Naklada Ljevak sa zadovoljstvom vas poziva na promociju romana ‘Mljekar’ sjevernoirske spisateljice Anne Burns. Pridružite nam se u utorak, 7. prosinca 2021. u 18.00 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva ulica 5, Zagreb. Na promociji će sudjelovati književna kritičarka Anda Bukvić Pažin i prevoditelj Igor Buljan, a razgovor će moderirati Ivana Bodrožić.

Sukladno propisanim epidemiološkim mjerama u prostor Knjižnice Bogdana Ogrizovića dozvoljen je ulazak uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju. Broj posjetitelja je ograničen te je obavezna i potvrda dolaska na marketing@naklada-ljevak.hr.

Nagrada Man Booker 2018.
Nagrada National Book Critics Circle Award 2018.
Nagrada International Dublin Literary Award 2020.

Priča o nelagodi i tjeskobi kroz koje prolazi djevojka koju seksualno uznemirava stariji, društveno utjecajan muškarac poznat pod nadimkom Mljekar. Anna Burns prikazuje univerzalno iskustvo društva u kriznoj situaciji u kojem su svi elementi svakodnevnog života – novine, filmovi, barovi, automobili, čak i maslac – obilježeni kao naši ili njihovi s potencijalno smrtonosnim posljedicama. “Mljekar” u isti mah daje i duboku, suptilnu i izazovnu – intelektualno i moralno izazovnu – sliku onoga o čemu govori #MeToo pokret.

“Roman o odrastanju u opresivnoj atmosferi predrasuda, sumnjičenja, zastrašivanja i ogovaranja prožet crnim humorom. Osuđujući portret kulture silovanja i tlačiteljskog odnosa prema ženama.“
– Guardian

U neimenovanom gradu neimenovane zemlje neimenovana protagonistica hoda ulicom čitajući knjige, udubljena u svijet devetnaestog stoljeća, jer dvadeseto stoljeće i sve što s njim ima veze ne podnosi. U sredini u kojoj vlada strah, nepovjerenje i paranoja, preporučljivo je privlačiti što manje pažnje, a osamnaestogodišnja „srednja sestra“ svojim je čitanjem u javnosti dok hoda naokolo navukla na sebe neodobravanje zajednice, tračeve i neželjeni interes moćnog i opasnog pripadnika paravojske kojeg svi zovu Mljekar. Što „srednja sestra“ može učiniti da zaustavi širenje glasina u zajednici gdje bijesni tračevi dovode do strašnih nasilnih posljedica? Mljekar je uporan u svojoj nakani, nepostojeća priča se širi, a ona više nema nikakvu kontrolu.

O autorici:
Anna Burns rođena je 1962. u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj. S navršenih dvadeset pet godina preselila se u London radi studija ruskog jezika i književnosti. Autorica je triju romana; ‘No Bones’, ‘Little Constructions’ i ‘Mljekar’ te novele Mostly Hero. Roman No Bones nagrađen je 2001. godine nagradom Winifred Holtby, a godinu nakon toga ušao je u uži izbor za nagradu Orange Prize for Fiction. Njezin posljednji roman ‘Mljekar’ osvojio je kritiku odmah po objavljivanju, 2018. godine, kada je i osvojio nagradu Man Booker i National Book Critics Circle Award. Godine 2019. našao se u užem krugu nagrade Rathbones Folio Prize i Women’s Prize for Fiction, a 2020. dobio je književnu nagradu International Dublin Literary Award. Anna Burns živi i radi u West Sussexu u Engleskoj.
(Foto: David Levene)

Iz knjige:
»Tako treba«, dala mi je poticaj prijateljica. »Mućni glavom, prestani s tvrdoglavošću, radi na svojoj ćudi, spusti nos i pokaži tu i tamo malo prijateljskog raspoloženja. Samo nešto nevažno što će ih zadovoljiti umjesto da ih ohrabruješ šutnjom. Onda bi, ako također prekineš to neobjašnjivo čitanje u hodu, to isto trebalo popraviti situaciju.« Kimnula sam, ali rekla da čitanje u hodu neće biti »također«. Bit će umjesto. Trebala sam svoju šutnju, svoju nedruželjubivost, da me štite od čeprkanja i dodijavanja pitanjima. Za razliku od prijateljice, osobno sam bila mišljenja da pokušaji da ih umirim informacijama kako bih ih pridobila neće donijeti blagodati odustajanja, nego će ih ohrabriti i mamiti još više. Ktomu, nisam to htjela. I dalje nisam to htjela. To je bio moj djelić moći u ovom svijetu koji moć oduzima. »Onda ti je bolje da budeš oprezna«, rekla je prijateljica, što je bilo ono što su svi govorili. Ljudi su uvijek govorili: bolje ti je da budeš oprezna. Mada kako, kad stvari nisu u tvojim rukama, kad stvari zapravo nikad nisu bile u tvojim rukama, kad su stvari okrenute protiv tebe, da osoba – mala osoba ovdje dolje na Zemlji– to bude?”

Potražite roman “Mljekar” na ljevak.hr

[izvor informacije Naklada Ljevak]