Nightmare Alley (2021.)
Redatelj: Guillermo del Toro
Glume: Bradley Cooper, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Toni Collette, Richard Jenkins, Ron Perlman, Rooney Mara, Holt McCallany

Meksički redatelj s radom u Hollywoodu Guillermo del Toro, nakon ‘Panovog labirinta’ (2006.) koji sam gledao na Motovunskom filmskom festivalu, postao mi je jedan od najvažnijih redatelja 21. stoljeća. Prethodno je snimio jako dobre filmove kao što su ‘Cronos’ (1993.), ‘Mimic’ (1997.), ‘Blade 2’ (2002.) i ‘Hellboy’ (2004.), ali upravo ‘Panov labirint’ pokazao je razmjere del Torovog redateljskog talenta, kroz priču o jednoj obitelji za vrijeme španjolskog građanskog rata kroz snoviđenje djevojčice koja turobnu stvarnost zamjenjuje čarobnim, ali ne idealiziranim svijetom. Nakon ‘Panovog labirinta’ slijedili su ‘Hellboy 2: Zlatna vojska’ (2008.), ‘Bitka za Pacifik’ (Pacific Rim, 2013.; jedno od najbolji Blue Ray izdanja), ‘Crimson Peak’ (2015.) i ‘Oblik vode’ (The Shape of Water, 2017.; Oscari za najbolji film, redatelj, kostimografija, originalna glazba).

Fotografiju ustupio Blitz

Četiri godine nakon ‘Oblika vode’ del Toro snimio je noirovski triler ‘Aleja noćnih mora’ (2021.) s impozantnom glumačkom ekipom. Film po romanu Williama Lindsayja Greshama već je doživio uprizorenje 1947. godine pod redateljskom palicom Edmunda Gouldinga, u kojem glume Tyrone Power, Joan Blondell, Coleen Gray i Helen Walker. Nova, vizualno efektna verzija uvodi nas u mračni svijet cirkuskih atrakcija. Glavni lik Stanton Carlisle (Bradley Cooper), nakon što je ‘pokopao’ oca, odlazi u svijet opterećen ekonomskom krizom i zaposli se u putujućem cirkusu ispočetka kao pomoćni radnik. Uspinje se u cirkuskoj hijerarhiji zahvaljujući moći zapažanja koju koristi u točkama u kojima komunicira s natprirodnim silama. Poticaj kao i upute dali su mu stari cirkuski par (Toni Collette & David Strathairn), a Stanton se, zajedno sa suradnicom (Rooney Mara), pokazuje kao vrhunski talent u manipulaciji svojih žrtava u cirkuskim točkama. Ali cirkus mu ne zadovoljava ambicije, te Stanton nastupa za bolje platežnu klijentelu kojima ‘prodaje’ svoju komunikaciju s onostranim. Susret s psihijatricom doktoricom Lilith Ritter (Cate Blanchett kao fatalna žena!) preokrenut će iz temelja njegov život, a dolazi u kontakt s osebujnim tajkunom (Richard Jenkins) koji je davno izgubio voljenu ženu.

‘Ulica noćnih mora’ uzbudljiv je mračni triler s nekoliko efektnih obrata koji balansira između realnog i nadnaravnog. U filmu nema nadnaravnih situacija, ali ih glavni lik svojom pronicljivošću gotovo umjetnički kreira, tako da sudionici njegovih seansi povjeruju u ono što im iznosi. Film za ljubitelje stiliziranih mračnih krimića koji se odigravaju na rubu stvarnosti, zalazeći u onostrano. U svakom slučaju, preporuka za gledanje. A smiješi mu se i nekoliko Oscara (najbolji kostimi, najbolja produkcija, najbolja kinematografija, najbolji film).

Robert Jukić, Zagreb, 28.01.2022.

Informacije o filmu:

Ulica noćnih mora
BRON Studios, Focus Features, Ghoulardi Film Company, 2021.
Trajanje: 150 min
Format: 1,85 :1
Color: Color
Zvuk: D-Cinema 48kHz 5.1, Dolby Digital, Dolby Atmos
Scenarij: Guillermo del Toro & Kim Morgan
Based on the novel by: William Lindsay Gresham
Glazba: Nathan Johnson
Još glume: Mary Steenburgen, David Strathairn, Mark Povinelli, Peter MacNeill, Paul Anderson, Lara Jean Chorostecki, Jim Beaver, Clifton Collins Jr., Tim Blake Nelson, David Hewlett

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Ulica noćnih mora – Movie Site
Nightmare Alley – IMDb