osnutka Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022 svoj Program za djecu i mlade, koji se u kinu Tuškanac odvija 7.–11. lipnja, a u zagrebačkim kulturnim centrima dvama vikendima (4. i 5. 6.; 11. i 12. 6.), daruje svojim najdražim gledateljima. Program se tradicionalno sastoji od međunarodnog Natjecanja filmova za djecu za koje najbolje nove filmove iz cijeloga svijeta odabire medijska psihologinja i svrstava ih u dobne kategorije (3–6, 7–10, 11–14 i 15+ godina), Obiteljskog programa u četiri segmenta idealnog za gledanje uz roditeljsku pratnju i koncentriranog u subotnjim i nedjeljnim terminima, te dviju radionica animiranog filma. Odabrani dijelovi programa stižu i u zagrebačke kulturne centre u sklopu također besplatnog programa Animafest u vašem kvartu, a ulaznice se ne plaćaju ni za projekciju pod zvijezdama atraktivne dugometražne anime Belle na Ljetnoj pozornici Tuškanac koja je primjerena mladim odraslima (15+).

Fotografiju ustupio Animafest

Natjecanje filmova za djecu broji 41 film u izboru Martine Peštaj, urednice Dječjeg i omladinskog programa RTV Slovenije, te se redovito odvija uz razgovor s autorima djela uz stručno vodstvo. Priče u svoja središta stavljaju djecu te je nadahnjuju, ohrabruju i postavljaju pred izazove koje ona spretno, zabavno i s puno truda i snalažljivosti rješavaju. To su bajke, legende i glazbene priče koje donose važne poruke sa svih strana svijeta, o životinjama iz davnih kultura, ali i aktualne teme brige za okoliš i očuvanja ljudskih prava. Puno je fabula o tome kako djeca i mladi traže svoj glas i pokret, kako razmišljaju o osjećajima, odnosima u obiteljima i među prijateljima, o putovima sazrijevanja i odrastanja. Mnogo je jakih ženskih likova i djece kojoj nedostaje pozornost roditelja pa traže svoje svjetove sreće i mira, a snažno je prisutna stop-animacija koja koristi različite materijale: od nježnog filca do recikliranog otpadnog materijala.

Program za najmlađe (3–6) predvode djevojčice koje bude sunce, pobjeđuju strahove i stvaraju jaka prijateljstva. Životinjske priče donose slasne juhe, drage medvjediće i čudovišta koja sliče slonovima i putuju u novi svijet. Program za mlađe školarce (7–10) slavi odnose koji obogaćuju život pa brat i sestra otkrivaju značenje riječi „molim“, par likova odlazi avionom u ljepši život, djed unuku izgradi kućicu, dva miša zajedničkim snagama prevare mačku, djevojčica pronađe čudnovat skriveni vrt stare gospođe, a prekrasna je i priča zaljubljenih ptičica. U programu za starije školarce (11–14) glavni likovi poput tri sestre, vatrogasca i snjegovića traže svoj put i mjesto pod suncem dok galerijski izlošci pričaju priče iz prošlosti, a otok pun smeća opominje nas na budućnost. Program za mlade odrasle (15+) otkriva tajne, neke nježne, a druge potresne, i zahvaća mladenački duh u rasponu od napetih znanstvenofantastičnih do refleksivnih djela.

Obiteljski program u dva festivalska vikenda okuplja novije europske srednjometražne filmove i kratkometražne naslove iz programa festivala VAFI/RAFI. Švicarsko-francuski film Giuseppe (r. Isabelle Favez) pripovijeda o malom ježu koji odbija usnuti zimski san jer želi vidjeti snijeg, francusko-belgijski Ne-ne u svemiru (r. Wassim Boutaleb Joutei) prati avanture junaka na nepoznatom planetu, bugarski Nebeski Anri (r. Miroslava Arnaudova) prikazuje doživljaje zečića zrakoplovaca, a francusko-belgijska Operacija Djed Mraz (r. Marc Robinet) bavi se čarolijom Božića. Svi navedeni filmovi primjereni su za uzrast 5+.

U Narodnom sveučilištu Dubrava u subotu 4. 6. u 11 sati igra Natjecanje filmova za djecu (3–6 god.), u nedjelju 5. 6. u 11 sati Giuseppe i Ne-ne u svemiru (5+), u subotu 11. 6. u 11 sati Natjecanje filmova za djecu (7–10 god.), a u nedjelju 12. 6. u 11 sati Nebeski Anri i Operacija Djed Mraz (5+). Isti program istoga dana i u isto vrijeme (12. 6., 11 sati) na programu je i Narodnog sveučilišta Sesvete. Dana 5. 6. u 19:30 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir večernja je projekcija Giuseppea i Ne-ne u svemiru. U Centru Knap na Peščenici u subotu 11. 6. u 20 sati prikazuje se Natjecanje filmova za djecu (3–6 god.), a istoga dana (11. 6.) u 11 sati u KUC-u Travno mogu se vidjeti Giuseppe i Ne-ne u svemiru.

Za mlade odrasle (15+) atraktivna će svakako biti i projekcija dugometražne anime Belle Mamorua Hosode, suvremene adaptacije Ljepotice i zvijeri o djevojci koja je u virtualnoj mreži velika pjevačka zvijezda, u petak 10. 6. u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

U subotu 11. 6. u Medijateci Francuskog instituta radionicu animiranog filma za djecu (8–16 godina) vodi autorica Mitchelle Tamariz. Radionica je ujedno i jedini segment Programa za djecu i mlade za koji se plaća ulaznica (40 kuna za članove Medijateke, 60 kuna za ostale), a prijave se primaju na: radionice@institutfrancais.hr. Za učenike Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu druga radionica animacije bit će organizirana u kinu Tuškanac.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 6. do 11. lipnja 2022.

[izvor informacije Animafest]