KLIMT U RIJECI – LJUBAV, SMRT, EKSTAZA
12.4. – 26.6.2022.
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, 10000 Zagreb

Autorica izložbe: Deborah Pustišek Antić
Koautorica izložbe: dr. sc. Irena Kraševac
Kustosica izložbe: Valentina Bach
Izložbeni prostor: Prizemlje

*Izložba je realizirana u partnerskoj suradnji s Muzejom Grada Rijeke*

Godinu dana nakon otvorenja izložbe Nepoznati Klimt, ljubav – smrt – ekstaza u Palači šećera Muzeja grada Rijeke, na kojoj su se prvi put restaurirane slike braće Klimt i Franza Matscha iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca pokazale javnosti, sada će i zagrebačka publika dobiti priliku za izravni susret s remek djelima jednog od najpoznatijeg svjetskog umjetnika, Gustava Klimta – na izložbi Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza u Galeriji Klovićevi dvori.

F. Matsch, Alegorija ljubavne poezije (detalj), Beč, 1885., HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ; Fotografiju ustipio GKD

Gustav Klimt potječe iz skromne obitelji iz bečkog predgrađa. U Školi umjetničkoga obrta austrijskog Muzeja za umjetnost i industriju (Kunstgewerbeschule des Österreichischen Museums für Kunst und Industrie), osnovanoj 1867. radi osposobljavanja zanatlija i obrtnika, upoznaje kolegu Franza Matscha. Blisko prijateljstvo uskoro se proširuje i na profesionalnu suradnju, a pridružit će im se i Gustavov mlađi brat Ernst koji Školu upisuje godinu dana poslije. Trojica učenika još će za vrijeme školovanja zajednički raditi na nekoliko narudžbi na preporuku svojih profesora, a nakon završetka školovanja 1883. i useljenja u prvi vlastiti atelijer, djeluju pod imenom Die Künstler-Compagnie. Slike Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matscha na svodu i prosceniju riječkog kazališta njihove su prve potpisane slike u javnom prostoru, a riječko je kazalište jedino u Hrvatskoj koje je do danas sačuvalo izvornu dekoraciju iz vremena otvorenja 1885. godine.

U slikarskom razvoju, riječke slike označavaju profesionalnu zrelost trojice mladih umjetnika, što im otvara put prema još zahtjevnijim zadacima. Riječ je o ukupno devet slika: tri slike su rani radovi Gustava Klimta (sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra te Orfej i Euridika), trima je autor njegov brat Ernst (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri slike naslikao je Franz Matsch (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere). Premda riječke slike u razvoju Klimtove umjetnosti stoje na samom početku, tri riječka alegorijska prizora prikazuju odmak od ranijih ostvarenja u okvirima akademskog historicizma i prijelaz prema secesijskoj stilizaciji i simbolizmu, s naglaskom na individualnom rukopisu. U njegovom relativno malobrojnom slikarskom opusu od oko 250 katalogiziranih djela, riječke slike svojim dimenzijama, zahtjevnim kompozicijama i složenim ikonografskim sadržajem predstavljaju veliku vrijednost.

Temeljito restaurirane u riječkom i zagrebačkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda, ta vrijedna djela sada djeluju kao da su netom stigla iz bečke slikarske radionice, tako da posjetitelji izbliza mogu promotriti fine poteze Klimtovog kista koje prije nisu mogli vidjeti.

U Galeriji Klovićevi dvori u isto će se vrijeme naći djela Gustava Klimta i Vlaha Bukovca, što će, uvjereni smo, publici ponuditi izniman umjetnički doživljaj.

IMPRESUM IZLOŽBE

KLIMT U RIJECI – LJUBAV, SMRT, EKSTAZA
12.04.2022. – 26.06.2022.

Organizatori: Galerija Klovićevi dvori i Muzej grada Rijeke
Za organizatore: Antonio Picukarić, Ervin Dubrović
Autorica izložbe: Deborah Pustišek Antić
Koautorica izložbe: Irena Kraševac
Kustosica izložbe: Valentina Bach
Likovni postav i prostorna koncepcija izložbe: Deborah Pustišek Antić, Irena Kraševac
Voditeljica programa Galerije Klovićevi dvori: Petra Vugrinec
Suradnice u pripremi: Jasna Milinković, Nevija Žigman Rubeša, Ljiljana Horvat, Irena Kolanović
Edukativni program: Liljana Velkovski
Odnosi s javnošću i marketing: Dora Mlinek, Velid Đekić
Organizacija tehničkog postava: Dragutin Matas
Tehnička realizacija: Tomislav Antolić, Boris Krepelnik, Davor Markotić, Mateo Matijević
Vizualni identitet: Rašić+Vrabec
Prijevod na engleski jezik: Katarina Žeravica 
Lektura i korektura: Katarina Srdarev Škorić
Izrada fotouvećanja i zidnih tekstova: Team print, Zagreb

Izložba je ostvarena uz suradnju s Muzejom grada Rijeke te financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Rijeke, Galerije Klovićevi dvori i sponzora.

[izvor informacije Galerija Klovićevi dvori]