Hrvatsko narodno kazalište, Zagreb
Drama: GENIJALNA PRIJATELJICA
Spisateljica romana: Elena Ferrante
Premijera: 30. prosinca 2021. godine

Usklađena ansambl-predstava

Već tradicionalno nam zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište uoči Nove godine, 30. prosinca 2021., donosi izvrsnu dramsku premijeru. Ove su godine uistinu odradili velik i zahtjevan posao adaptacije prve knjige Napuljske tetralogije popularne ali i zagonetne talijanske književnice Elene Ferrante – Genijalna prijateljica. Zanimljivo je, i mala je poveznica teksta romana/drame i vremena premijere, što u romanu/drami ima i važna scena dočeka Nove godine, obilježena prestižnim vatrometom.

Prema tom su romanu već u Italiji snimili televizijsku seriju, djelomično su ga u svijetu manji teatri postavili na kazališne daske, a nakon National Theatera u Londonu naš je HNK u Zagrebu drugo nacionalno kazalište u Europi koje postavlja na scenu adaptaciju toga iznimno popularnoga, glasovitoga i čitanoga romana.

Fotografiju ustupio HNK Zagreb

Složenom radnjom i velikim brojem likova trebalo je znalački ovladati i napraviti prilagodbu književnoga djela u dramsko, scensko djelo. Taj zahtjevan posao napravili su Nina Pavlović, ujedno dramaturginja, i Filip Jurjević, ostavljajući cjelokupan fabularan niz i prijevod Ane Badurine, prevoditeljice na hrvatski jezik svih knjiga Elene Ferrante u izdanju Profila. Tako je nastala velika ansambl-predstavu od 29 likova, koju predvode Iva Mihalić kao Elena ili Lenù i Jadranka Đokić kao Lila. Redateljica je mlada Marina Pejnović, koja je režirala i prvu operu u ovoj sezoni u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu nastalu u suradnji s Muzičkim biennalom Zagreb, ‘Posljednji intermezzo’, glazbeno-scensko djelo uglednoga hrvatskoga skladatelja Berislava Šipuša.

Odnos dviju djevojčica, Elene i Lile, njihovo prijateljstvo i snalaženje u obiteljskom, školskom i susjedskom, kvartovskom okruženju, središnja je potka dramsko-scenske adaptacije, u koju su vješto upleteni društveno-socijalni problemi i odnosi patrijarhalne malograđanske sredine obojene siromaštvom, neznanjem, neškolovanjem djevojčica, obrtnicima koji mukotrpno rade, mutnim poslovima bogatih, podzemljem i mafijom iz 1950-ih godina u Napulju i okolici, odnosno »rajonu«, kako ga se naziva i u romanu i u predstavi. Različite karakterom, Elena i Lila djeluju katkad kao dva aspekta jedne osobe: jedna je tiha a druga buntovna, ali obje željne da se izvuku iz te učmale malograđanštine i odu u bolji svijet.

Scensko uprizorenje počinje kao i u romanu, viješću o nestanku Lile. Elena je ujedno i lik djevojčice i lik pripovjedačice. Koliko god se glumački Iva Mihalić dobro snašla u ulozi djevojčice, toliko je često bila pretiha kao pripovjedačica, čak i za publiku s dobrim mjestima u gledalištu. Glasnoća i bolja dikcija dobro bi došle na budućim izvedbama. Takvih je problema bilo i kod glumaca/glumica nekoliko sporednih uloga. Jadranka Đokić kao energična Lila, bila je bolje čujna. U nizu ostalih uloga istaknuli su se uvjerljivošću Mirta Zečević kao Elenina mama, Milan Pleština kao jezovit zavodnik Donato Sarratore, i posebice Ksenija Marinković u dvostrukoj ulozi kao učiteljica, pobornica obrazovanja djevojaka, i kao njezina sestrična Nella na otoku. Ostali glumci i glumice nastojali su ostvariti što bolje svoje uloge, bilo je dobrih minijatura, ali općenito gledano muški dio ansambla glumački je bio bolji, uvjerljiviji i dojmljiviji, ženski nažalost slabiji, bljeđi. Ne bi se moglo reći da je to samo zbog preferiranja muškaraca u onodobnom društveno-socijalnom miljeu, dakle ne zbog samoga lika.

