Drama v februarju načrtuje dve premieri: VSE OK (16. 2. 2022. na Velikem odru) in TEŽKO JE BITI BOG (22. 2. 2022. v Mali Drami)

V sredo, 16. februarja 2022., ob 20.00 bo na Velikem odru SNG Drama Ljubljana premierno zaživela krstna uprizoritev slovenske dramske novitete Simone Hamer Vse OK v režiji in koreografiji Matjaža Fariča. Igra, ki je nastala po naročilu SNG Drama Ljubljana in bila leta 2020 nominirana za nagrado Slavka Gruma, prinaša svežino sodobnega pisanja ter duhovito izrisuje portret sodobne družbe in njenih različnih in nasprotujočih si vzporednih realnosti. Ključni vsebinski zastavki govorijo o eksploataciji pozicij moči in o tujstvu v najširšem pomenu besede, od odtujenosti posameznika samemu sebi prek odtujenosti med ljudmi vse do tujstva kot politične kategorije.

Fotografiju ustupio SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana – Vse OK

Krstna uprizoritev Vse OK je prva režija Matjaža Fariča na odrih SNG Drama Ljubljana. Dramaturginja uprizoritve je Staša Prah, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Damir Urban, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektor Arko, asistentka kostumografa Ana Janc in študijska asistentka režiserja Lara Ekar Grlj. V uprizoritvi igrajo Klemen Janežič, Benjamin Krnetić, Tina Resman, Nejc Cijan Garlatti, Barbara Cerar, Tina Vrbnjak, Saša Mihelčič, Saša Tabaković, Maša Derganc in Valter Dragan. Prvi sklop ponovitev bo na sporedu 17., 18. in 19. februarja 2022. ob 19.30.

Dramsko besedilo in uprizoritev, ki spretno prepletata različne realnosti sodobnega življenja, sta postavljena v secesijsko hišo, v kateri deluje soba pobega. V hiši, ki jo čisti čistilka Lili (Maša Derganc), priseljenka iz ene od republik nekdanje skupne države, živi gospod Franci (Valter Dragan), bolj ali manj osamljen na pragu jeseni življenja. Osrednji zapleti se dogajajo v sobi pobega, kjer honorarno dela študentka slikarstva Mihaela (Tina Vrbnjak), ki si želi po diplomi podiplomski študij ali prakso v New Yorku, in kamor pride v petek zvečer na team building skupina sodelavcev neke korporacije (Klemen Janežič, Benjamin Krnetić, Tina Resman, Nejc Cijan Garlatti, Barbara Cerar). Tri narativne linije prekinja poetična prozna pripoved o Časomercu (Saša Tabaković), ki predstavlja begunsko zgodbo današnjega časa; ima strukturo pravljice in tudi simbolno povezuje vsa tri dogajanja. Skupina sodelavcev pomeni svojevrstno kulminacijo številnih simptomov življenja v sodobni neoliberalni kapitalistični družbi. Od korporativne logike razmišljanja šefa prek preobremenjenosti, izgorelosti, tekmovalnosti, zlorabe drog, prikrivanja spolnih in drugih identitet pa vse do osnovnih človeških stisk in tesnob, ki jih tudi v tem človeku neprijaznem okolju kdo še kdaj opazi in priskoči na pomoč. Dinamika te skupine nakazuje hitrost delovanja v službah, ki se pogosto zažirajo globoko v zasebno življenje. Temu nasprotni sta drugi dve liniji, Mihaelina zgodba, ki ponuja dva različna izteka in v kateri še obstaja upanje za uresničitev sanj, in zgodba spoznavanja Lili in Francija – dveh malih ljudi –, ki je pravi kontrapunkt dinamizmu korporativnega mišljenja ter s svojo zaupljivostjo, morda celo možnostjo zbližanja kljub bridkosti usod prav tako prinaša trohico upanja. Vse OK kljub številnim simptomom bolezni sodobne družbe, na katere opozarja, ohranja nujno potrebno vedrino, s katero avtorica ne prikazuje sveta le v njegovi brezizhodnosti in vseh teh problemov ne jemlje docela usodno, temveč bolj kot odraz časa, ki nam ga odmerja Časomerec in ki se včasih spreminja hitreje, kot smo pripravljeni priznati ali razumeti.

Čakajoč Supermana:
Avtorski projekt Aljoše Živadinova Zupančiča Težko je biti bog po romanu Arkadija in Borisa Strugacki

V okviru platforme Čakajoč Supermana, ki je del Drama Laboratorija, bo v sredo, 22. februarja 2022., ob 20.00 v Mali Drami premiera avtorskega projekta Aljoše Živadinova Zupančiča Težko je biti bog po romanu Arkadija in Borisa Strugacki. Avtorja priredbe in prevajalca sta Nika Korenjak in Aljoša Živadinov Zupančič, ki je tudi režiser uprizoritve. Dramaturginja je Nika Korenjak, scenografa sta Maruša Mali in Aljoša Živadinov Zupančič, kostumograf je Claudi Sovre, avtorja glasbe Renato Kalem in Simeon Perich, avtorica videa Neža Knez, oblikovalec luči Vlado Glavan in lektorica Tatjana Stanič. V uprizoritvi, Težko je biti bog, ki jo bomo predstavili na novinarski konferenci v četrtek, 17. februarja 2022., ob 14.00 v Mali Drami, igrajo Petra Govc, Maja Sever, Veronika Drolc, Jure Žavbi in Peter Frankl. Prvi ponovitvi bosta na sporedu 23. in 24. februarja ob 20.00.

Aljoša Živadinov Zupančič se v prvi uprizoritvi, ki jo režira v SNG Drama Ljubljana, loteva vprašanj: »Kakšen bi bil naš svet, če bi mu umorili renesanso? Kakšni bi bili ljudje, če bi nam bil odvzet humanizem? Kako bi si še osmišljali svoje bivanje? Kako bi se sploh lahko vzpostavil družbeni red brez zavedanja o skupnosti, družbenih vlogah in o ekonomsko, politično ter kulturno zaznamovanih perspektivah človeškega obstoja Človeška beda, nevednost in brutalnost se na oddaljenem planetu, povsem sličnem srednjeveški Zemlji, stopnjujejo v neslutene razsežnosti. Vznikajo ekstremne ideologije, ki jih napaja aktivna ignoranca vseh posameznikov. Zažiga se knjige, podira akademije, zapira inteligenco – inteligenco, ki v svoji bazični primarnosti predstavlja vsakogar, ki bere, piše in razmišlja. Umetniki so preganjani, poezija in glasba postajata tujki. Na ta distopični planet na skrivaj prileti skupina zemeljskih znanstvenikov, da bi raziskala učinke manjka razsvetljenske misli na razvoj civilizacije. A v svetu, kjer se zna slaviti zgolj uničenje, nasilje in enoumje, lahko tudi razsvetljeni Zemljani zlahka zapadejo v svoje starodavne vprogramirane animalične vzorce. Opazovalci prekletega planeta vedno težje ostajajo ravnodušni, vedno težje ostajajo zgolj opazovalci. Bogovi bodo kmalu skočili iz stroja,« je zapisal v repertoarni napovedi avtorskega projekta, ki ga s sodelavci pripravlja v okviru platforme Čakajoč Supermana.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]