Antlers (2021.)
Redatelj: Scott Cooper
Glume: Keri Russell, Jesse Plemons, Jeremy T. Thomas

Horor koji je nezapaženo prošao u hrvatskim kinima iako se radi o jednom od boljih žanrovskih ostvarenja, a dotiče se realnih problema kao što su, naročito u ruralnim krajevima, siromaštvo i ekološka problematika u korporativnom okruženju. Dvojica sitnih kriminalaca negdje u američkim brdima srest će se s drevnim čudovištem koje će nastaviti svoje djelovanje u jednom od njih. Neposredni svjedok je sin jednog od njih (Jeremy T. Thomas) koji će preuzeti nezahvalnu ulogu održavanja prividnosti prema vanjskom svijetu. Međutim, njegova učiteljica primijetit će da se nešto čudno događa s dječakom i smatra kako će posjet njegovoj obitelji razjasniti što je u pitanju…

Fotografiju ustupio Cineplexx

Bilo je nekoliko filmova u kojima se pojavljuje mitološko stvorenje Wendigo, od kojih je najpoznatiji istoimeni ‘Wendigo’ Larryja Fossendena (2001.), objavljen svojevremeno kod nas u DVD izdanju. Spomenimo i horor komediju ‘Frostbiter: Wrath of the Wendigo’ (1995.) Toma Chaneyja i još nešto stariji, slabije ocijenjen horor ‘Wendigo’ (1978.). A tko (ili što) je Wendigo? Prema Wikipediji Wendigo je mitološko stvorenje ili zli duh koji potječe iz folklora Prvih naroda Istočne obale Kanade i Velikih jezera Sjedinjenih Država i Kanade.

U ‘Duhovima tame’ Wendigo se pojavljuje uslijed bezočne eksploatacije prirodnih resursa, kao oslobađanje praiskonskih sila koje žele postići ravnotežu u poremećenom sustavu. Dakle, u biti ekološki pozitivan duh, ali pitanje je kako se može odraziti na ljudski faktor. S obzirom da se radi o hororu, možemo pretpostaviti kako 🙂 . ‘Duhovi tame’ kao metafora progovaraju o tome što se događa s prirodom uslijed nekontroliranog zagađenja, a čime su najviše pogođeni ruralni krajevi. A s obzirom na to da je svijet postao veliko selo, zaključak se može primijeniti i šire.

Iako rađen prema kratkoj priči ‘The Quiet Boy’ Nicka Antcosa, film pune dužine (99 minuta) do posljednje minute drži gledatelja u napetosti. Redatelj Scott Cooper poznat je po filmovima kao što su glazbena drama ‘Ludo srce’ (Crazy Heart, 2009.), kriminalistička drama ‘Čelična pravda’ (Out of the Furnace, 2013.), biografski krimić ‘Crna misa’ (Black Mass, 2015.) i vestern ‘Hostiles’ (2017.)

Robert Jukić, Zagreb, 23.11.2021.

Informacije o filmu:

Duhovi tame
Fox Searchlight Pictures, Phantom Four Films, Double Dare You (DDY), 2021.
Trajanje: 99 min
Format: 1.85 : 1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Henry Chaisson, Nick Antosca & Scott Cooper
Based upon the short story “The Quiet Boy” by Nick Antosca
Glazba: Javier Navarrete
Još glume: Graham Greene, Scott Haze, Rory Cochrane, Amy Madigan, Sawyer Jones, Cody Davis, Lyla Marlow, Jesse Downs, Arlo Hajdu, Dorian Kingi, Ken Kramer, Dendrie Taylor, Andy Thompson, Jake T. Roberts, Glynis Davies

Film je pogledan u multipleksu CineStar Novi Zagreb

Duhovi tame – Movie Site
Antlers – IMDb