The Desperate Hour (2021.)
Redatelj: Phillip Noyce
Glume: Naomi Watts, Colton Gobbo, Sierra Maltby

Ne samo pandemija Covida-19, već i nemogućnost većih budžeta potakla je kod filmskih redatelja iskazivanje kreativnog potencijala. Imali smo prilike u kinima gledati dva takva primjerka, triler ‘Profil’ (Profile; 2018.) Timura Bekmambetova i horor ‘Gost’ (Host; 2020.) Roba Savagea, te trilersku dramu ‘Seerching’ (2018.; dostupan na Blu Rayju s hrvatskim titlovima) redatelja Aneesha Chagantyja (gledali smo u kinima njegov film ‘Bježi’), koji se svi odigravaju na kompjuterskom ekranu u raznim aplikacijama i društvenim mrežama. Koliko neizvjesnosti i dramatičnosti može izbijati iz malog na veliki ekran, znaju oni koji su gledali ove filmove. Ta formula djelomično je upotrijebljena i u adrenalinskom trileru ‘Sati očaja’ u režiji holivudskog veterana Phillipa Noycea.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Film je za današnje prilike kratak, samo 94 minute, ali gledatelju se čini da traje čitavu vječnost, i to s razlogom. Glavni lik, majka (Naomi Watts) koja u grozničavoj neizvjesnosti pokušava dokučiti što se događa u školi koju pohađa njezin sin tinejdžer. Ona uzme slobodan dan i ode džogirati, s time da se prethodno rastala sa sinom u ne baš najboljim odnosima. Nekoliko kilometara od kuće policijska pola projure kraj nje. U telefonskoj komunikaciji sazna da je u školi koju pohađa njen sin došlo do oružanog incidenta. Sva izvan sebe pokušava saznati što se dogodilo, a šture informacije upućuju da je u to uključen upravo njezin sin…

Adrenalinski triler u kojem glavna junakinja u panici trči šumom i pokušava putem mobitela saznati što se događa u školi. Redatelj je efektno koristio dronove kako bi što dramatičnije pokazao bespuća šumskih prostora kroz koje uspaničena majka trči. Pametni telefoni danas sadrže niz mogućnosti za vizualnu prezentaciju onoga što se zbiva izvan našeg prostora.

Ovakav komorni triler bolji bi uspjeh kod publike postigao da je možda igrao na nekom od naših mnogobrojnih filmskih festivala, uostalom, bio je u službenoj selekciji Toronto International Film Festivala (TIFF), što mu je bila dovoljna preporuka. Redatelj Phillip Noyce (rođen 1950.) poznat je po obrojnim filmovima koji su obilježile pojedine dekade, a mnogo je radio i na televizijskim serijalima. Podsjetimo na najpoznatije filmove kao što su ‘Dead Calm’ (1989.), ‘Blind Fury’ (1989.), ‘Patriotske igre’ (1992.), ‘Sliver’ (1993.), ‘Neposredna opasnost’ (1994.), ‘The Saint’ (1997.), ‘Sakupljač kostiju’ (1999.), ‘Mirni Amerikanac’ (2002.), ‘Catch a Fire’ (2006.), ‘Salt’ (2020.), ‘Davatelj’ (2014.) i ‘Above Suspicion’ (2019.). A u pripremi su mu četiri filma.

Robert Jukić, Zagreb, 01.03.2022.

Informacije o filmu:

Sat očaja
Boies Schiller Entertainment, Limelight, Stratagem Pictures, 2021.
Trajanje: 84 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Chris Sparling
Glazba: Fil Eisler
Još glume: Andrew Chown, Michelle Johnston, Woodrow Schrieber, David Reale, Jason Clarke, Debra Wilson, Christopher Marren, Jacqueline King Schiller, Josh Bowman, Shari Flett, Evelyn Wiebe, Rebecca Flinn-White, Edie Mirman, Paul Pape, Ellen Dubin

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Sat očaja – Toronto International Film Festival
The Desperate Hour – IMDb