Resident Evil: Welcome to Raccoon City (2021.)
Redatelj: Johannes Roberts
Glume: Kaya Scodelario, Robbie Amell, Hannah John-Kamen

I franšiza ‘Resident Evil’ vratila se na početak. Smrtonosni virus proširio se svijetom i poharao ljudsku rasu s malobrojnim preživjelima koji se bore protiv čudovišta stvorenih uz pomoć upravo tog opakog virusa. Mila Jovovich umorila se u akcijskim scenama sukoba s mutantima i zombijima i uzela predah, kao i njezin suprug redatelj Paul W.S. Anderson, dok se ne kristaliziraju nove ideje za nastavke.

Fotografiju ustupio Cineplexx

U gradić Racoon City, sjedište korporacije Umbrella, zaslužnoj za sve ono što će se dogoditi čovječanstvu dolazi Claire (Kaya Scodelario) u posjet bratu Chrisu (Robbie Amell) kojeg dugo nije vidjela. Oboje su odrasli u sirotištu koje je sponzorirala Umbrella, iz kojeg je ona pobjegla, a brat je ostao i sad radi u lokalnoj policiji. Gradić izgleda zapušteno i derutno, u njemu je ostalo malo stanovnika, a naslućuje se da ga je pogodila neka prirodna nepogoda. Stvari se kompliciraju jer Chris mora s ekipom otići na zadatak koji će se pokazati zahtjevniji nego što je njegova policijska ekipa očekivala. Suočit će se s neprijateljem kakvog do sada nisu vidjeli. Radi se o doslovno krvožednim zombijima koji su stvoreni uslijed neuspjelih eksperimenata s virusom. Zbog prijetnje ekspanzijom u vanjski svijet, kompanija se odlučuje na drastičan potez uništenja čitavog područja, a naši junaci nemaju puno vremena da se izvuku iz ove bezizlazne situacije…

Kombinacija SF-a i horora dobar je mamac za žanrovsku publiku, a kada uz to još ekološku problematiku s korporacijskom pohlepom za stjecanjem profita, dobijete uradak kao pojačani groteskni odraz naše svakodnevnice obilježene Covidom i njegovim mutacijama koji nas proganjaju već dvije godine.

Redatelj Johannes Roberts specijaliziramo se za horore i fantasyje: ‘Alice’ (2002.; s koredateljem Jamesom Eavesom), ‘Hellbreeder’ (2004,; s koredateljem Jamesom Eavesom), ‘Crnolovci’ (Darkhunters, 2004.), ‘Forrest of the Damned’ (2005.), ‘F’ (2010.), ‘Roadkill’ (2011.), ‘Storage 24’ (2012.), ‘The Other Side of the Door’ (2016.), ’47 Meters Down’ (2017.), ‘Stranci: Noćni plijen’ (The Strangers: Prey at Nigh, 2018.) i ’47 Meters Down: Uncaged’ (2019.). Većina ovih filmova, pogotovo prva polovica, ima loše ocjene na IMDb-u, i to s razlogom. Niskobudžetni horori snimaju se kao na traci i rijetko koji redatelj uspije ostvariti više od konfekcijskog pristupa. Ipak, neke ideje iz takvih filmova mogu se eksploatirati u boljoj produkciji.

Film je pogledan u multipleksu CineStar Branimir

Resident Evil Početak: Raccoon City – Movie Site
Resident Evil: Welcome to Raccoon City – IMDb

Robert Jukić, Zagreb, 05.12.2021.

Informacije o filmu:

Resident Evil Početak: Raccoon City
Screen Gems, Constantin Film, Davis Films, 2021.
Trajanje: 107 min
Format: 1.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos, Dolby Digital
Scenarij: Johannes Roberts
Screen story by Johannes Roberts
Glazba: Mark Korven
Još glume: Tom Hopper, Avan Jogia, Donal Logue, Neal McDonough, Lily Gao, Chad Rook, Marina Mazepa, Nathan Dales, Josh Cruddas, Pat Thornton, Holly de Barros, Janet Porter, Lily Gail Reid, Daxton Gujral, Dylan Taylor