Death on the Nile (2022.)
Redatelj: Kenneth Branagh
Glume: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer

‘Smrt na Nilu’, uz ‘Ubojstvo u Orient Expressu’, najpoznatiji je krimić britanske spisateljice Agathe Christie koji se iznova prenosi na veliko (i malo) platno. Britanski glumac i redatelj Kenneth Branagh kao Hercule Poirot već je viđen u raskošno produciranom filmu ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ (2017.) koji je osobno režirao. Na malim ekranima navikli smo na Davida Sucheta kao mirnog, sujetnog, suzdržanog i samozatajnog Hercuela Poirota, dok je Kenneth Branagh sve samo ne to, pun sebe i uvjeren u svoju detektivsku veličinu, razmetljiv i glasan, s velikim brkovima čija je svrha sakriti ožiljke koje zadobio u Prvom svjetskom ratu, a što je prikazano u uvodnoj sceni ovog filma.

Fotografiju ustupio Blitz

Iako sam ‘Smrt na Nilu’ vidio u nekoliko verzija, onu televizijsku s Davidom Suchetom (iz 2004.) u režiji Andy Wilsona te verziju iz 1978. s Peterom Ustinovom u režiji Johna Guillmerina (redatelja poznatog po spektaklima kao što su ‘Pakleni toranj, 1974’ i ‘King Kong, 1978.), možda sam s prevelikim očekivanjima gledao ovu najnoviju verziju. Prva trećina filma je odlična, s uvjerljivim likovima i situacijama u kojima se nalaze. Impresivno su prikazani razmjeri egipatskih piramida i sfinge. Ostatak filma gubi na tempu i napetosti kao da je redatelj izgubio interes za priču. Nije jednostavno stajati ispred i iza kamere, a štivo Agathe Christie zahtjevno je za ekranizaciju, osobito ako se to radi po tko zna koji puta.

Kao u većini romana Agathe Christie radi se o laži i obmanama nekoga iz najbliže okoline, u koga najmanje sumnjamo. Ubojica(e) misle nadmudriti detektiva čije ‘male sive stanice’ rade ubrzano i efikasno, i tu se uvijek prevari(e). Hercule Poirote zna i pogriješiti, ali onda je još ‘opakiji’ prilikom razotkrivanja tajanstvenog ubojice. Raskošno produciran film u kojem se uživa do efektne završnice.

Kenneth Branag kao redatelj zaslužan je za filmove (spomenimo samo nekoliko) kao što su ‘Henry V’ (1985.), ‘Dead Again’ (1991.), ‘Frankenstein’ (1994.), ‘Hamlet’ (1996.), ‘Thor’ (2011.), ‘Jack Ryan: Poziv iz sjene’ (2014.), ‘Pepeljuga’ (2015.), ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ (2017.) i ‘Belfast’ (2021.)

Robert Jukić, Zagreb, 22.02.2022.

Informacije o filmu:

Smrt na Nilu
20th Century Studios, Kinberg Genre, Scott Free Productions, 2022.
Trajanje: 127 min
Format: 2,39 :1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Michael Green
Based upon the novel by
Glazba: Patrick Doyle
Još glume: Tom Bateman, Russell Brand, Michael Rouse, Alaa Safi, Orlando Seale, Charlie Anson, Danny Hughes, Sam James Page, James Schofield, George Jaques, Jonah Rzeskiewicz, Eleanor de Rohan, Susannah Fielding, Adam Garcia, Rick Warden, Noel White

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Smrt na Nilu – Movie Site
Death on the Nile – IMDb