Knjige su na dvije festivalske lokacije: na Faustusima u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2 na prvom katu

Pula, 1. lipnja 2022. – 15. Festival dječje knjige Monte Librić najavljen je na konferenciji za novinare u srijedu, 1. lipnja 2022. u pulskom Klubu-knjižari Giardini 2, jednoj od ovogodišnjih festivalskih lokacija, koja upravo danas otvara svoja vrata i u cijelosti je preuređena u dječju knjižaru. Program i sve novosti ovogodišnjeg Sajma predstavili su: direktorica Monte Librića – Slavica Ćurković, glavna organizatorica – Emina Popović Sterpin, voditelj prodaje – Denis Brandeis Fiala i članica programskog odbora za talijanski program – Tamara Brussich. 

Fotografije ustupio Booksa.hr – Foto Ivana Vareško

Jubilarni, 15. Monte Librić održat će se od 6. do 12. lipnja u pulskom gradskom parku, popularnog naziva Kukuriku park, koji će na tjedan dana postati najživlja literarna pozornica na otvorenom najvećeg festivala knjiga za djecu u Hrvatskoj. Mnoštvo programa i knjiga ovoga puta na okupu drži tema Librić Zoo park / Parco Librić Zoo čija je pažnja usmjerena na životinje, nestvarne i stvarne. One imaginarne potražit će se u slikovnicama i knjigama iz programa i s polica bogatog sajma dječje knjige. One stvarne na Monte Librić stižu iz Zoološkog vrta, s obližnjih rančeva, iz akvarija i terarija.

Svečano otvorenje održat će se 6. lipnja u 11 sati u Librić parku prema scenariju i režiji Marija Kovača i Petre Radin iz kazališta Tvornice lutaka. Ceremoniju otvorenja obilježit će dijelovi Ježeve kućice, svevremenskog klasika Branka Ćopića i naširoko poznati životinjski likovi pjesmom će otvoriti sedmodnevno slavlje dječje literature. Glazbeno-scenskoj igri pridružit će se i poznati festivalski likovi Baka Librić (Gordana Trajković) i Una Libar (Sedina Cerovac).

I dok će se festival porinuti uz songove prepoznatljive priče o ježu i liji, izvedba cijele predstave Tvornice lutaka odigrat će se isti dan u večernjem festivalskom terminu. Jedna od potki ovogodišnjeg programa upravo su scenski, kazališni programi. Librić teatrino obuhvaća tako i predstavu Wanda lavanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Glazbeni Zoo pijanista Vitomira Ivanjeka, Qua la  zampa! pulskih snaga Petre Blašković i Luke Juričića. Scenskim nastupima pridružuju se i priče iz zagrebačkog Zoološkog vrta Divlje srce grada, u kojima će  se predstaviti Miki – kraljevski piton, Fifi – mlječna zmija, Leonardo – crvenouha kornjača i Rafaelo – čančara, a tu je i program Šaptač pticama uz sokolara Harija Heraka, Veroniku – sovu ušara, Isu – meksičkog jastreba i Elu – surog orla. Librić-scenu obogatit će balet i zbor pulskih mališana iz Studija Zaro. Životinjski svijet bit će prisutan i na filmu. U suradnji s Pula Film Festivalom i Kinom Valli održat će se i dvije projekcije filmova za djecu koji su nastali prema literarnom predlošku: češki I miševi idu u raj te njemački  Škola čarobnih životinja.  

Uz snižene cijene i posebne promotivne akcije sajamski dio Monte Librića bit će do sada najveća izložba dječjih naslova. Knjige će se moći birati na dvije festivalske lokacije: u Librić parku na Faustusima – posebnim knjiškim štandovima te u prostoru Kluba knjižare Giardini 2, koja će od danas pa do kraja ljeta biti literarno carstvo za najmlađe. Više od 70 nakladnika izložit će tako gotovo 4.000 naslova, među kojima će biti i bogata ponuda knjiga na talijanskom jeziku, a posredstvom poznate knjižare iz Trsta Nero su Bianco.

