Kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom.

Što će putnici, ali i vlade učiniti? Kako objasniti tu pojavu, koje protokole uzeti u obzir, što raditi s putnicima i avionom? To su samo neka od pitanja koja si postavljaju političari.

Ali što da učine sami putnici? Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja? Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja.

Nagrađivani milijunski bestseler Anomalija francuskog pisca Hervéa Le Telliera, dobitnika najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija sve žanrovske barijere, u svijetu prepunom bojazni oštroumno postavljajući čitatelju ono najvažnije pitanje: tko smo mi?

“Zakopčajte pojaseve dok vas Hervé le Tellier vodi na nezaboravnu vožnju. Ovu knjigu nećete htjeti odložiti do zadnje stranice!”
Leïla Slimani

“Francuski i svjetski književni fenomen… Anomalija je uhvatila trenutak kada je pandemija zaustavila svijet i postojanje skrenulo prema virtualnome. Bordiža između različitih žanrova – znanstvene fantastike, trilera, ljubavne priče, introspektivnog djela – a nijedan ga od njih ne ograničava.”
New York Times

Anomalija je i jedan i deset romana odjednom te briljantno povezuje sve zagonetke osobnoga s velikom zagonetkom čovječanstva.”
Michel Bussi

“Duhoviti, eruditski roman… poslastica. Rijetko se možete toliko zabaviti nečim tako inteligentnim.”
Nicolas Mathieu

“Upečatljiv misaoni eksperiment… Le Tellier ovdje donosi oštru društvenu komediju. Ali iza komedije stoje dublja psihološka pitanja o slobodi pojedinca. Anomalija je neprocjenjiva.”
Times Literary Supplement

“O-ho-ho, kakav uzbudljiv, originalan spoj teorije i srca. Zapanjujuće!”
Janice Hallett

Zadivljujući, nagrađivani spekulativni triler.”
Guardian

“Let mašte koji ćete vrtjeti u mislima dugo nakon silaska.”
Washington Post

“Izvanredan, brz, uznemirujući roman, savršen za ova izvanredna, brza, uznemirujuća vremena. Zamislite da Steven Spielberg susreće Umberta Eca s crnim humorom, velikodušno začinjen iskrenim emocijama.”
Sam Taylor

“Potpuno me oduševilo ovo remek-djelo koje prkosi žanru. Dijelom triler, dijelom filozofsko razmišljanje o tome što nas čini ljudima, s daškom teorijske fizike – ovaj roman apsolutno i obavezno treba pročitati.”
Sarah Bonner

Hervé Le Tellier je književnik, novinar, matematičar i učitelj. Član je grupe Oulipo od 1992. godine i jedan od Papousa poznate radijske emisije France Culture. Objavio je petnaest knjiga priča, eseja i romana. Za roman ‘Anomalija’ dobio je prestižnu nagradu Goncourt.

Informacija o knjizi:

Hervé Le Tellier
Anomalija

Naslov izvornika: L’anomalie
Jezik izvornika: francuski
Prijevod: Ursula Burger
Broj stranica: 320
Datum izdanja: travanj 2022.
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 204 mm
Težina: 460 ISBN: 978-953358449-2

[izvor informacije Fraktura]