Tek šest godina trebalo je Benitu Mussoliniju da osvoji apsolutnu vlast i uspostavi fašizam kao temeljnu ideologiju države. Dana 23. ožujka 1919. opskurni novinar i politički otpadnik osnovao je u polupraznoj dvorani Borbeni odred, a 3. siječnja 1925. kao predsjednik Vlade s govornice Parlamenta proglasio je smrt demokracije.

Korak po korak, jedan od najboljih suvremenih talijanskih pisaca Antonio Scurati portretira rađanje diktatora koji je instinktom političke životinje nanjušio frustraciju i strah svojih sunarodnjaka u neizvjesnim i mutnim poslijeratnim vremenima, a onda sebe predstavio kao jedinog dovoljno snažnog vođu da “Italiju ponovno učini velikom”. U tom trenutku čini se da se svijet savija u korist ovog neuglednog provincijskog učitelja koji se iz redakcije svojih novina pokušava društveno uzdići. Pridružuju mu se slavni i anonimni, pogodujući na razne načine njegovu uspjehu i čineći ga neumoljivim djetetom svojega vremena. To su, među ostalima, Margherita Sarfatti, ljubavnica koja ga uvodi u krugove više srednje klase; Gabriele D’Annunzio, duga sjena uporno nadvijena nad njegovu karizmu; nemilosrdni ratni povratnici koji naoružavaju njegovu misao; Giacomo Matteotti, jedini zaista oporbeni glas u Parlamentu, čije će ubojstvo ugroziti njegove osvajačke planove.

Historiografija je secirala svaki aspekt njegova života, ali parabolu o Mussoliniju i fašizmu nitko nikada nije pokušao pretočiti u roman. Ovjenčan najvažnijom talijanskom nagradom Strega te preveden u više od trideset zemalja, M. Dijete svojega vremena roman je u kojem nema ničega izmišljenog, koji jasno pokazuje kako populisti u kriznim vremenima dospijevaju na vlast, pripovijest koja govori jednako o nama danas koliko i o Mussoliniju i njegovu dobu.

“Knjiga koju je Italija čekala desetljećima. Remek-djelo.”
– Roberto Saviano

“Scurati je romanom M dosegnuo umjetničku zrelost onoga koji konačno gleda svojemu demonu u lice i može ga jednom zauvijek nazvati pravim imenom – Mussolini, ime našega poraza.”
– Corriere della Sera, La Lettura

“Žestoki portret, bez trunke fikcije, ali s pulsom romana.”
– La Razón

“Analiza krvi jednog naroda. M. Dijete svojega vremena važan je roman koji priča staru priču kao da je nova i čini je svevremenom, klasikom.”
– Corriere della Sera

“Lekcija iz antifašističke povijesti prerušena u roman.”
– The New York Times

“Scurati je zaslužan za pokušaj arhiviranja intrigantne i još uvijek neriješene nacionalne priče ovim uzbudljivim, jezično moćnim, okrutnim, ironičnim, žestokim i bolnim romanom. Dokumenti su dojmljivi, portret Matteottija, istinskog političkog heroja 1920-ih, prekrasan je.”
– žiri nagrade Strega

“Neporecivo književno postignuće. Scurati preispituje povijest, kao Yourcenar, Gore Vidal, Sebald, Echenoz ili Cercas. (…) To bi se svidjelo partizanu i pripovjedaču Italu Calvinu.”
– El País

“M se čita kao distopija. Ono što nam govori, pripada jučerašnjici, ali moglo bi biti ispisano i sutra.”
– El Mundo

“Roman godine u kojem se vješto zadire u psihologiju Mussolinija i fašizma, uklanjajući masku vođi koji zapravo ne predvodi, već se slijepo povinuje željama masa.”
– Il Messaggero

“Pripovjedački eksperiment s kakvim se dosad nismo susreli u talijanskoj književnosti.”
– La Repubblica

“Roman u kojem apsolutno ništa nije izmišljeno. Djelo koje nas tjera da ponovno, korak po korak, proživimo godine koje su zauvijek promijenile povijest.”
– Panorama

Informacije o knjizi:

Antonio Scurati
M. Dijete svojega vremena

Jezik izvornika: talijanski
Prijevod: Ana Badurina
Broj stranica: 760
Datum izdanja: listopad 2021.
ISBN: 978-953358404-1
Naslov izvornika: M. Il figlio del secolo
Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom
Visina: 225 mm
Težina: 1 190 g

Pročitaj poglavlje

[izvor informacije Fraktura]

Razotkrivanje s Antoniom Scuratijem, piscem romana ‘Dijete koje je sanjalo kraj svijeta’