Uz brojna premijerna predstavljanja knjiga već najavljenih hrvatskih autora i autorica: Olju Savičević Ivančević, Luciju Mrzljak, Milu Elegović, Koraljku Milun, Branku Hollingshworth Naru, Svjetlana Junakovića, Milanu Vuković Runjić, Zorana Vakulu, Majdu Milevoj Klapčić, Katarinu Brajdić Drajdić, Anu Dundara Pajić i Vibora Juhasa, Monte Librić će obilježiti i bogat radionički program. Radionice vode studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ilustrator Dominik Vuković i psihologinje Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec.

Più che una storia, tradicionalan talijanski program, ponovno je iznikao iz partnersko-kreativne suradnje sa Zajednicom Talijana Pula i nadovezuje se na temu Librić Zoo parka. Uz promocije talijanskih autora: Vincenza Steru, Danielea Dibiaggija, Davida Conatija i Gianlucu Passarellija, poseban događaj bit će promocija knjige La casetta del Riccio, odnosno prijevod Ježeve kućice na talijanski jezik u izdanju Zajednice Talijana Pula. Pod mentorstvom uvažene prevoditeljice, Ljiljane Avirović poznatu Ćopićevu priču preveli su „mali prevoditelji“, odnosno djeca, polaznici Europskog instituta za književno prevođenje „Janus Pannonius“, a ilustracije za slikovnicu pripremio je pulski ilustrator, Vibor Juhas.

Od jutarnjih Piknika s autorom, preko radionica i scenskih programa, svake večeri najmlađi ljubitelji knjige, uobičajeno će uz Baku Librić (Gordanu Trajković) uživati u Priči za laku noć, a dodatnu zanimaciju moći će pronaći i u ovogodišnjoj akciji Naj ZOO fotka. Pozivaju se svi posjetitelji Monte Librića da od ponedjeljka do petka svoje Librić Zoo fotografije šalju u inboxe festivalskih društvenih mreža, a autori najboljih fotografija bit će nagrađeni poklonima iznenađenja.

DJ proslave jubilarnog rođendana bit će popularni Mario Kovač, a Party u parku za male i  velike, bit će organiziran na kraju prvog festivalskog dana.


OBJAVA ZA MEDIJE
Pula, 20. svibnja 2022.

Jubilarni, 15. Monte Librić u Zoo parku
Na najvećem sajmu knjiga za djecu uz bok književnim stvaraocima i kraljevski piton 

Nakon dvije godine alternativnih rješenja i hibridnih online varijanti, poznati pulski Festival dječje knjige Monte Librić svoje će jubilarno, petnaesto izdanje održati u potpunosti uživo i baš kao nekad ugostiti brojne pisce i spisateljice, promovirati najnoviju produkciju hrvatske dječje književnosti, organizirati literarne radionice, kazališne predstave, projekcije filmova i najveći sajam knjiga za djecu.

Ovoga puta činit će to od 6. do 12. lipnja 2022. ponovno u pulskom gradskom parku, nadomak Dvojnih vrata, kojeg Puljani zovu Kukuriku park. Temom Librić Zoo Park glavnu pažnju usmjerit će na alegoriju priče u kojoj glavnu ulogu imaju životinje, omiljeni likovi dječjih knjiga. Petnaest festivalskih godina proslavit će se tako uz najveću dječju književnu temu i to na otvorenom s festivalskom pozornicom smještenom u hladu atlaskog cedra, dok će se knjige nalaziti na već prepoznatljivim Faustusima, knjiškim štandovima posvećenim Vrančićevim padobranima.

Okosnica programa i ovoga će puta biti poznati Piknik s autorom u kojem će se predstaviti naslovi autora i autorica koji su svoju inspiraciju uglavnom potražili u životinjskom svijetu, a životinje izašle iz knjiga i mašte doći će i u stvarnost. U Puli će svoje knjige promovirati redom poznati i nagrađivani književni stvaraoci, a s druge strane edukatori i stručnjaci progovarat će o važnosti zaštite životinja, njihovim navikama i posebnostima. I baš kao što u umjetnosti prisustvo životinjskog svijeta doprinosi jednostavnijem poimanju zbilje, tako i edukacija, pogotovo o ugroženim životinjskim vrstama, donosi svijest o neraskidivim vezama čovjeka s prirodom i životinjama.

