Danas (02.06.2022.) u Kulturno informativnom centru u Zagrebu predstavljen je hrvatski natjecateljski program uoči ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala. Osim predstavnika medija, filmskih umjetnika i partnera Festivala, nazočni su bili ravnateljica javne ustanove Pula film festival Tanja Miličić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković, te načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama pri Ministarstvu kulture i medija, Vjera Matković.

Hrvatski natjecateljski program ove godine donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni i Kinu Valli. Festival 16. srpnja otvara film Šesti autobus redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji se još natječu 4:2 Anđela Jurkasa, Baci se na pod Nine Violić, Divljaci Darija Lonjaka, Glava velike ribe Arsena Oremovića, Illyricvm Simona Bogojevića Naratha, Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, Punim plućima Radislava Jovanova, Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca te Zbornica Sonje Tarokić.

Pavo Marinković ;Fotografiju ustupio PFF

O najboljim filmovima odlučivat će austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, kritičarka lista Variety i selektorica festivala u Palm Springsu Alissa Simon te montažer Miran Miošić.

Osim u Areni, Kinu Valli Istarskom narodnom kazalištu i na Kaštelu, projekcije hrvatskih i međunarodnih filmova očekuju posjetitelje i filmske profesionalce ovogodišnjeg 69. Pulskog filmskog festivala i na plaži Ambrela, na ležaljkama uz more, na magičnom otočju Brijuni te u Rovinju i Poreču. Hrvatski filmaši imat će priliku predstaviti svoje najnovije filmove, ali i one u nastanku, brojnim važnim međunarodnim sales agentima, novinarima, predstavnicima filmskih festivala, producentima i drugim filmskim profesionalcima. Do Festivala nas dijeli još samo 43 dana: filmovi pristižu sa svih strana Europe, prevode se filmski dijalozi, uređuju se tekstovi, slažu se rasporedi, rezerviraju se sobe, lijepe se plakati, angažiraju se razni vanjski suradnici poput voditelja razgovora i programa, voditelja lokacija, tajnica ocjenjivačkih sudova, blagajnica, vozača, uskoro će se objaviti prijave za volontere itd. Atmosfera u našem radnom kolektivu iznimno je dinamična i uzbudljiva, posebice stoga što se Festival, nakon dvije godine, održava u uvjetima koje ne nameću epidemiološke mjere” izjavila je Tanja Miličić, ravnateljica javne ustanove „Pula film festival“.

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinković povodom predstavljanja hrvatskog natjecateljskog programa rekao je: „ Svima onima koji su svoje filmove snimili i završili u vrlo neizvjesnim i opterećujućim uvjetima pandemije valja čestitati. A upravo tako su nastajali svi hrvatski filmovi koje ćemo ove godine prikazati u Puli. Većinu njih domaća javnost, a time naravno i zahvalna pulska publika, još nije vidjela. Pokušali smo sastaviti najbolji mogući program te napraviti pošten balans, vodeći računa o komunikativnosti filmova, relevantnosti tema, a istovremeno poštujući estetske parametre. Ovo je, rekao bih i godina zrelih debitanata od kojih su neki respektabilni umjetnici kojima režija igranog filma nije primarna profesija što ovogodišnji festival čini posebnim. Noćna mora ovogodišnjeg pulskog festivala je i raspored slotova u Areni, jer je jako teško pomiriti očekivanja publike, samih autora te vlastiti ukus. „

Pulski filmski festival počinje 16. i traje do 24. srpnja 2022., s sve o filmovima iz hrvatskog natjecateljskog programa možete pronaći na mrežnoj stranici Pulskog filmskog festivala www.pulafilmfestival.hr .

[izvor informacije Pula Film Festival]