Ciklus Dolazeće atrakcije zaključuju remek-djela računalnih efekata: ‘Matrix’ i ‘Westworld’, a na repertoar stižu provokativni povijesni spektakl ‘Benedetta’ Paula Verhoevena i atmosferični islandski folk triler ‘Janje’ Valdimara Jóhanssona.

ZAGREB, 07. veljača 2022. – Ciklus filmova Dolazeće atrakcije posvećen tehničkim inovacijama koje su promijenile način na koji snimamo i gledamo filmove zaključuju dva naslova koji su se pionirski oslonili na računalno generirane slike (computer generated images ili CGI) da svoju priču otvore novim svjetovima. Prvi na rasporedu je Westworld, intrigantni SF triler Michaela Crichtona koji je poslužio kao inspiracija za popularnu istoimenu seriju iz 2016. godine. Priča je to o zabavnom parku na temu „divljeg zapada“ napučenog androidima, čiji se posjetitelji nađu u borbi za život nakon greške u sustavu. Riječ je o prvom igranom filmu koji je koristio CGI, a kod nas je bio distribuiran i pod nazivom Stari Divlji zapad.

Fotografiju ustupio kino Kinoteka

Ako je Crichton bio pionir u području specijalnih efekata, Lana i Lilly Wachowski računalno generirane slike uzdigle su do statusa filozofije. Kroz distopijsku priču o hakeru koji saznaje da stvarnost kakvu poznajemo stvara divovsko računalo, njihov Matrix savršeno je ulovio duh vremena te nepovratno promijenio lice akcijskog i znanstveno-fantastičnog filma. Matrix se s razlogom nalazi na popisima najutjecajnijih filmova svih vremena, a ovo je jedinstvena prilika da ga (ponovno) pogledate na velikome platnu.

Noviteti: Benedetta i Janje

Na repertoar stižu dva naslova premijerno prikazana na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Prvi je Benedetta, intrigatni povijesni triler Paula Verhoevena o borbi za moć u ženskom samostanu u Italiji 17. stoljeća. Inspiriran popularnim historiografskim djelom Nedolični čini Judith C. Brown, Verhoeven je snimio eksplozivan koktel erotike, spektakla i povijesne studije, u kojem na prepoznatljivo provokativan način postavlja važna pitanja o osobnim i seksualnim slobodama te sprezi religije, politike i ideologije.

Islandski redatelj Valdimar Jóhannsson za svoj dugometražni prvijenac pripremio je drugu vrstu intrige. Njegovo Janje, koje je napisao u suradnji s poznatim islandskim književnikom Sjónom, priča je o osamljenom paru koji u štali pronalaze neobično dijete. No nakon što ga odluče posvojiti, stat će na put (nat)prirodnim silama skrivenima u islandskoj magli. Film je hvaljen zbog maštovitog korištenja elemenata narodne predaje i bajke, neobičnog humora te impresivnog oslanjanja na izražajnost islandskog krajolika, a trenutačno je i jedan od vodećih kandidata za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma.

Među ostalim novitetima prikazuju se Paralelne majke Pedra Almodóvara, Ulica noćnih mora Guillerma del Tora, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, Mračna kći Maggie Gyllenhaal, Najgora osobu na svijetu Joachima Triera i Licorice pizza Paula Thomasa Andersona.

Matineja: Spider-Man: Put bez povratka

Ovaj tjedan na matineji prikazuje se Spider-Man: Put bez povratka, novi nastavak pustolovina omiljenog superjunaka iz naslova, koji će se u novoj avanturi suočiti s dosad najvećim izazovom. Fanovi su složni da je riječ o jednom od najboljih nastavaka franšize, postao je šesti najgledaniji film svih vremena, a analitičari su mu zahvalni jer je spasio američki box-office za vrijeme pandemije.

Za vjerne posjetitelje subotnjih matineja prikazuje se originalna verzija filma na engleskom jeziku.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Dolazeće atrakcije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

[izvor informacije Kino Kinoteka]