Poglavito se mora pohvaliti režija Marine Pejnović, jer je uspjela dugu, složenu ansambl-predstavu, od gotovo tri sata s jednom stankom, učiniti dinamičnom, skladnom i zanimljivom. Svojim redateljskim prosedeom povezala je sve dijelove u skladnu cjelinu, držeći se onoga da je manje – više. Naime, scena je gotovo prazna, glumci donose ili doguraju potrebne rekvizite koje potom odnose. Na pozornici je stalno samo jedan velik zaslon koji je katkad bijel a češće se na njemu projiciraju videosnimke: poput dojmljivo i znakovito razbacanih slova, simbola, ili poput izgleda krajolika i okruženja, ili pak poput radnji prikazanih pomoću silueta likova, čime je hvalevrijedno izbjegnut izravan prikaz zločina, ubojstava, a pritom je gledateljima sve dovoljno jasno. Izvrsna je zamisao što su proscenij, »rupu za orkestar«, iskoristili da ih nje izlaze i unutra ulaze mnogi likovi, dojmljivo označujući marginalnost, siromaštvo i lihvarsko-mafijaško podzemlje iz kojega dolaze te socijalni status. Na sceni je često puno likova grupiranih u odgovarajuće skupine: obiteljske, poslovne, mladih, proslava, druženja… koje su efektno i fokusirano osvijetljene u trenutku njihove radnje, tako da se i time postiže preglednost, dinamizam i vremensko nerazvlačenje. Za to treba pohvaliti oblikovatelje svjetla i videa, Elvisa Butkovića i Ivana Lušičića Liika, scenografkinju Zdravku Ivandija Kirigin, koja je i kostimografkinja onodobne odjeće, te Pravdana Devlahovića koji je pak scenskim pokretom likove/glumce uskladio. Glazba skladatelja Josipa Maršića nenametljivo je prisutna, a zamjetna je samo u talijanskim melodijskim linijama.

Na kraju premijerne predstave izvođači i kreativan tim dobili su dugotrajan pljesak i ovacije, posve zasluženo. Marina Pejnović je redateljica koja svojim dosadašnjim radom daje nadu i za buduće dobre režije, a velika ansambl-predstava Genijalna prijateljica zasigurno će još dugo biti na daskama zagrebačkoga Hrvatskoga narodnog kazališta, na radost i brojnih čitatelja romana i gledatelja scenskoga uprizorenja. Predstava se nastavlja igrati u 2022. godini. Raspored je dostupan na mrežnim stranicama HNK-a Zagreb.

Marijana Jakovljević

Autorski tim:
Prevoditeljica: Ana Badurina
Adaptacija teksta: Nina Pavlović i Filip Jurjević
Redateljica: Marina Pejnović
Dramaturginja: Nina Pavlović
Scenografkinja i kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin
Skladatelj: Josip Maršić
Oblikovatelj svjetla: Elvis Butković
Oblikovatelj videa: Ivan Lušičić Liik
Scenski pokret: Pravdan Devlahović
Asistent redateljice: Patrik Sečen
Asistenti scenografkinje i kostimografkinje: Matej Kniewald, Andrea Lipej, Ana Trišler
Inspicijent: Roko GRBIN

Likovi i glumci:

Obitelj Greco
Elena „Lenừ“…………………………………………………………………………………………..Iva MIHALIĆ
Vittorio Greco…………………………………………………………………………………………Ivan JONČIĆ
Immacolata Greco Cerullo………………………………………………………………………Mirta ZEČEVIĆ
Obitelj Cerullo
Raffaela Lila Lina Cerullo…………………………………………………………………………Jadranka ĐOKIĆ
Fernando Cerullo……………………………………………………………………………………Alen ŠALINOVIĆ
Nunzia Cerullo……………………………………………………………………………………….Vanja MATUJEC
Rino Cerullo……………………………………………………………………………………………Ivan COLARIĆ
Obitelj Sarratore
Donato Sarratore……………………………………………………………………………………Milan PLEŠTINA
Lidia Sarratore……………………………………………………………………………………….Ana BEGIĆ
Nino Sarratore……………………………………………………………………………………….Filip VIDOVIĆ
Marisa Sarratore…………………………………………………………………………………….Luca ANIĆ
Obitelj Caracci
Don Achille Caracci…………………………………………………………………………………Franjo KUHAR
Maria Caracci…………………………………………………………………………………………Daria LORENCI FLATZ
Stefano Caracci………………………………………………………………………………………Luka DRAGIĆ
Pinuccia Caracci……………………………………………………………………………………..Iva JERKOVIĆ
Alfonso Caracci………………………………………………………………………………………Marin STEVIĆ
Obitelj Solara
Silvio Solara……………………………………………………………………………………………Zijad GRAČIĆ
Manuela Solara………………………………………………………………………………………Barbara VICKOVIĆ
Marcello Solara………………………………………………………………………………………Dušan BUĆAN
Michele Solara………………………………………………………………………………………..Mislav ČAVAJDA
Obitelj Peluso
Pasquale Peluso……………………………………………………………………………………..Marin KLIŠMANIĆ
Carmela Carmen Peluso…………………………………………………………………………Jelena OTAŠEVIĆ BABIĆ
Alfredo Peluso………………………………………………………………………………………..Goran GRGIĆ
Giuseppina Peluso………………………………………………………………………………….Olga PAKALOVIĆ
Scanno
Enzo Scanno……………………………………………………………………………………………Tin ROŽMAN
Obitelj Cappuccio
Melina Cappuccio……………………………………………………………………………………Ivana BOBAN
Antonio Cappuccio………………………………………………………………………………….Silvio VOVK
Ada Cappuccio………………………………………………………………………………………..Tesa LITVAN
Olivera/ Nella, učiteljica…………………………………………………………………………..Ksenija MARINKOVIĆ

Fotografije ustupio HNK Zagreb

Profil knjiga predstavlja: Genijalna prijateljica; Priča o novom prezimenu i Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju