Dokumentarni serijal “Jedna jedina” kroz tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije. Bivša Jugoslavija do svog raspada nije odustala od atomske bombe, o čemu će u serijalu uz povjesničare govoriti sudionici i svjedoci tih napora.

Fotografiju ustupio Castor Multimedia

Uz rad na atomskoj bombi, bivša Jugoslavija planirale je šesnaest nuklearki, no sve je ostalo na jednoj jedinoj nuklearki u Krškom. Sudionici gradnje nuklearke u Krškom i arhivske snimke približit će gledateljima taj građevinski i znanstveni izazov. Nuklearna havarija u Černobilu zaustavila je brojne nuklearne projekte u svijetu, pa tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Ekipa serijala bila je u Černobilu i okolici te tamo zabilježila potresna svjedočenja preživjelih sudionika havarije i devastirajuće posljedice radijacije na ljude i prirodu. Radioaktivni otpad, posebno onaj visoko radioaktivni, ogroman je problem za nuklearnu industriju. Te probleme svaka na svoj način morat će riješiti i Hrvatska i Slovenija kao suvlasnice nuklearke u Krškom. Hrvatska skladište želi graditi u općini Dvor, na rijeci Uni, na samoj granici s BiH. Tamošnji stanovnici opiru se tom planu i ne vjeruju institucijama da će posao biti obavljen na svjetskoj razini. Kako to rade nuklearne sile poput Francuske, ekipa serijala provjerila je u pokrajini Aube gdje se nalazi centralno skladište za 58 francuskih reaktora.

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 od 3. siječnja 2022. u terminu od 20:10 sati. Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić.
Broj epizoda: 3 x 52’
Produkcija: Castor Multimedia I www.castormultimedia.hr

IZJAVA AUTORA PROJEKTA | JEDNA JEDINA

Veselimo se što će gledatelji HTV -a moći u siječnju vidjeti tri epizode našeg dokumentarnog serijala “Jedna jedina”. Iako naziv sugerira da će u središtu našeg zanimanja možda biti samo jedina jugoslavenska nuklearka u Krškome, sadržaj našeg projekta pokriva cijeli dijapazon izazova povezanih s nuklearnom energijom. Uz jugoslavenski program izgradnje atomske bombe, od čega Tito i JNA nisu odustali do samog raspada bivše države, cijelu epizodu posvetili smo černobilskoj havariji. U devastirajuće posljedice te katastrofe uvjerili smo se i sami, pa se nadam da će i gledateljima biti zanimljivo. Uz to, veliku pozornost posvetili se radioaktivnom otpadu, glavnom problemu s kojim se susreće nuklearna energija. Ekipa s kojom smo surađivali na projektu bila je izvanredna, pa koristim ovu priliku da im i javno zahvalim na predanosti i kreativnosti koji su uložili u “Jednu jedinu”.

Dubravko Merlić

[izvor informacije DJ]