House of Gucci (2021.)
Redatelj: Ridley Scott
Glume: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino

Gostovo svi smo čuli za modni brend Gucci, ali malo toga znamo što se krije iza njega, a pogotovo tko su Guccijevi zaslužni za naziv tog brenda. Današnji svijet mnogostruko se razlikuje od onog prije gotovo četrdeset godina kada je modna kuća Gucci bila jedna od prvih u svijetu. Ridley Scott kao da je preuzeo ulogu nekoga tko će demistificirati tajne iz tajkunskih okruženja, i nakon što je snimio ‘Sav novac svijeta’ (2018.) u kojem se bavi otmicom unuka nedavno najbogatijeg čovjeka svijeta Paula Gettyja, snima film o tragičnim i mučnim događajima vezanim za sudbinu Mazrizioa Guccija, jednog od nasljednika modnog brenda (i carstva) Gucci.

Fotografiju ustupio Editus

Danas je manje i više sve poznato što se dogodilo, tko je i zašto je naručio ubojstvo, i što se dogodilo s njime (točnije, s njome). Ali što je prethodilo tome, Ridley Scott minuciozno u trajanju 158 minuta prikazuje događaje i odnose u obitelji koja je na svojem poslovnom zalasku. Maurizio Gucci (Adam Driver), sin jednog od osnivača, Rodolfa Guccija (Jeremy Irons) sofisticioranog milijunera, oženit će se s Patriziom Reggiani (Lady Gaga), kćerkom lokalnog poduzetnika, što se ocu ne sviđa jer smatra kako je izbor njegova veza s lokalnim mafijašima, međutim, to se u filmu dalje neće eksploatirati. Problemi će nastati u poslovnom dijelu u kojem Maurizio nije sposoban kontrolirati tokove novca, a za što će glavnu ulogu iz pozadine kombinirajući razne mogućnosti preuzeti njegova agilna supruga…

Ridley Scott i njegova ekipa potrudili u rekonstrukciji osamdesetih godina prošlog stoljeća, i scenografski i kostimografski, ali negdje nisu uspjeli definirati lokacije na kojima se radnja zbiva. Tako u središnjem dijelu filma nismo sigurni da li je radnja smještena u Italiju ili Ameriku. Glumačke izvedbe su efektne, međutim, Al Pacino je ipak pretjerao ekspresivnim pristupom u oblikovanju lika Alda Guccija. U filmu nekoliko bitnih sitnica na koje redatelj (i njegovi suradnici) kao da su zaboravili, ili propustili dati neko objašnjenje, kao što je primjerice potpis na oporuci kojeg nije bilo, ali u kontekstu priče shvatimo da je oporuka ipak sprovedena kao važeća, bez obzira što je ta činjenica bila poznata.

Priča u ‘Dinastiji Gucci’ vrti se oko žene koja je ušla u tu svjetski slavnu obitelj i pokrenula tektonske promjene koje su dovele do toga da danas u korporaciji Gucci nema više niti jednog Guccia. Lady Gaga kao Patrizia Reggiani pokazuje se kao glumica koja može odigrati i najzahtjevnije uloge. Prethodno smo je gledali u glazbenoj drami ‘Zvijezda je rođena’ (A Star Is Born, 2018.) u režiji njezinog glumačkog partnera Bradleyja Coopera.

Ridleyja Scotta ne treba posebno predstavljati, kao redatelj ‘Aliena’, Blade Runnera’ i ‘Gladijatora’ promijenio je povijest svjetskog filma. A nedavno je u kinima nepravedno nezapaženo igrala njegova povijesna drama ‘Posljednji dvoboj’ (The Last Duel, 2021.)

Robert Jukić, Zagreb, 27.11.2021.

Informacije o filmu:

Dinastija Gucci
BRON Studios, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Scott Free Productions, 2021.
Trajanje: 158 min
Format: 2.39 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital, Dolby Surround 7.1
Scenarij: Becky Johnston & Roberto Bentivegna
Story by Becky Johnston
Based on the book by Sara Gay Forden
Glazba: Harry Gregson-Williams
Još glume: Jeremy Irons, Jared Leto, Jack Huston, Salma Hayek, Alexia Murray, Vincent Riotta, Gaetano Bruno, Camille Cottin, Youssef Kerkour, Reeve Carney, Florence Andrews, Mehdi Nebbou, Miloud Mourad Benamara, Andrea Piedimonte Bodini, Vincenzo Tanassi

Film je pogledan u na novinarskoj projekciji u Kaptol Boutique Cinema

Dinastija Gucci – Movie Site
House of Gucci – IMDb