ZAGREB, 2022. – Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa odvija se po 39. puta u Zagrebu od 01. do 12. lipnja 2022. Ovogodišni Tjedan suvremenog plesa spaja nas sa nama poznatim i nama dragim imenima međunarodne scene, ali i novim talentima.

39. edicija Tjedna donosi predstave i projekte recentnih stranih i domaćih autora, edukacije i međunarodne suradnje, radionice za profesionalne plesače i građanstvo, video projekcije, razgovore s plesnim i izvdbenim umjetnicima, sudjelovanja u procesu stvaranja plesnih predstava i još mnogo toga.  Tematski se festivalski program fokusira na održivost u najširem smislu: plesnih karijera, zajednice i zajedništva, a realizira se kroz razna partnerstva kako na lokalnoj razini (HDLU, Francuski Institut u Hrvatskoj, Teatroskop, Akademija Dramskih umjetnosti, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Festival Cirkusa) tako i međunarodno (Perform Europe, East is Best network itd).

MAY B ; Fotografiju ustupio Tjedan suvremenog plesa

Drago nam je festivalskoj publici predstaviti međunarodne zvijezde poput Cie Maguy Marin sa kultnom predstavom MayB, Marca D’Agostinija i predstavu Best Regards, Francesca Scavetta koji nam dolazi s predstavom Hardly Ever, Mate Meszarosa s participativnom verzijom predstave Mechanics of Distance, Sine Qua Non sa svojim nekonvencionalnim projektom Out of the Blue, Skopje Dance Theatre i druge; ali i domaće autore poput Žaka Valente, Saše Božića, Ksenije Zec, Zrinke Šimišić-Mihanović..

Predstaviti će se i umjetnici iz regije okupljenih oko jednog od najznačajnijih Europskih projekata ove godine: East is Best u okviru EU Projekta Perform Europe. U Zagrebu tom prigodom gostuju predstave iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske i Mađarske.

Mladi talenti su uvijek bili dio Festivala pa tako i ove godine diplomanti Akademije dramskih Umjetnosti i Odsjeka za ples, te učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, predstavit će se kroz radove autora i mentora: Petre Hrašćanec, Saše Božić, Ene Vesović te povesti razgovore na temu Razvijajmo Budućnost – izvedbene prakse u Hrvatskoj; zaznati ćemi što mlade ljude motivira ka umjetničkim karijerama, što im se nudi, koju budućnost očekuju, što im društvo nudi, kako ostvariti uspješnu karijeru  kao samostalni umjetnik.  Ovo je  trenutak da ih se pozdravi i ohrabri!

Uz predstavljanje ciklusa Purpura Intuitum koreografkinje Tatjane Rupcich u produkciji Svjetlost u pokretu, imat ćemo prilike kroz pogled u prošlost i refleksije velikih hrvatskim umjetnika Frišćića, Kljakovića, Raškaj osvrnuti se i na današnji svijet uz pitanje što nam je činiti kada se suočavamo sa nemanima.

Meštrovićevom paviljonu, također ćemo predstaviti i film The Family Garden  Bosanske umjetnice Smirne Kulenović, te prezentaciju snimke  Ukrajinske predstave Poslukh, uz razgovor sa autoricom Khrystynom Slobodianuk.

Filmsku selekciju zaključit ćemo sa ciklusom kratkih filmova kojima prezentiramo Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao umjetnika kojeg treba pratiti.

Od 30. svibnja Do 4. lipnja 2022 u organizaciji Francuskog Instituta i Teatroskopa, a u suradnji sa festivalima Circorama i Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu se održava međunarodna konferencija posvećena održivosti struke uz sudjelovanja profesionalnih aktera europske plesne scene – Stronger Together: Performing Arts and Territorial Development

Unutar međunarodnog konteksta progovora se o održivosti i mijenama unutar suvremenih izvedbenih praksi specifično kroz prizmu novog cirkusa i suvremenog plesa u Europi danas, a unutar konteksta transdisciplinarnost i regionalna umreženja sa ciljem jačanja statusa suvremenog plesa i novog cirkusa; izvedbene umjetnosti u urbanim sredinama: rad sa zajednicom i revitalizacija kulturne baštine.

Međunarodno umrežavanje dokazuje i projekt Roots of Dance, u kojem Tjedan suvremenog plesa u suradnji sa Trafikom iz Rijeke te Papovim Tijelima  pri Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ulazi u područje istraživanja izvorišta inspiracije koju suvremeni ples nalazi u tradicionalnim kulturama te njihova tranformacija i transpozicija. Dijalog se ostvaruje pod vodstvom poljskog koreografa Jaceka Luminskog, a projekt okuplja plesne organizacije  iz 9 zemalja svijeta (Poljska, Hrvatska, Gruzija, Meksiko, Malezija, Indija, Kina, SAD, Kanada) te kulminira zajedničkom posjetom festivalu  Katowicama u Poljskoj u jesen 2022. Ovaj je projekt još jedan u nizu naših  nastojanja da hrvatske plesne umjetnike spajamo sa međunarodnom zajednicom te potaknemo  novi val interesa u području drugačijih tematskih propozicija u suvremenom plesu u Hrvatskoj.

Festival i producentska organizacija, Hrvatski institut za pokret i ples, više od tri desetljeća, sustavno njeguju interes za ples među građanima Hrvatske otvarajući ili potičući nove potencijale na hrvatskoj sceni ali i međunarodno.

