Subotnje poslijepodne u Zagrebu 14. svibnja 2022. izgledat će potpuno drugačije od dosadašnjih. U središtu Zagreba, ispred monumentalnog Hrvatskog narodnog kazališta održat će se izvedba barokne moreške u izvedbi KUD-a Moreška iz Korčule i Hrvatskog baroknog ansambla u 16.30 sati. Jedinstvena je to prilika pogledati izvedbu barokne moreške u samom centru Zagreba s obzirom da se ples izrazito rijetko izvodi izvan otoka Korčule, pogotovo uz pratnju poznatog Hrvatskog baroknog ansambla.

Fotografija preuzeta s web stranice MSF

Moreška je gotovo kultni mačevalački ples s elementima drame čiji korijeni sežu čak u 16. stoljeće. Tematizira borbu između crnih i bijelih, predvođenih crnim, odnosno bijelim kraljem, koja se vodi za ruku lijepe bule. Moreška je duboko ukorijenjena u mediteransku i hrvatsku kulturu. Sličnih je plesova bilo diljem Mediterana, ali kroz nekoliko stoljeća zadržala se samo korčulanska varijanta. Organizator ovog kulturnog događaja je Međunarodna smotra folklora Zagreb koja se svake godina organizira s određenom temom iz tradicijskog života, a ovogodišnja je tema Između Srednje Europe i Mediterana. Ovim sloganom nastoji se pokazati kako su hrvatska baština, povijest i kultura oduvijek inkorporirane u Europu.

Barokna moreška posebna je vrsta izvedbe jer se izvodi na glazbu koju svira izvrsni Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom Laure Vadjon. Ovakva se kombinacija moreške i barokne glazbe čuje otprilike samo jednom godišnje i to na početku Korčulanskog baroknog festivala koji se održava početkom rujna. Također, moreška se u Zagrebu zadnji put batila prije dugih dvanaest godina, isto u sklopu Međunarodne smotre folklora. Radi se svakako o jedinstvenom događaju koji je otvoren za sve posjetitelje i održat će se na otvorenom baš kako bi se što više gledatelja moglo upoznati s bogatom tradicijom i ljepotom ovog plesa. Prekrasan ambijent Hrvatskog narodnog kazališta poslužit će kao savršena scenografija baroknoj moreški.

Iz organizacije poručuju kako će se, u slučaju lošeg vremena, izvedba održati na drugoj lokaciji, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s početkom u 12.00 sati. Gledatelji će imati priliku prisustvovati i generalnoj probi koja će se održati dan ranije, u petak, 13.05. ispred HNK (odnosno u NSK u slučaju kiše).

  • Subota, 14. 5. 2022. u 16.30.
  • Ispred Hrvatskog narodnog kazališta
  • KUD Moreška iz Korčule i Hrvatski barokni ansambl
  • Otvoreno za sve posjetitelje
  • Javna proba u petak 13. 5. 2022. ispred HNK u 18.00 sati
  • U slučaju kiše moreška će se izvesti u subotu 14. 5. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 12.00 sati (u slučaju kiše javna proba će također biti u petak 13. 5. u NSK u 16.30)

Kulturni centar Travno: www.kuctravno.hr
Posudionica i radionica narodnih nošnji: www.pirn.hr
Međunarodna smotra folklora Zagreb: www.msf.hr

[izvor informacije OI]