FILM U BOLNICI  – NOVI SADRŽAJI I POSEBNI GOSTI. U filmsko-edukativnom programu za djecu u bolnicama sudjeluju znalci Boško Picula, Hrvoje Pukšec, Višnja Vukašinović i Silvestar Mileta.

I ove godine projekt Film u bolnici (filmubolnici.org), digitalna platforma namijenjena djeci u hrvatskim bolnicima, najavljuje kvalitetne i edukativne dječje filmove te posebne goste filmaše. Projekt je nastao uz podršku Grada Zagreba, HAVC-a, od 2018. i uz podršku MEDIA programa, a ima preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za obrazovanje i odgoj. Besplatan je za sve male pacijente i omogućuje pristup biranoj filmskoj bazi, edukativnom i interaktivnom sadržaju, sudjelovanje na zoom radionicama te susret s filmskim profesionalcima, učenje i ono najvažnije, kreativane razgovore što čini njihove bolničke dane lakšim i ugodnijim.

Fotografiju ustupio Medijska pismenost

Metodičke sustave podučavanja već dugi niz godina, među ostalima, vode stručni voditelji Boško Picula, Hrvoje Pukšec, Višnja Vukašinović i Silvestar Mileta koji motiviraju bolničke mališane na izražavanje mišljenja i doživljaja, te sudjeluju u spoznavanju filmske umjetnosti poticanjem na interaktivno i suradničko učenje.

«Na filmu je sve moguće, i biti superjunacima, i letjeti, i putovati diljem Zemlje i svemira, i doživljavati nevjerojatne pustolovine, i uvijek biti u najboljem društvu… Boriti se za vlastito zdravlje uvijek zahtjeva puno snage, strpljenja i pomoći drugih ljudi. Ta je pomoć u prvom redu liječenje i njega, a ponekad, kao u ovom programu, velika privilegija i zadovoljstvo biti uz djecu kojima filmske priče pružaju podršku, hrabre maštu i donose nadu» – rekao je Boško Picula o projektu Film u bolnici, u kojem će sudjelovati i ove godine.

Filmska kritičarka Višnja Vukašinović pak smatra da je: «Film u bolnici projekt čiji je smisao toliko opipljiv da me pri svakom susretu s djecom obuzmu emocije zbog kojih je ljudski kontakt neprocjenjiv i nenadoknadi». Budući da se zbog epidemoloških razloga program odvija online nove mogućnosti donose i nova iskustva: «Rad u digitalnom kontekstu ne omogućava izravnije, neposrednije povezivanje i komunikaciju ali zato omogućava veću razinu opuštenosti i neposrednosti – podjednako kod djece kao i kod nas odraslih.» – kaže Hrvoje Pukšec o radu s bolničkom djecom u digitalnom okruženju.

Film u bolnici nudi 12 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova kojima se pokrivaju dobne skupine  od 3 do 15 +, uz mogućnost filtriranja sadržaja na platformi, video preporuke filmaša, 70 kratkih kvizova, zabavne forme, zoom susrete, metodičke prijedloge obrade filmova za učitelje Škole iz bolnice i mogućnost komentiranja i ocjenjivanju filmova. I ove će godine bit omogućeno praćenje festivalskog programa nekih od partnera projekta kao što je selekcija kratkih animiranih filmova s Animafesta.

Odlike programa su suvremeni pristup u nastavi i digitalne radionice koje podrazumijevaju odmak od tradicionalnih metoda i tehnika poučavanju. U programu je uključeno preko 20 bolnica, među kojima i sve zagrebačke bolnice u kojima borave i djeca iz cijele Hrvatske na dugotrajnim liječenjima.

Više o projektu Film u bolnici: www.filmubolnici.org

[izvor informacije Film u bolnici]