39. Tjedan suvremenog plesa ove je godine u znaku propitivanja, prisjećanja, osvrtanja na mogućnosti koje su bile, na one koji su bili, na podarenim izazovima ali se osvrćemo sa pogledom u  budućnost, uvijek i samo budućnost te na koji način i kako ju ostvariti. Kažu da previše toga želimo ostvariti ali bez velikih i brojnih ciljeva pitanje je kako išta postići jer jedna inicijativa otvara drugu, pokreće novu i međusobno se nose. I ove godine pozivamo na na empatiju prema drugačijem, drugima, apeliramo na korištenje volje, snage i moći ka pozitivnim promjenama u društvu, na osobnu ali kolektivnu svijest da mijenjamo svijet okrenuti prema budućnosti i zajedničkom dobru. Nadamo  se da će festivalski program potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu. Pozovite Vama drage na Ples! Posjetite nas zajedno!

Tijekom 39. godina postojanja festivala podržali smo više generacija hrvatskih koreografa, ostvarili veliki broj međunarodnih suradnji te prezentirali preko 1000 međunarodno priznatih umjetnika I skupina, doprinoseći internacionalizaciji hrvatske scene. 2017. godine festival je dobio i prestižno priznanje Europske festivalske federacije.  2010. godine Povelja  Predsjednika Republike Hrvatske za doprinos razvitku i promicanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske i plesa kao umjetnosti priznanje je našem kontinuiranom djelovanju u ovom sektoru.  

Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra, Histrionskog doma, Muzeju suvremene umjetnosti, Meštrovićevog paviljona te na otvorenim prostorima u središtu grada.“

Festivalska blagajna smještena je u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10, gdje od 20. svibnja 2022. traje pretprodaja ulaznica. I ove godine nastojimo pružiti posebne beneficije za studente i umirovljenika, a izdvojili smo i određeni broj ulaznica za organizirane grupne posjete.

Financijsku potporu realizaciji programa pružili su:  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, uz potporu Francuskog Instituta, Teatroskopa i EU projekta Perform Europe.

O Festivalu

Tjedan suvremenog plesa  međunarodni je festival u Hrvatskoj s najduljom tradicijom te jedan od najvećih u regiji na temu suvremenog plesa sa kontinuiranim vijekom trajanja (uz bečki Impulstanz).  Tijekom 38. godina postojanja festival je predstavio preko 1000  svjetski afirmiranih autora, a također sustavno prezentira i producira radove hrvatskih plesnih umjetnika.

Ovogodišnji festival nudi temu održivost: plesnih karijera, resursa, društva kao takvog. Festival se ponosi partnerstvom u Europskom projektu: Perform Europe 2022.

Festival tijekom svog trajanja pridonio je decentralizaciji i popularizaciji hrvatske plesne scene ulažući i vlastite resurse u uspostavu mreže suradnika i suradnji a rezultati se ogledaju u rasprostranjenosti plesa i brojnim plesnim festivalima diljem Hrvatske danas. Putem festivalskih radionica ali i odabirom produkcijskih partnera a koje često  nalazimo i izvan plesne djelatnosti (školstvo, društvene druge djelatnosti, publicistika, zdravstvo, socijalna skrb i slično), putem festivalskih program i drugih akcija ples je ušao u sve pore hrvatske kulturne zajednice, inspirirao nove i druge inicijative, te je bitno pridonio stasanju generacija plesnih umjetnika koji danas djeluju u Hrvatskoj ali i međunarodno, kao i  stasanju i novih profesija (plesna dramaturgija, plesna produkcija , plesna publicistika npr.). Svojim umreženjem u međunarodnu plesnu zajednicu diljem svijeta, TSP je bitno pridonio vidljivosti hrvatskih plesnih autora u okviru međunarodnog konteksta (15-tak EU projekata, raznolike međunarodne kulturne razmjene, posebne promotivne akcije: Nizozemska, Njemačka, Italija, Francuska; Danska, Švedska itd).

2010. godine Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dodijelio je Povelju Predsjednika Republike Hrvatske Tjednu suvremenog plesa a za osobite zasluge u razvoju suvremenog plesa u Hrvatskoj. 2017. godine Europska asocijacija Festivala nagradila je Tjedan suvremenog plesas priznanjem EFFE Label (European Festivals for Europe), a koju podupire Europska Komisija za kontinuiranu visoku programsku razinu te doprinos razvoju europeskog društva.

Festival producira udruga Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP), koja svojim djelovanjem nastoji razvijati i uputiti na potrebu osiguravanja resursa za ples u Hrvatskoj, te kroz međunarodne projekte povezuje hrvatsku plesnu scenu sa međunarodnom. HIPP je producirao nekoliko europskih projekata i projekata kulturne razmjene, a povremena izdavačka djelatnost bavi se istraživanjem i izdavaštvom: Kaspomanija (DVD o radu Komornog ansambla suvremenog plesa i koreografkinje Milane Broš), Modern Zagreb ( prva knjiga koja sveobuhvatno prezentira suvremenu umjetničku praksu u Hrvatskoj u drugoj polovici 20stoljeća a povodom prezentacije 400 umjetnika- grupa Danskoj i Švedskoj u okviru pokretanja programa Kulturna prijestolnica Europe), Ana Maletić – Biografija). HIPP je član European DanceHouse Network, međunarodne udruge plesnih centara i organizacija.

[izvor informacije Tjedan suvremenog plesa]