Downton Abbey: Novo doba
Downton Abbey: A New Era (2022.)
Redatelj: Simon Curtis
Glumci: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Brendan Coyle, Michelle Dockery, Kevin Doyle, Joanne Froggatt
Žanr: povijesna drama
Trajanje: 125 min
Država: Velika Britanija
Distribucija: Editus

Sadržaj:

U filmskom nastavku ove kultne franšize, događa se presedan unutar Downtona. Imanje dobiva primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu zdanja. Glumci i članovi ekipe – od Hugha Dancyja do Laure Haddock – donose novu dinamiku u odnose, a samo snimanje počinje izazivati priličnu pomutnju među vlasnicima i osobljem.

Kako bi se distancirali od kaotičnog filmskog seta, dio članova obitelj Crawley odlazi u Francusku na privremen boravak u vili koja je msteriozno poklonjena Lady Violet, nakon što je davno, tijekom mladosti, provela “nekoliko dana” s muškarcem.

Biti će zanimljivo otkriti o čijoj se kući zapravo radi i što se točno dogodilo između Violet i nepoznatog muškarca? Znatiželjnici će morati pričekati, a u međuvremenu pogledajte trailer dugo očekivanog nastavka filma Downton ‘Abbey: Novo doba’.

Downton Abbey: Novo doba – Movie Site
Downton Abbey: A New Era – IMDb


Još samo malo
Ensilumi / Any Day Now (2020.)
Redatelj: Hamy Ramezan
Glumci: Ramin Mehdipour, Bahman Mehdipour, Mahtab Mehdipour, Donya Mehdipour
Žanr: drama
Trajanje: 85 min
Država: Finska
Distribucija: Zagreb Film Festival

Sadržaj:

Trinaestogodišnji Iranac Ramin živi s obitelji u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dobivaju vijest da im je odbijen azil. Raminovi roditelji podnose posljednju žalbu i nastavljaju sa svakodnevicom, trudeći se zadržati pozitivan stav. U međuvremenu Ramin kreće u školu, gdje svako novo iskustvo i prijateljstvo postaju vrjedniji nego ikad. Prikazan na Berlinaleu u programu Generacija KPlus, Još samo malo emotivna je i topla priča o borbi za sreću i opstanak usred neizvjesne budućnosti te važnosti empatije i jednostavnih užitaka.

Hamy Ramezan je finsko-iranski redatelj i scenarist. Nakon što je pobjegao od progona u Iranu i kao dječak preživio jugoslavenske izbjegličke kampove, Ramezan i obitelj stigli su 1990. godine u Finsku. Diplomirao je 2007. na filmskoj školi UCA Farnham. Njegov kratki film Listen (2015.) premijerno je prikazan u sekciji 15 dana autora u Cannesu te je nominiran za EFA-u kao najbolji europski kratki film. Još samo malo njegov je dugometražni prvijenac.

Nagrade: Berlin Int’l Film Festival 2021; Transilvania Int’l Film Festival 2021; Filmfest Hamburg 2021

Još samo malo – Cineuropa.org
Ensilumi / Any Day Now – IMDb


Razgovor
The Conversation (2022.)
Redatelj: Dominik Sedlar
Glumci: Caspar Philippson, Dylan Turner, Doris Pinčić
Žanr: drama
Trajanje: 109 min
Država: Hrvatska
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i ostavile su neizbrisiv trag na bivšu, komunističku Jugoslaviju kao nitko drugi u njezinoj krvavoj povijesti. Priča se dijelom temelji i na navodnom nedavno otkrivenom transkriptu sastanka. Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između njih dvoje.

Razgovor – onetwothree.media
The Conversation – IMDb


Nepodnošljiva težina golemog talenta
The Unbearable Weight of Massive Talent (2022.)
Redatelj: Tom Gormican
Glumci: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Neil Patrick Harris
Žanr: komedija, akcija
Trajanje: 107 min
Država: SAD
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Nic Cage je u ulozi glumca koji očajnički želi dobiti ulogu u filmu Quentina Tarantina. Dok pokušava ostvariti svoju želju, privatno se bori s kćerkom koja odrasta u zahtjevnu tinejdžericu i pokušava popraviti odnos s njom. U filmu se obračunava i s egoističnim Cageom (samim sobom) s početka 90-ih kojeg optužuje da je kriv za cijeli niz loših filmova koje je snimio i koje su ga dovele na B listu popularnosti, ali i do ruba bankrota. Film je sniman u Dubrovniku, a uz oskarovca Cagea u filmu gledamo i Pedra Pascala, najpoznatijeg po ulogama u serijama Igra prijestolja i Narcos.

Nepodnošljiva težina golemog talenta – Movie Site
The Unbearable Weight of Massive Talent – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis i IMDb]