Librić Zoo mijenjat će se iz dana u dan, a bioraznolikošću našeg Jadrana otvorit će ga Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli životinjama iz naše neposredne morske blizine kao što je morska mačka bljedica. Zagrebački Zoološki vrt pobrinuo se za egzotičnu stranu priče i iz Maksimira dovodi zmije i kornjače, među kojima se svakako ističe kraljevski piton. Agencija za ruralni razvoj Istre skrenut će pažnju na istarsku kozu kao zaštićenu vrstu u Hrvatskoj čiji je opstanak ozbiljno ugrožen. Sa sovom, jastrebom i orlom gostovat će jedan od najpoznatijih sokolara na svijetu, istarski šaptač pticama, Hari Herak. Snagu i ljepotu konja, životinje koja u umjetnosti zauzima gotovo centralno mjesto, predstavit će Ranč Barba Tone.

Koliko je poznato Monte Librić je prvi i jedini literarni festival na kojem životinje ravnopravno gostuju uz bok književnim stvaraocima čiju ekipu ove godine čini niz sjajnih imena: Olja Savičević Ivančević uz ilustratoricu Luciju Mrzljak predstavit će slikovnicu Moj prijatelj Mačkodlak; poznata glumica i pjevačica Mila Elegović stiže sa svojim prvijencom za djecu, zbirkom pjesama Zašto ptice pjevaju?; Koraljka Milun pojavit će se s romanom Baton i Roni, umjetnica Branka Hollingshworth Nara govorit će o slikovnici Bocka, ilustriranoj prema priči Bruna Mezića; renomirani umjetnik, ilustrator i kipar, Svjetlan Junaković dolazi sa svojom autorskom slikovnicom Tata u pidžami; spisateljica Milana Vuković Runjić ima već drugu knjiga za djecu Mjesec od papira, a poznati meteorolog Zoran Vakula serijal “Vremenaste priče”. Prvi put ćemo upoznati spisateljicu Ladu Franić s knjigom Jakov zna sve, a posebnim programom Librić po našu predstavit će se slikovnica Kapelin, posvećena Matiji Vlačiću Iliriku, autorica Majde Milevoj Klapčić, Katarine Brajdić Drajdić, Ane Dundara Pajić i ilustratora Vibora Juhasa.

Dvojezična komponenta Librića istaknuta je tradicionalnim programom Più che una storia koji nastaje u partnersko-kreativnoj suradnji sa Zajednicom Talijana Pula. Talijanske autore ovog pute predvode Vincenzo Stera i Daniele Dibiaggio s knjigom Zoo party te David Conati i Gianluca Passarelli naslovom Salviamo l’ambiente e l’energia. Za scenske izvedbe i radionice zaduženi su glumci Petra Blašković i Luka Juričić.

Između književnih promocija i druženja sa životinjama, jubilarni Monte Librić obilovat će i umjetničkim radionicama te scenskim programima. Od svakodnevne likovne radionice Monte Zoo, ilustratora i grafičara, Dominika Vukovića čija ilustracija nosi ovogodišnji vizualni festivalski identitet do svakodnevnog Librić teatrina, raznih večernjih programa kazališnog i glazbenog karaktera.

Na sajmu dječje knjige ovoga puta sudjelovat će najviše nakladnika do sada. Gotovo 70 izdavača izložit će više od 4.000 naslova na dvije festivalske lokacije: u Librić parku i u Klubu-knjižari Giardini 2. Koncept izložbeno-prodajnog dijela uključuje velik broj manjih izdavača, koji će prvi put sudjelovati na festivalu i veliki izbor knjiga na talijanskom jeziku. Knjige će biti snižene i više od 50%, a određeni izdavači pripremili su i posebne, dodatne promotivne akcije.

[izvor informacije Sa(n)jam knjige u Istri]