Kao što njezin naslov kaže, knjiga Duška Popovića nastala je iz „malih filmskih razgovora“ koje je autor – svojevrsni kroničar neprofesijskog filmskog stvaralaštva, posljednjih četvrt stoljeća, u raznim prigodama, vodio s hrvatskim filmašima i medijskim umjetnicima raznih profila. Jedni su bili profesionalno aktivni i istaknuti u raznim segmentima audiovizualne djelatnosti pa stoga i intenzivnije izloženi javnosti, a drugi su, i zbog samozatajne naravi svojega djelovanja – profesionalnog ili amaterskog – ostali gotovo nepoznati izvan relativno uskog kruga znalaca, pa su njihovi portreti okupljeni u ovoj knjizi možda i jedini ili rijedak trag njihova predanog sudjelovanja u hrvatskoj kinematografiji.

Brišući razliku između profesionalnog i amaterskog stvaralaštva, kao i hijerarhiju filmskih zanimanja, Mali filmski razgovori okupljaju istaknute amatere (E. Debeuc, M. Hodak, I. Hripko, Ž. Radivoj), majstore i vizionare amaterskog filma (M. Pansini, V. Petek, I. Maritnac), bivše amatere u profesionalnim vodama (B. Bubenik, M. Bukovac, M. Šamec i dr.), majstore „velikog“ kina (B. Dovniković, M. Mikuljan. M. Relja, Z. Tadić, V. Tadej, B. Žižić…), glasovite multimedijalce (I. L. Galeta, T. Gotovac, S. Iveković, I. Faktor…), majstore filmskih zanata (E. Gregle, H. Sarić i dr.), prosvjetitelje (A. Peterlić, H. Turković, S. Težak…), producente s vizijom (K. Heidler i N. Puhovski) i odgajatelje novih naraštaja filmaša i filmofila.

Informacija o knjizi:

Duško Popović
Mali filmski razgovori

IzdavaČ: Hrvatski filmski savez
Godina izdanja: 2021.
Uvez: meki uvez
Broj stranica: 307 stranica
Knjiga je ilustrirana
ISBN ISBN 978-953-7033-66-8
CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001099242.

[izvor informacije www.hfs.hr]


Preminuo filmaš Duško Popović
26.11.2021.

Novinar, publicist, organizator, scenarist i autor namjenskih filmova Duško Popović preminuo je u 70. godini života, javlja Hrvatska filmski savez.

Rođenjem Vukovarac, Duško Popović je 1971. došao u Zagreb kao student prava. Desetak godina poslije počeo se intenzivno baviti novinarstvom, u kojem je gotovo pola radnog vijeka proveo u statusu slobodnog novinara. Vrlo brzo uključio se u aktivnosti filmskih udruga i Hrvatskog filmskoga saveza, pa je pet godina bio tajnik Kinokluba Zagreb, a kraće vrijeme i Autorskog studija – fotografija, film, video.

Fotografiju ustupio HAVC

Uredio je i prvu monografiju KK Zagreb (Kinoklub Zagreb – filmovi snimljeni od 1928. do 2003, 2003) kao i monografiju Kinokluba Liburnija iz Rijeke (2012), obje u suizdanju Hrvatskog filmskog saveza. U HFS je, među ostalim, bio član priređivačkih odbora i tajnik revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva, dugogodišnji član redakcije i najplodniji suradnik Biltena/Zapisa, službeni novinar Škole medijske kulture “Ante Peterlić” i redoviti izvjestitelj HFS-ova portala, a zbog upućenosti u amatersko stvaralaštvo često je pozivan u žirije festivala neprofesijskog filma  (Dubrovnik Film Festival, Kratka forma, Gastro Film Festival, Star Film  Festival i 240 sekundi hrvatskog filma i dr.).

Također je, prema vlastitim scenarijima režirao nekoliko kratkih namjenskih videoradova: Za (1987), Prvi Sajam zdravlja u Zagrebu (1996), Deset godina poslije (1998), Slavonska svitanja (1999), Sisak-bolnica prijatelj djece (1999), Istarski kažuni (2000) i Suvremena dijagnostika virusnih hepatitisa (2001).

Pored toga, Popović je idejni pokretač i organizator susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva, koji su održani na Ljetnim školama unapređenja zdravlja u Motovunu od 2007. do 2012, a poslije predstavljeni i na Motovun Film Festivalu te u Poreču, Grožnjanu, Vukovaru i Zagrebu. Autor je i urednik publikacije Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva 2007., u izdanju Hrvatskog filmskog saveza te publikacije “Od Motovuna do Vukovara – deset godina susreta Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva” (2016), u izdanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Mali filmski razgovori” (2021), zbirka esejističkih portreta hrvatskih filmaša koji su nastali tijekom njegove višedesetljetne suradnje s HFS-om može se smatrati krunom publicističkog rada Duška Popovića na području audiovizualne djelatnosti.

“Popović nas je napustio između dva od mnogih filmskih poslova koje je desetljećima obavljao za HFS i neprofesijsko filmsko stvaralaštvo. Nepunih dvanaest sati prije odlaska, posljednji je put bio zapisničar sjednice Izvršnog odbora, a ovoga vikenda trebao je po tko zna koji put biti tajnik žirija na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Požegi. No, koliko je Duško Popović bio ukorijenjen u povijest i svakodnevicu HFS-a, svjedoči među ostalim i ovaj portal, prepun tragova njegove intenzivne radne prisutnosti: od stotina članaka koji su objavljeni na njegovim stranicama ili u nekoj od HFS-ovih publikacija (časopisi “Zapis”, “Hrvatski filmski ljetopis”, katalozi revija filmskog stvaralaštva i dr.), preko rubrike Kontrazoom koju je iz tjedna u tjedan punio vijestima i komentarima iz djelatnosti neprofesijske i profesionalne kinematografije, razgovorima s filmašima i njihovim portretima, do naslovnice ove godine objavljenje knjige “Mali filmski razgovori”, stoji u priopćenju Hrvatskog filmskog saveza na njihovoj službenoj stranici.

[izvor informacije HAVC]