Zagreb, 31. prosinca 2021. – Povodom zatvaranja Muzeja za umjetnost i obrt i izložbe grafika Ede Murtića „Nove apstrakcije“, Fondacija Murtić donirala je Muzeju u znak zahvalnosti i prijateljstva vrijednu grafiku limitirane edicije nastale na temelju gvaševa velikana hrvatskog slikarstva 20. stoljeća Ede Murtića. Donaciju su uručili Ranko Murtić predsjednik Fondacije Murtić i supruga pokojnog umjetnika Goranka Vrus-Murtić.

Ranko Murtic, Goranka-Vrus Murtic, Antonia Dosen i Miroslav Gasparovic – Fotografiju ustupio MUO, Foto Srećko Budek

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović zahvalio je predstavnicima Fondacije Murtić na doniranoj grafici u nadi da će ista ponovno biti izložena javnosti u obnovljenom Muzeju za umjetnost i obrt. Donaciju je za Zbirku grafike MUO preuzela dr. sc. Antonia Došen, voditeljica Zbirke.

Usprkos naporima i pripremama za početak obnove, 2021. godina je za Muzej za umjetnost i obrt bila uspješna. Tijekom godine MUO je realizirao čak sedam izložbi te dvije u gostovanju kod partnerskih institucija, kao i brojna događanja i promocije. Od siječnja 2022. na dalje nastavit će se evakuacija dijela osoblja i preostalih muzejskih zbirki koje su svojim opsegom i veličinom jedne od najvećih koje je potrebno iseliti iz prostora kako bi se adekvatno pripremio za prvu fazu obnove.


Poštovane i drage kolegice i kolege, suradnice/i, prijatelji/ice i posjetitelji/ice Muzeja za umjetnost i obrt,

1. siječnja 2022. Muzej privremeno zatvara svoja vrata za publiku zbog priprema za očekivani početak obnove. Iako zatvoreni, bit ćemo otvoreniji nego ikada!

Muzej za umjetnost i obrt nalazi se na pragu novoga razdoblja koje će nas uvesti u, nadamo se, bolju i optimističniju budućnost. Predstoji nam neizvjesna budućnost u kojoj je gotovo nemoguće predvidjeti početak i kraj, no vjerujemo da će „ljepotica“ Donjega grada Zagreba − palača Muzeja za umjetnost i obrt − biti obnovljena kako to i zaslužuje te će Muzej nakon obnove biti još inkluzivniji i dinamičniji nego što je bio u proteklih 140 godina.

Muzej za umjetnost i obrt oduvijek je mjesto najznačajnijih kulturnih i umjetničkih događanja, predvodnik muzeoloških ideja, koncepata i humanih vrijednosti. Time zaslužuje postati još boljom i većom hrvatskom i europskom umjetničkom, kulturnom institucijom namijenjenoj novim generacijama i naraštajima koji će je trebati i, nadajmo se, uživati u svoj njezinoj punini. Naša misija je uvijek bila i bit će stremiti najboljem, poticati kreativnost, učenje, znanje, prilagoditi se vremenu, no jednako tako boriti se i za bolje sutra. Briga i skrb o kulturnoj baštini, realizacija izložbi kod partnerskih institucija u zemlji i inozemstvu samo su dio planova u 2022. kao i u sljedećim godinama.

Uz poruku optimizma u MUO „Vidi umjetnost. Umjetnost optimizma“ želim vam sretne božićne i novogodišnje blagdane u nadi da se vidimo uskoro u obnovljenom Muzeju za umjetnost i obrt!

S poštovanjem,

Miroslav Gašparović, prof.
Ravnatelj MUO

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]